JUTUT Urjala

Urjalan Tourunkulman vanha koulu sai uudet asukkaat – Sirpa ja Aki saivat tarpeekseen Helsingin hektisestä elämästä

Sirpa ja Aki Ikonen halusivat pois Helsingin melusta ja kiireestä. Pitkällisen etsinnän jälkeen pariskunta löysi unelmiensa rauhallisen kodin Urjalan Tourunkulman vanhasta koulusta.
Sirpa ja Aki Ikonen etsivät kaksi vuotta uutta kotia, kunnes sellainen löytyi Urjalan Tourunkulmalta.
Sirpa ja Aki Ikonen etsivät kaksi vuotta uutta kotia, kunnes sellainen löytyi Urjalan Tourunkulmalta.

Moni suomalainen kylä tuli tutuksi Sirpa ja Aki Ikoselle pariskunnan etsiessä uutta kotia maaseudulta.

– Kumpikin halusi pois Helsingin hektisyydestä. Aloimme etsiä uutta kotia avoimin mielin, Sirpa kertoo.

Ikoset asuivat Helsingin Arabianrannassa. Siellä kodin ohi kulki päivittäin 30 000 autoa.

– Vaikka olen syntyperäinen helsinkiläinen, en enää viihtynyt pääkaupungissa, vaan halusin johonkin rauhalliseen paikkaan. Kumpikin meistä oli kehitellyt samankaltaista ajatusta itsekseen ennen kuin puimme sen sanoiksi.

Vanha kyläkoulu ei varsinaisesti ollut Ikosten tähtäimessä, mutta Urjalan Tourunkulman pihapiirissä vain tuntui heti kodikkaalta.

– Tärkeä kriteeri meille oli oma rauha, ja tämä rakennushan ei sijaitse välittömästi maantien vieressä kuten kyläkoulut yleensä. Talo on viehättävä ja perusasiat ovat kunnossa. Siinä kävi niin, että talo valitsi meidät.

Tekeminen ei lopu

Sirpa ja Aki Ikonen ostivat Tourunkulman vanhan koulun vuoden 2018 keväällä. Aki asui yksinään rakennuksessa viime talven ja teki erinäisiä peruskorjauksia.

– Talo oli siten alun perin hyvässä kunnossa, että katto ei vaadi uusimista ja rakennuksen runko on suora, mutta tekeminen ei lopu. Pari huonetta on nyt viimeistelyä vaille valmiita, Aki kertoo.

Vanhassa koulutalossa asuminen ja sen remontoiminen istuu hyvin Akin työhön.

– Olen opiskellut huonekaluverhoilijaksi ja ostin tänä vuonna Hirspek oy:n hirsityökalujen liiketoiminnan. Helsingissä ei ehkä olisi ollut kovin uskottavaa myydä hirsityökaluja. Vielä vuosi sitten en niin paljon tiennyt vanhan rakennuksen saneeraamisesta, mutta nyt sujuu jo hirsien kengityskin.

Tourunkulman koulu lakkautettiin vuonna 1967. Sittemmin siinä asui seitsenlapsinen perhe, mutta vuodesta 2010 rakennus on käytännössä ollut tyhjillään.

– Katsoo mihin tahansa, aina näkee tekemättömiä töitä. Emme ota siitä paineita. Olemme oppineet, että yhden päivän työ tarkoittaa täällä viikkoa, mutta yllättää se paikoin vieläkin.

Jo se oli yllättävää, miten paljon rojua rakennuksesta ja tontilta piti viedä pois.

– Tonnikaupalla. Pelkästään metalliromua oli 800 kilon verran, Sirpa kertoo.

Hyvä vastaanotto

Ikosten helsinkiläiset ystävät ovat suhtautuneet pariskunnan maalaiselämään ihmetellen ja vähän skeptisestikin.

– Luultavasti ainakin osa heistä ajattelee, että talven tullen kaipaamme pääkaupunkiin, Sirpa Ikonen arvioi.

Sirpa pohtii olevansa välitilassa.

– En koe enää itseäni helsinkiläiseksi, mutta en vielä urjalalaiseksikaan. Elämme omaa elämäämme ja viihdymme täällä. Kaikki tarvittava on läsnä ja lähellä, ja täällä on rauha ja hiljaisuus. Olemme myös ehkä siten omituinen pariskunta, että viihdymme loistavasti kahdestamme emmekä kaipaa mitään jatkuvaa ihmishälinää ympärillemme.

Sipoon metsistä kotoisin oleva Aki kertoo nähneensä Urjalassa tähtitaivaan ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen.

– Se oli mykistävä kokemus.

Ikoset ovat onnellisia siitäkin, että ovat saaneet ystävällisen vastaanoton pienessä kylässä.

– Moni kyläläinen on käynyt tapaamassa meitä ja kertonut, miten hienoa on, että joku kunnostaa vanhaa koulurakennusta. On ollut upeaa kuunnella erilaisia vanhoja tarinoita, Sirpa toteaa.

Muun muassa Helsingin Sanomain Säätiössä toimistopäällikkönä toiminut Sirpa on myös jo löytänyt itselleen pestin Urjalasta.

– Paikallislehdessä näin ilmoituksen, jolla haettiin Väinö Linnan seuralle sihteeriä. Hain ja tulin valituksi tehtävään. Olen innoissani asiasta, sillä uusi tehtäväni auttaa myös verkostoitumisessa ja tutustumisessa paremmin tähän uuteen kotikuntaamme.