JUTUT

Vastine kirjoitukseen Puistolinnasta

Vastineen allekirjoittajat kokevat, että asunto-osakeyhtiö Forssan Puistolinnan puheenjohtaja on antanut väärää tietoa Puistolinnasta ja sen tulevista remonteista julkisuuteen.
Vastineen allekirjoittajat kokevat, että asunto-osakeyhtiö Forssan Puistolinnan puheenjohtaja on antanut väärää tietoa Puistolinnasta ja sen tulevista remonteista julkisuuteen.

On aina ikävää, kun joku kokee asiakseen lähteä mustamaalaamaan ihmisiä lehdessä (Seutu-Sanomat 29.5.). Varsinkin, kun se tehdään keksityin ja valheellisin tiedoin. Vielä kurjemmaksi asian tekee se, että tämän kokee aiheelliseksi tehdä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Hänellä, jos kenellä tulisi olla enemmän ymmärrystä mihin on ryhtymässä.

Taloyhtiön yhtiökokous ei ole julkinen tilaisuus. Tämä on perusasia, jonka jokaisen tällaisessa asemassa olevan täytyy ymmärtää. Yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat vaikuttavat suuresti ihmisten henkilökohtaiseen talouteen ja siksi on erittäin asiatonta lähteä antamaan mitään tietoja, keksittyjä tai oikeita, ilman asianomistajien lupaa.

Lisäksi äänestykset ainakin tässä taloyhtiössä toteutetaan käyttäen suljettua lippuäänestystä, joten sen, kuka on äänestänyt mitäkin, tietää vain kokouksen valitsemat ääntenlaskijat.​

On myös oletettavaa, että hallituksen puheenjohtajalle olisi itsestään selvää tietää, miten päätöksenteko koskien remontteja yhtiökokouksessa etenee.  Remonttien tekemiseen ei vaadita yhtiöjärjestyksen muutosta eli asia päätetään käyttäen määräenemmistöä.

Tämä tarkoittaa sitä, että yli 50 prosentin täytyy kannattaa vaihtoehtoa, jotta se tulee valituksi. Yksi ihminen ei voi mitenkään kaataa remonttia tai saada sitä toteutetuksi. Taloyhtiö ei toimi niin. Asunto-osakeyhtiölaki antaa yhtiöille selkeät suuntaviivat, miten toimia näissä asioissa. Nämä lainkohdat takaavat sen, että enemmistön päätös tulee valituksi.

On valitettavaa, että kaikki eivät voi saada asioita tehdyksi haluamallaan tavalla, mutta ostaessaan osakkeen asunto-osakeyhtiöstä ihminen sitoutuu noudattamaan näitä sääntöjä ja hyväksymään yhteisesti tehdyt päätökset.  Vaikka yhtiö onkin Puistolinna, kukaan ei voi olla sen kuningas, joka tekee asioita yksinvaltaisesti. Tämä yhtiö, kuten nimikin kertoo, on asunto-osakeyhtiö, jossa liikehuoneistojen omistajat ovat vähemmistöosakkaan asemassa, josta johtuen yksin liikehuoneistot eivät pysty hankkeita kaatamaan tai ajamaan. ​

On kurjaa, että emme voi lain puitteissa lähteä tässä oikaisussa kertomaan asioiden oikeaa tilaa, koska emme halua osaltamme syyllistyä samaan kuin taloyhtiön puheenjohtaja. Voimme vain vakuuttaa, että koko taloyhtiön osakkaiden, myös liikehuoneistojen, prioriteetti on tehdä kaikki tarvittavat remontit. Siihen emme ole vastaväitteitä kuulleet.

Kukaan meistä ei halua historiallisesti arvokkaalle rakennukselle Hämeenkulman kohtaloa. Puistolinna on arvokas osa Forssan keskustan kaupunkikuvaa ja se tulee säilyttää arvoisessaan kunnossa. Kuitenkin muistaen, että se tehdään terveellä tavalla.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen summaa asiaa hyvin Taloussanomien artikkelissa. Taloyhtiön remonttisuunnitelmia pitäisi tehdä maksukyvyltään nimenomaan heikoimman osakkaan mukaisesti eikä vain yhtiön parhaaksi.  

Suomen talokanta vanhenee ja taloyhtiölainojen määrä kasvaa 13 prosenttia nopeammin kuin yleinen lainakanta. Yhtiölainaa kotitalouksilla on Suomessa jo 17.6 miljardia euroa. Tämä ennustaa siis sitä, että taloyhtiölainojen myöntäminen pankkien puolelta voi hankaloitua tulevaisuudessa. Varmistamalla se, että tehdään akuutit remontit ensin, varmistetaan taloyhtiön tulevaisuus ja terve kehitys. ​

On totta, että huomattava liikehuoneistojen osuus aiheuttaa riskejä taloyhtiöille jo ihan koko Suomenkin mittakaavassa. Nettikaupan ja kauppakeskuksien vetovoima autioittaa kaupunkien keskustoja. Siksi liikehuoneistojen kertoimista luopuminen on taloyhtiöille terveellinen keino huolehtia tulevaisuuden uhkakuvista.

Helpottamalla olemassa olevien liikehuoneistojen kiinteitä kustannuksia vakautetaan huomattavasti taloyhtiöiden taloutta, koska silloin liikehuoneistojen omistajilla on huomattavasti parempi mahdollisuus säilyttää tilojen vuokrattavuus. Totuushan on tällä hetkellä se, että monet vuokranantajat vuokraavat tilojaan yhtiövastiketta pienempään hintaan. Ajan myötä tämä aiheuttaa kestämättömän tilanteen ja siksi moni liiketila päätyy taloyhtiön haltuun ja näin myös liiketilalta jäävä mahdollinen rahoitusvastike päätyy asuntojen maksettavaksi.

Tämän tilanteen estäminen tulee olla tällä hetkellä liikehuoneistoja sisältävien asunto-osakeyhtiöiden ykkösprioriteetti. Liikehuoneistojen lipuminen yhtiön haltuun on omalta osaltaan este myös taloyhtiölainoille tulevaisuudessa. Liiketilojen kohdalla osakekertoimien alentamisessa ei ole kyse omistajien ahneudesta vaan kyvystä varmistaa oma maksukyky silloinkin, kun tila on tyhjänä pidemmän aikaa.​

Toivomme, että keskinäisellä kommunikaatiolla voimme ratkaista asiat ilman lehtikirjoittelua. Tälläinen ei vie asioita eteenpäin tai lisää yhteishenkeä taloyhtiön sisällä. Taloyhtiön puheenjohtajan tulisi olla kaiken tällaisen toiminnan yläpuolella.

Puistolinna on mukava paikka asua ja yrittää, joten ei anneta muutamien ihmisten huonojen välien pilata koko yhtiömme mainetta. Yritetään elää sovussa ja annetaan asioiden tapella eikä ihmisten.​

​Rauhallista ja mukavaa kesää toivottaen.

Merja Johansson​

Jani Järvinen​

Heikki Myllymaa​

Mira Mäki​

Kirsi Lund​

Jarmo Pääkkönen​

Silja Syrjälä​

Kirjoittajat ovat Puistolinnan hallituksen jäseniä, asukkaita ja liikehuoneistojen omistajia

Luetuimmat