JUTUT Forssa

Valoa ja lämpöä talvipesään – Kotoilu sopii pitkään ja pimeään vuodenaikaan

Kynttilät, luonnonmateriaalit, lämpimät torkkupeitot ja lampaantaljat – niistä on tämän sesongin koti tehty.
Kynttilä lämmittää ja valaisee talvipesää. Lampaantaljat ja luonnonmateriaalit ovat sesongin sisustusjuttuja.

Kun illat ovat pimeitä ja sää masentava – on aika kotoilulle. Tanskalaistrendi hygge tarkoittaa kiireetöntä ja nautiskelevaa sisätiloissa oleilua ja tunnelmointia. Kotoilija sisustaa itselleen lämpimän talvipesän torkkupeitoilla, muhkeilla tyynyillä, kynttilöillä ja luonnonmateriaaleilla.

– Harmailla keleillä ei tee mieli liikkua, vaikka ulkoilu varmasti piristäisikin. Monesti toinen käsi on suklaarasiassa ja toinen kaukosäätimellä – meillä kaikilla, Hushållskan yrittäjä Päivi Heinämäki sanoo.

Valoa ei ole näkyvissä kuin kirkasvalolampun katkaisijaa napsauttamalla, joten tunnelmaa ja valoa kotiin haetaan sisustusvalosarjoin ja kynttilöin.

– Ihan peruskynttilät ovat kysyttyjä. Vaaleanpunaista on myyty paljon keväästä lähtien, oranssi oli alkusyksyn väri, mutta joulua kohti mentäessä on enemmän kysyntää kirkkaille punaisille ja puhtaille valkoisille, lisäksi vihreä on joulun värejä.

Älä jätä valvomatta

Ei tarvitse olla jouluhullu, vaikka lisäisi hieman taianomaista joulutunnelmaa sisustukseen jo marraskuussa.

Tuoksukynttilöin ja -tikuin kotiin saa myös omanlaisensa tunnelman.

– Aromakynttilät eivät ole enää ollenkaan niin voimakkaantuoksuisia kuin joskus, vaan tuoksut ovat miellyttävän kevyitä. Alkusyksyn suosikki on ollut esimerkiksi piristävä sitruuna, joulun tuoksujen aika alkaa myös olla.

Valikoimasta löytyy myös kynttilöitä, joista noin 15 minuutin polttamisen jälkeen saa eteeristä öljyä, jolla voi tehdä vaikka käsi- tai jalkahoidon.

– Aika monikäyttöistä. Ne ovat laadukkaita, ruotsalaisia, allergiavapaita tuotteita.

Kynttilöiden polttamiseen on myös omat niksinsä.

– Kynttilän pohjasta kannattaa katsoa poltto-ohjeet. Joskus esimerkiksi kynttilää pitää polttaa joku tietty aika, jotta se lähtee kauniisti palamaan. Kynttilä pitäisi myös aina sammuttaa tukahduttamalla, eikä tietenkään jättää koskaan valvomatta.

Joulu lähenee

Vihreä, samettinen ja muhkea sisustustyyny on syksyn suosikki.

Torkkupeitot ja muhkeat sisustustyynyt tuovat lämpöä talvipesään. Joulusesongin suosikkivärejä ovat esimerkiksi vihreä ja kulta.

– Sisustusväreissä vihreä on suosittu. Sametti puolestaan on tämän hetken materiaali, jota löytyy muun muassa tyynynpäällisistä. Myös lampaantalja on aina sellainen talvikauden sisustusjuttu.

Hushållskan joulu rakentuu myös kovaa vauhtia. Asiakkaat ovat jo käyneet hakemassa ideoita juhlakauden kotiin.

– Viime vuonna tehtiin paljon tonttuovia, mutta nyt ei riitä enää ovi, vaan nälkä on kasvanut syödessä ja asetelmat tehdään esimerkiksi isoihin lyhtyihin tai lasimaljoihin. Toinen tämän joulun juttu taitaa olla käpyhyasintti. Kävyt ja luonnonmateriaalit näkyvät muutenkin tämän vuodenajan sisustuksessa, Heinämäki kertoo.