JUTUT Jokioinen

Uusi yhdistys otti vetovastuun Elonkierrossa – Alueelle kaivattaisiin uudenlaista toimintaa

Kesällä perustettu Elonkierron Ystävät ry ryhtyi vetämään Elonkierron uuden toimintamallin kehittämistä.
Lasten maatalousnäyttely Mansikissa harjoiteltiin viime kesänä mm. keppihevosella ratsastamista.
Lasten maatalousnäyttely Mansikissa harjoiteltiin viime kesänä mm. keppihevosella ratsastamista.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) esittelypuiston Elonkierron ylläpito siirtyi kesällä perustetulle Elonkierron Ystävät ry:lle.

– Elonkierron Ystävät ry:n perustaminen juontaa siitä, kun alkoi käydä ilmi, että Luke haluaa poistaa rönsyjä toiminnastaan. Jokioisten kunta puolestaan halusi pitää puiston olemassa, mutta ei pystynyt venymään uuden toimintamallin kehittämiseen. Tähän tarvittiin tukiyhdistystä, Elonkierron Ystävät ry:n puheenjohtaja Outi Vesakoski kertoo.

Luke jatkanee puiston vuokraajana ja käyttöalueen haltijana. Alueen omistaa Metsähallitus.

– Kunta puolestaan voi tukea yhdistyksemme toimintaa rahallisesti ja työllistämisvelvoitteiden kautta. Myös lähialueet hyötyvät siitä, että meillä on tarjota kaikenikäisille ympäristökasvatusta sekä ikkuna maanviljelyyn, biodiversiteettiin ja ruokahuoltoon.

Talkootoimintaa

Elonkierron Ystävien yksi tehtävä on pitää esittelypuisto hyvässä kunnossa.

– Yleisö tarvitsee ne eläimet, ja siksi puistossa on oltava ilta- ja viikonloppuvahdit. Se vaatii resursseja, ja pohdimme yleisöä osallistavaa mallia, Outi Vesakoski kertoo.

Vapaaehtoiset voisivat Vesakosken mukaan mm. tehdä aitoja, istuttaa uutta ja kitkeä rikkaruohoja.

– Talkoista saisimme tuplahyödyn. Puisto pysyisi kunnossa, ja Elonkierron Ystävät voisi käyttää hankkeissaan talkootunteja omarahoitusosuutena.

Elonkierto tunnetaan erityisesti lasten maatalousnäyttely Mansikista, joka tänä vuonna veti 5000 kävijää.

– Tilattuja kiertoja on jonkin verran samaten kuin teemapäiviä ja -iltoja, mutta mahdollisuuksia olisi monenlaiseen uuteen toimintaan. Tavoitteena on selvittää, miten esimerkiksi yrittäjät voisivat käyttää Elonkiertoa. Siellähän voisi järjestää vaikkapa liikuntapainotteisia juttuja. Jos taas tapahtumia olisi nykyistä enemmän, esimerkiksi pitopalveluyrittäjät voisivat myydä Elonkierrossa tuotteitaan.

Vesakoskella ei olisi mitään yrityssponsoreitakaan vastaan.

– Ongelma on kuitenkin se, että nykyisellään puiston käyttöaste on pieni, joten ei se paljoa näkyvyyttä yrityksille tarjoa. Toimintaa pitäisi olla paljon enemmän, myös talvipuuhaa.

Hankkeistamista

Elonkierron Ystävien intresseissä on hakea erilaisia hankkeita.

– Koska me olemme työssäkäyviä ihmisiä, ensin pitäisi saada hankekoordinaattori. Olisi hienoa, jos saisimme työllistettyä paikallisen, innovatiivisen ihmisen pyörittämään kuvioita ja hakemaan rahoitusta eri kanavien kautta, Outi Vesakoski sanoo.

Olennaista olisi Vesakosken mielestä myös verkostoituminen.

– Meidän pitää rakentaa laajaa yhteistyötä Elonkierron, Hevosopiston, Sarka-museon ja Jokioisten museorautatien kanssa matkailun edistämiseksi.

Jokioislainen puute on se, että kunnassa ei ole majoitustoimintaa.

– Joku raharikas voisi ostaa Jokioisten kartanon ja tehdä siitä hotellin. Siellä voisivat majoittua myös Luken vierailevat tutkijat.