JUTUT Urjala

Urjalan eläinsuojeluyhdistyksellä pitkä historia – perustettiin ensimmäisen kerran 110 vuotta sitten

Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen toiminta elvytettiin 10 vuotta sitten, mutta yhdistyksen historia ulottuu jopa 110 vuoden taakse.
Johanna Elonheimo on Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja. Kuvassa Frida-koira.

Neuvoja ja huomautuksia kotielukoiden teurastuksessa”, otsikoi vanha Urjalan eläinsuojelusyhdistyksen aikainen ohjelehtinen.

– Suomen ensimmäinen eläinsuojeluyhdistys oli (Zacharias) Topeliuksen perustama, jonka hän perusti pikkulintujen suojelemiseksi vuonna 1870. Tuon jälkeen alettiin kiinnittää huomiota esimerkiksi työhevosten ja kotieläinten oloihin, Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Elonheimo tietää.

Urjalassa eläinsuojelusyhdistys perustettiin 3. toukokuuta 1908.

– Yhdistyksen alkuvaiheista on olemassa esimerkiksi muutama vanha lehtiuutinen ja jäsenluettelokirja.

Kirjassa on lueteltuna noin kolmesataa nimeä ammatteineen eli kaikki, jotka ovat liittyneet yhdistykseen sen perustamisvuonna. Puheenjohtajana, jota silloin kutsuttiin esimieheksi, toimi assistentti (tarkkailukarjakko) Wihtori Juusela ja kirjurina Abel Sänkelä.

– Yhdistyksen toiminta elvytettiin uudelleen 17. maaliskuuta 2008 – 60 vuoden tauon jälkeen, Elonheimo kertoo.

26 eläintenystävää allekirjoitti perustamiskirjan, Elonheimo oli yksi perustajajäsenistä. Yhdistyksen nimen kirjoitusasu nykyaikaistettiin eläinsuojeluyhdistykseksi.

Tietoa ja neuvoja

Yhdistyksen tarkoituksena on herättää myötätuntoa kaikkia eläimiä kohtaan ja auttaa niitä mahdollisuuksien mukaan.

– Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys valistaa ja tiedottaa ajankohtaisista asioista, tekee yhteistyötä viranomaisten ja löytöeläinkotien kanssa, järjestää nuorisotoimintaa ja eläinten hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja retkiä.

Elonheimo toimii myös Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) eläinsuojeluneuvojana.

– Tänä kesänä on kuumuuden ja kuivuuden vuoksi tullut paljon soittoja luonnoneläimistä. Myös eläinsuojeluilmoituksia tehdään tänä päivänä entistä herkemmin, ja ne koskevat useimmiten huolta koirista tai hevosista. Kaikki asiat siirtyvät kauttani valvontaeläinlääkärille, ja hänen kanssaan yhteistyö sujuu mallikkaasti.

Sijaiskoteja ja ystäväkoiria

110-vuotisjuhlavuottaan juhlivalla yhdistyksellä on noin 50 jäsentä.

– Aktiivitoimintaan kaipaisimme lisää jäseniä. Ymmärrän, että nykyisin on niin kiire, mutta jokaiselle löytyy varmasti omaan elämäntilanteeseen soveltuvaa toimintaa, Elonheimo rohkaisee.

Yhdistyksen aktiivisia toimintamuotoja on muun muassa ystäväkoiratoiminta.

– Koirat ohjaajineen ovat kovin odotettuja vieraita muun muassa palvelutalo Reikonlinnassa.

Urjalan eläinsuojeluyhdistys etsii myös jatkuvasti sijaiskoteja löytökissoille.

– Urjalan alueen löytöeläimet siirtyivät Akaassa sijaitsevan Pieneläinhotelli Sinnan vastuulle, kun pitkäaikainen löytöeläinkodinpitäjä Antero Vuori lopetti toimintansa.

Tietoa yhdistyksen toiminnasta: urjala.sey.fi

Kuvassa Urjalan esyn aktiivit Jykä Salmi (vas.), Merja Hakamäki, Marika Taskila sekä lapset Aino, Lilja ja Veera, sekä valkoinen Ferrari-poni ja Suomen Tivolista eläkkeelle jäänyt Rudi-poni.

Kaupallinen yhteistyö

Luetuimmat