JUTUT

Vadim lentää 
vetten päällä

Forssalainen Vadim Nekhaev ei kävele vaan lentää vetten päällä. Extreme-harrastuksiin mieltynyt hurjapää näki ensimmäistä kertaa flyboardingia YouTube-videolla pari vuotta sitten.

– En melkein saanut nukuttua sen jälkeen. Päässä takoi, että tuollainen lauta on saatava, Vadim Nekhaev nauraa.

Hän hankki harrastukseen välttämättömän vesijetin sekä flyboard-laudan tämän vuoden maaliskuussa.

– Ensimmäistä kertaa pääsin testaamaan lautaa huhtikuussa, jolloin vesi oli vielä 4-asteista. Sen jälkeen olen harjoitellut viikoittain, sillä harjoitus tekee mestarin.

Ja mestariksi Vadim haluaakin.

– Tavoitteeni on olla tässä hommassa Suomen paras. Suomen mestaruus on asia, joka on yksinkertaisesti pakko saavuttaa, kilpailuhenkinen mies toteaa päättäväisesti.

Flyboard-temppuilu on suhteellisen uusi laji. Sen kehitti ranskalainen vesijettikuljettaja vuonna 2011, Suomeen laji rantautui vuonna 2013.

– Suomessa on vain muutama aktiivinen harrastaja. Lautojakaan ei ole montaa, ja niitä käytetään paljon yleisölennättämisessä.

Lajin ensimmäiset SM-kisat käytiin vuonna 2013, tämän vuoden kisojen järjestäminen on vielä avoinna.

– Tarkoitukseni on kasata pieni porukka harrastajia edustamaan Suomea Dubaissa marraskuussa järjestettäviin maailmanmestaruuskilpailuihin. Niissä kisoissa taso on huima, ja edes kymmenen joukkoon pääseminen olisi saavutus.

Ilmojen halki

Flyboard-laudan pitävät ilmassa vesipatsaat, joiden voima lähtee vesijetin turbiineista. Jetistä voima ohjataan paloletkun kaltaista, taipuisaa putkea pitkin lautaan, joka nousee vesisuihkujen varassa ilmaan.

– Tällä pääsee leijumaan jopa 12 metrin korkeuteen. Laji sopii ihan kenelle tahansa, eikä se ole vaikeaa, vaan kuka tahansa pystyy lentämään laudalla. Tämä on täysin turvallista, Vadim vakuuttelee.

Temppuilu laudan kanssa sen sijaan vaatii taitoa ja harjoittelua.

– Laudalla voi tehdä voltteja, kierteitä, delfiinisukelluksia – vain mielikuvitus on rajana. Temput tosin käyvät kropan päälle.

Vadim Nekhaev järjestää myös Extreme-Life -yrityksen kautta flyboard-näytöksiä ja yleisölennätyksiä eri tapahtumissa. Viimeksi tiimi esiintyi Forssan Lamminrannassa.

– Kesällä on joka viikonlopulle jotain. Olemme tänä kesänä mukana esimerkiksi Tammelan järvisählyssä ja Hämeenlinnan Wanaja-Festivaalissa.

Rajojen rikkomista

Sotshissa Venäjällä varttunut Vadim Nekhaev myöntää olleensa hurjapää jo lapsena.

–  Hypimme porukalla korkeista paikoista mereen. Ne olivat korkeita pudotuksia, eikä niitä voinut hyppiä pelkästään jalat edellä, vaan piti kokeilla kaikenlaisia temppuja. En koe olevani yllytyshullu, vaan vähän hullu yllyttämättäkin. Kaveritkin vitsailevat, että kävelen mieluummin käsin kuin jaloin, Vadim sanoo.

Forssaan 1990-luvulla äitinsä mukana muuttanut nuorimies on harrastanut muun muassa stunt-moottoripyöräilyä.

–  Extreme-harrastukset ovat ainoa oikea juttu minulle. Laskuvarjohyppy on asia, joka on seuraavana listallani, mutta sitä ennen leijutaan veden päällä. Flyboard on uskomattomin juttu, mitä olen kokeillut. Se antaa mahtavan adrenaliinipiikin, ja hommaan jää koukkuun, Vadim tiivistää.

Luetuimmat