JUTUT Forssa

Valaise tuntemattoman päivää kirjeellä – Mahdollisuuksien torilla jaetaan valoa ja lohtua

Mahdollisuuksien tori kutsuu kirjoittamaan kirjeen tuntemattomalle tukea tarvitsevalle tai yksinäiselle vastaanottajalle.
Viivi Kankare, Siiri Haaksi ja Emilia Pajunen kirjoittivat kirjeen tuntemattomalle luovan kirjoittamisen kurssilla.

Mahdollisuuksien torilla kerätään kirjeitä tuntemattomille vastaanottajille.

– Viestit on tarkoitettu yksinäisille vanhuksille, mielenterveyskuntoutujille sekä psyykkisesti sairastuneiden omaisille tuomaan lohtua tai piristystä, Mahdollisuuksien toria järjestävä Kirsi Hipp kertoo.

Mahdollisuuksien torin teemana on tänä vuonna valo.

– Ohjelmaa ideoidessa mietin, että on paljon henkilöitä, jotka eivät joko fyysisen tai psyykkisen kuntonsa vuoksi pääse osallistumaan tapahtumaan. Halusin keksiä keinon, miten voisimme välittää myös heille valoa, Hipp kuvailee.

Kirjoita kotona tai torilla

Kirjeen voi kirjoittaa kaikessa rauhassa kotona etukäteen tai vastavuoroisesti Mahdollisuuksien torilla niin sanotussa kirjepajassa, jonne kuoret ja paperit on sponsoroinut kirjakauppa.

– Tapahtumassa on kolme postilaatikkoa, jotka on nimetty kohderyhmänsä mukaan. Jos kortin tai kirjeen sisältö on yleinen, niin kohteen voi jättää myös järjestäjän päätettäväksi.

Kirjeet toimittaa eteenpäin Mielenterveysyhdistys Mielikki ry, Ystävän Kammari sekä FinFami Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry.

– Kirje voi olla pitkä tai lyhyt, mutta yhtä lailla se voi olla vaikka lapsen piirustus.

Kirjeiden sisältö tarkistetaan asiattomuuksien varalta.

Kirje tuntemattomalle

Forssan yhteislyseon oppilaat Siiri Haaksi, Viivi Kankare ja Emilia Pajunen kirjoittivat kirjeen tuntemattomalle luovan kirjoittamisen kurssilla.

– Aluksi tuntemattomalle kirjoittaminen tuntui haastavalta, mutta se helpottui, kun mietin millaisen kirjeen kirjoittaisin omille isovanhemmilleni, Viivi Kankare kertoo.

– Suunnittelin kirjoittavani vanhukselle, mutta kirjeestä tuli sellainen, että se sopi lopulta mihin tahansa kategoriaan. Sävyltään se oli huolehtivainen, Emilia Pajunen kertoo.

– Kirjoitin yksinäiselle vanhukselle. Kirjeeni oli sellainen piristävä ja ehkä vähän lapsenmielinenkin – iloisen kohtelias, Siiri Haaksi kuvailee.

Nuoret miettivät, että saattaisivat osallistua vastaavanlaiseen kampanjaan myöhemminkin.

– Se on kuitenkin todella vaivaton keino piristää jonkun toisen päivää, Emilia miettii.

Harvinainen aarre

Aiemmasta kirjoitetusta kirjeestä oli nuorilla vierähtänyt aikaa. Emilia kirjoitti kirjekaverille ala-asteella, kun taas Siiri oli vielä yläluokilla kirjeenvaihdossa toisessa kaupungissa asuvan ystävän kanssa.

– Olin ala-asteella kirjeenvaihdossa serkkuni ja jopa samassa koulussa olevan kaverin kanssa, kun meistä se oli niin hauskaa, Viivi muistelee.

Kampanjan visioinut Kirsi Hipp myöntää, että sähköinen viestintä on ajanut kirjeen kirjoittamisen ohi.

– Kirjoitan kyllä yhä kirjeitä itselleni tulevaisuuteen, ja suosittelen sitä kaikille, Kirsi Hipp kertoo.

Mahdollisuuksien tori järjestetään pe 14.9. klo 18–22 Forssan Kehräämön alueella.

Kaupallinen yhteistyö

Luetuimmat