JUTUT Ypäjä

Uudenlaista kirjastokulttuuria ypäjäläisille uuden kirjastonjohtajan myötä – ”Tapahtumia ja palveluita tulisi suunnitella yhdessä käyttäjien kanssa.”

Fantasiakirjallisuuden ystäväksi tunnustautuva Jasmiina Sillanpää aloittaa Ypäjän kirjastonjohtaja-sivistystoimenjohtajana tammikuussa. Uusi viranhaltija haluaa luoda työssään uudenlaista kirjastokulttuuria eri ikäryhmien tarpeisiin.
Ypäjän kirjastonjohtaja-sivistystoimenjohtajana aloittava Jasmiina Sillanpää kertoo olleensa hevosen selässä vain yhden kerran. – Toivottavasti se ei jäänyt viimeiseksi, Sillanpää pohtii.

Jasmiina Sillanpää valmistui kesällä filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta pääaineenaan informaatiotutkimus ja interaktiivinen media.

– Opintojen alusta lähtien olen suuntautunut kirjastoalalle sivuaineinani esimiestyö ja henkilöstöhallinto sekä yleinen kirjallisuustiede, Sillanpää kertoo.

Opintojensa ohessa Sillanpää työskenteli kansainvälisten kirjastoalan konferenssien parissa yhteensä kolmen vuoden ajan.

– Toimin esimerkiksi viime vuoden tammikuussa Tampereen yliopistossa järjestetyn BOBCATSSS-konferenssin projektikoordinaattorina. Koordinoimani konferenssi keräsi Tampereelle lähes kolmesataa informaatioalan opiskelijaa ja ammattilaista 29 eri maasta.

Yhteistä suunnittelua

Jasmiina Sillanpää keräsi opiskeluaikanaan käytännön kokemusta työskentelemällä Tampereen kaupunginkirjastossa ja Pirkkalan kirjastossa sekä Tampereen yliopistossa vastaavana opettajana ja tutkimusapulaisen tehtävissä.

– Lautakuntatyöskentelystä olen saanut selkeän käsityksen Nokian kaupungin vapaa-aikajaoston varajäsenenä, Sillanpää kertoo.

Opintojensa alusta saakka Sillanpään tavoitteena on ollut haastava ja monipuolinen kirjastotyö.

– Sitä myöten mahdollisuus olla luomassa Ypäjälle uudenlaista monialaista kirjasto- ja sivistystoimen kulttuuria oli itselleni ohittamaton. Ennen kaikkea haluan Ypäjällä kartoittaa sivistystoimialan yhteisiä rajapintoja eri toimijoiden välillä niin toimialan sisä- kuin ulkopuolellakin.

Sillanpää kertoo uskovansa keskustelevaan ja faktapohjaiseen päätöksentekoon.

– Tapahtumia ja palveluita tulisi suunnitella yhdessä käyttäjien kanssa.

Omassa visiossaan Sillanpää näkee Ypäjän kirjasto- ja sivistystoimen olevan seudullisen imagon aktiivisia tekijöitä ja näkyviä esimerkkejä asukkaiden arvostamista laadukkaista palveluista.

– Tärkein tavoitteeni toimialani kehittämisessä on tarjota kuntalaisille kohdennettuja palveluja, joista ypäjäläiset voivat olla ylpeitä.

Pieni ja vireä kunta

Aiemmin Ypäjä oli tuttu Jasmiina Sillanpäälle lähinnä Hevosopiston ja Anna Perhon kautta.

– Tutustuttuani paikkakuntaan yllätyin iloisesti siitä, kuinka vireä kunta Ypäjä on kokoonsa nähden. Kunnassa on paljon yhteisöllisyyttä, rikas kyläkulttuuri ja aktiivinen kolmas sektori. Yhteisöllisyyden painottaminen sivistys- ja kulttuuripalveluissa, kuten esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä ja suunnittelussa, auttaa varmistamaan laadukkaiden kohdennettujen palveluiden tuottamisen eri-ikäisille kuntalaisille, Sillanpää pohtii.

Ypäjän ikärakenteessa on haasteita kirjastotoimellekin.

– Vanhemman väestön kannalta olisi tärkeätä, että pystyisimme panostamaan nettiohjaukseen. Kirjastojen käyttäjissä nuoria on vähemmän, ja siksi ajattelisin, että esimerkiksi nuorisovaltuustosta saisin arvokasta tietoa siitä, minkälaisista syistä nuoret tulisivat useammin kirjastoon ja minkälaista aineistoa he toivoisivat kirjastosta löytyvän.

Sillanpää aloittaa työskentelyn Ypäjällä jo joulukuussa perehtyäkseen tulevaan toimialaansa yhdessä eläköityvien kirjastonjohtajan ja sivistystoimenjohtajan kanssa.

– Virallisesti aloitan vasta ensi tammikuussa, ja olen tyytyväinen siitä, että Sam Vuorinen on vielä muutaman kuukauden kunnanjohtajana ja esimiehenäni perehdyttämässä minua kunnan organisaatiokulttuuriin. Yhdistelmävirkani laaja-alaisuus vaatii paljon pitkän tähtäimen suunnittelua, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden ketterään reagointiin tarvittaessa.

Sillanpään viikoittaisesta työstä 3-4 päivää kuluu kirjastonjohtajan tehtävissä ja loput sivistystoimenjohtajan työssä.

– Käytäntö näyttää, mihin tehtäviin milloinkin tarvitaan eniten työaikaa.

Sillanpää asuu miehensä ja kahden pienen lapsensa kanssa Nokialla.

– Toistaiseksi ainakaan emme ole suunnittelemassa muuttoa Ypäjälle.

Luetuimmat