JUTUT Forssa

Vesihelmessä tehdään sunnuntaina sankareita – Toiminnalliset rastit opettavat vesi- ja pelastustaitoihin

Vesisankari on uimataitoinen, osaa toimia vesillä turvallisesti eri vuodenaikoina sekä pelastaa ja pelastautua.
Päiväkoti Axel Wahrenin eskarin punaisten Milla (oikealla) ja violettien Ada ja Aaro harjoittelivat Liisa Ojalan kanssa vesipelastustaitoja.

Forssan Vesihelmessä tehdään tulevana sunnuntaina vesisankareita. Koululiikuntaliiton koordinoiman Vesisankarit-hankkeen tapahtumien tavoitteena on tarjota vesiliikuntaelämyksiä ja innostaa kaikenikäisiä ihmisiä harjoittelemaan vesillä liikkumisen taitoja.

– Vesiturvallisuutta ei voi koskaan korostaa liikaa, uimaopettaja Liisa Ojala Vesihelmestä toteaa.

Tapahtumaa on Vesihelmen oman väen lisäksi tekemässä Vesikaste, sukellusseura GummiWihta, Vesihelmen Uimaseura sekä SPR:n Forssan osasto.

– Tapahtumassa pääsee harjoittelemaan erilaisia vesi- ja pelastustaitoja, kokeilemaan vaikka snorklausta ja sukeltamista tai merenneitopyrstöllä uimista ja testaamaan ensiaputaitoja.

Vesisankarit-hanke luottaa hauskaan ja toiminnalliseen valistamiseen.

– Tarkoitus tietysti on, että nämä taidot siirtyvät esimerkiksi sinne mökkiympäristöön.

Lapset saavat tapahtuman päätteeksi Vesisankarit-diplomin.

Uimaopetuksen puolestapuhuja

Vesisankarit-hanke toimii myös koulujen uimaopetuksen puolestapuhujana. Uusimman uimataitotutkimuksen mukaan 76 prosenttia 6.-luokkalaisista on uimataitoisia eli joka neljännellä Suomessa asuvalla 12-vuotiaalla ei ole riittävää uimataitoa. Uimataitoinen jaksaa veteen pudottuaan uida yhtäjaksoisesti 200 metriä, joista 50 metriä selällään. Uimataito on selvästi heikompaa niissä kunnissa, joissa opetussuunnitelman mukaista uimaopetusta ei järjestetä.

– Forssan peruskoululaisilla on siitä hyvä tilanne, että he käyvät neljä kertaa lukuvuodessa uimassa. Tosin käyntien välissä uimataitoa olisi hyvä ylläpitää omatoimisesti myös näiden käyntien välillä, Liisa Ojala muistuttaa.

Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit-hankkeessa ovat mukana Sukeltajaliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Tapahtuman yhteydessä juhlitaan myös 1. huhtikuuta 26 vuotta täyttävää Vesihelmeä. Koko tapahtumapäivän ajan sisäänpääsymaksu on aikuisilta 6 euroa ja lapsilta sekä eläkeläisiltä 4 euroa.

Vesisankarit-tapahtuma, su 31.3. klo 13–15, Viihdeuimala Vesihelmessä.