JUTUT Kanta-Häme

Varsinkin ulkomaiset turistit vaativat matkailulta tiukkaa vastuullisuutta – Yrittäjiä valmennetaan Kanta-Hämeessä

Etenkin ulkomaiset matkailijat ovat vaativia, ja siksi matkailuyrityksiä varten on rakennettu tiukoista kriteereistä koostuva vastuullisuusohjelma.
Suomen luomumatkailuyhdistys – ECEAT Suomi ry:n puheenjohtaja Kristiina Liinaharja (vas.), hallituksen jäsen Susanna Auvinen ja toiminnanjohtaja Terhi Arell yhdistyksen vuosikokouksessa Turussa.
Suomen luomumatkailuyhdistys – ECEAT Suomi ry:n puheenjohtaja Kristiina Liinaharja (vas.), hallituksen jäsen Susanna Auvinen ja toiminnanjohtaja Terhi Arell yhdistyksen vuosikokouksessa Turussa. Kuva: Kristiina Liinaharjan kotialbumi

Matkailuyrittäjien toivotaan liittyvän sankoin joukoin Visit Finlandin eli entisen Matkailun edistämiskeskuksen Sustainable Travel Finland -ohjelmaan.

– Viidentoista vuoden ikäinen Suomen luomumatkailuyhdistys – ECEAT Suomi ry on ollut mukana kehittämässä ohjelmaa ja on myös yksi niistä sertifiointijärjestelmistä, joiden kautta yritykset voivat STF-ohjelmaan hakeutua. Meille onkin tullut nyt alkuvuodesta runsaasti kyselyitä ja hakemuksia, ECEAT Suomi ry:n tammelalainen puheenjohtaja Kristiina Liinaharja kertoo.

Liinaharja sanoo ECEATin väen olevan todella innoissaan sertifiointityöstä.

– Lopultakin siitä, mitä olemme taustalla tehneet, on tullut valtavirtaa. ECEAT on pienenä yhdistyksenä edullisin, mutta todennäköisesti myös kriteereiltään tiukin. Kaksi vuotta sitten uudistimme kansainväliset kriteerimme vastaamaan paremmin suomalaista toimintaympäristöä ja tämän päivän vastuullisuushaasteita. Visit Finlandin nettisivuilla myös jokainen matkailija voi käydä täyttämässä vastuullisuuslupauksen.

Kriteereihin kuuluu mm. luomutuotteiden käyttö, vesien suojelun huomioiminen toiminnassa, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun sähkön käyttö sekä jätemäärän minimointi ja jätteen tehokas kierrätys.

– Edellä mainittujen ja muiden kestävien valintojen lisäksi odotamme jäsentemme myös osallistuvan yhteiskunnalliseen toimintaan esimerkiksi kyläyhdistysten, luonnonsuojelujärjestöjen tai yhteisöllisten tapahtumien puitteissa.

Liinaharja toteaa etenkin ulkomaisten asiakkaiden olevan hyvin tiedostavia ja vaativia.

– Koko STF-ohjelma on käynnistynyt ulkomaisten matkanjärjestäjien vaatimuksesta saada mitattavia näyttöjä. Kotimaiset asiakkaatkin haluavat yhä enemmän matkustaa ilmastoystävällisesti, ja varsinkin nuori ikäpolvi on vaativa. Kaiken kaikkiaan asiakkaat ovat kuitenkin erilaisia; osa ei välttämättä tiedä kovin paljon vastuullisesta matkailusta, mutta tiedonhalu on kuitenkin kova. Toiset taas ovat hyvinkin kriittisiä.

Liinaharjan emännöimälle Vekkilän Museotilalle ulkomaisia asiakkaita tulee lähinnä kansainvälisten ECEAT-sivustojen kautta.

Viestinnässä puutteita

HAMK Startin kehittämispäällikkö Kirsi Sippola toteaa yritysten tiedostavan vastuullisen matkailun merkityksen.

– Suomalaisyrityksillä on monet vastuullisuuteen liittyvät asiat hoidettu, mutta useinkaan niistä ei huomata kertoa tarpeeksi selkeästi, Sippola pohtii.

Visit Finlandin tekemän verkkopohjaisen työkalun avulla vastuullisuutta voi pohtia oman yrityksensä kannalta. STF-kehittämispolku jakautuu seitsemään osa-alueeseen, jotka ovat sitoutuminen, osaamisen kasvattaminen, kehittämissuunnitelman laatiminen, vastuullisuusviestintä, sertifiointi, todentaminen ja mitattavuus sekä sopimus Sustainable Travel Finland -merkin käytöstä.

– Jos tuntuu siltä, ettei kehittämispolulle lähtemiseen juuri nyt ole mahdollisuutta, yrittäjä voi kuitenkin viestiä, että on päättänyt sitoutua vastuullisuuteen ja suorittaa merkin jossakin vaiheessa, Sippola kertoo.

Kanta-Hämeen alueen matkailukehittämistä tehdään tällä hetkellä pääosin Hämeen ammattikorkeakoulun matkailuun ja yritysten kansainvälistämiseen liittyvillä hankkeilla, joiden rahoitus tulee pääosin Euroopan unionista ja alueen kunnilta.

Hämeenlinnassa järjestetään Sustainable Travel Finland -ohjelmaa tukeva valmennus 30. tammikuuta. Maksuttomaan valmennukseen voi ilmoittautua linkistä: https://www.lyyti.fi/reg/STFohjelman_koulutus_1130