JUTUT

Uutta asumispalvelua Loimaalle

Loimaan kaupunki avasi viime vuonna ensimmäisen kerran kehitysvammaisten asumispalvelujen järjestämisen kilpailutukselle.

– Kaupungin oma investointitaso on ollut muutamana viime vuonna 3,5-4 miljoonaa euroa, joten näin suuria hankkeita ei nyt itse voi toteuttaa, sosiaali- ja terveysjohtaja Jaakko Kaunisto kertoo.

Kehitysvammaisten uuden asumispalveluyksikön rakennuttajaksi ja palvelutuottajaksi valittiin Aspa Palvelut.

– Kohde tulee Hulmin alueelle, missä pohjatyöt on jo tehty. Viimeisimmän tiedon mukaan rakennukset valmistuvat siellä vuoden loppuun mennessä.

Katse tulevaisuuteen

Loimaa joutui sulkemaan kehitysvammaisten asumispalveluyksikkönä toimineen Kitkonpuiston sisätilaongelmien vuoksi. Kitkonpuistosta asukkaita siirrettiin Mellilään Tammi- ja Mirja-kotiin.

– Paikoilla on pärjätty toistaiseksi, mutta pitää katsoa tulevaisuuteen, jottei ihmisiä tarvitse jatkossakaan sijoittaa maailman ääriin. Loimaalla on tuoreimman tiedon mukaan kaksitoista yhä lapsuudenkodissaan asuvaa kehitysvammaista, joista osa alkaa olla jo iällä. Jossakin vaiheessa he tulevat palveluasumisen piiriin. Toisaalta on myös nuorempaa polvea tulossa asumispalveluiden piiriin, Jaakko Kaunisto toteaa.

Hulmin alueelle rakentuu viisitoistapaikkainen ryhmäkoti ja rivitalo 5-8 asukkaalle. Kokonaisuudessa on huomioitu niin kevyttä tukea kuin ympärivuorokautista tukeakin tarvitsevat kehitysvammaiset.

– Siitä on käyty paljon keskustelua, miten loimaalaisten kehitysvammaisten tarpeet pyritään turvaamaan. Emme silti sido paikkoja yksinomaan loimaalaisten käyttöön, sillä muutama paikka saattaa jäädä yli muista kunnista tuleville. Pienet kunnat tuskin lähtevät näin isoihin projekteihin.

Uusi yksikkö Hirvikoskelle

Lisää uutta palveluasumista on tulossa Loimaalle, kun Attendo rakennuttaa ikäihmisille tarkoitetun 45-paikkaisen yksikön Hirvikoskelle Nokkalantien tontille.

– Uusimman laatusuosituksen perusteella olemme suurin piirtein suosituslukemissa ikäihmisten palveluasumistarjonnassa, mutta ikärakenteen kehitys on kuitenkin sellainen, ettei olemassa olevien resurssien puitteissa asiaa pystyttäisi tulevaisuudessa hoitamaan. Osin ikäihmisiä on jo siirrettykin kaupungin rajojen ulkopuolelle, Jaakko Kaunisto toteaa.

Myös mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut ovat punnittavina.

– Asia on viety valiokuntaan, ja nyt odotamme, onko yrityksillä kiinnostusta lähteä toteuttamaan rakennushanketta. Palveluyhteisö Entitas pitää mielenterveyskuntoutujien asumispalvelua Nurmen alueella, mutta heillä ei nyt ole ollut vapaita paikkoja tarjolla.

Kaunisto toteaa, ettei kaupunki sitoudu ostamaan eksaktia määrää paikkoja, vaan sen verran kuin katsotaan tarpeelliseksi.

– Pelisääntönä on tässäkin, että palveluntuottaja voi aina markkinoida paikkoja muille kunnille, jos tyhjää tilaa on.