JUTUT Urjala

Vietnamin sota antoi sysäyksen aktivismiin, Pelle Miljoona punkiin – Merja Hakamäki haluaa pelastaa maailmaa vähän kerrallaan

Naisten toimintaryhmä Ompelukerhon perustajajäsenellä on tänä vuonna tuplasti aihetta juhlaan.
Urjalan kirjastossa työskentelevä Merja Hakamäki on intohimoinen eläinten oikeuksien puolestapuhuja.
Urjalan kirjastossa työskentelevä Merja Hakamäki on intohimoinen eläinten oikeuksien puolestapuhuja.

“Pelasta maailma – tee se jo tänään” on yksi urjalalaisen Merja Hakamäen motoista. Aktivistiksi kasvaminen oli hänelle monen asian summa.

– 1960-luvulla pelkäsin Vietnamin sotaa. Televisiota meillä ei vielä ollut, mutta radio oli päällä aamusta iltaan, ja uutisia tuli varmasti tunnin välein. Pelkäsin, että sota tulisi tänne ja aloin itkeä kädet korvilla. Ida-isoäiti vaan ihmetteli, että mikä tuolle tytölle nyt tuli, Merja Hakamäki muistelee.

1970-luvulla hän muistaa katselleensa isänsä kanssa Viimeisellä rannalla -elokuvaa, joka kertoo ydinsodan jälkeisestä maailmasta, jossa viimeiset eloonjääneet odottavat ydinsaastepilven laskeumaa Australiassa.

– Tuolloin minulle tuli kammo ydinvoimaa kohtaan, eikä se ainakaan helpottanut Tšernobylin tapahtumien jälkeen 1980-luvulla.

Rakastava voima

Hakamäki on henkeen ja vereen punkkari. Hän vierailee yhä noin kerran kuukaudessa Tampereella Vastavirta-klubin punk-keikoilla.

– Punk-herätyksen koin vuonna 1979. Se oli Pelle Miljoonan Rakastava voima, joka vei mukanaan ja sillä tiellä olen edelleen. Punk on elämäntapa ja siihen kuuluu tietysti vahvasti myös aktivismi.

Naisten toimintaryhmä Ompelukerhon hän perusti yhdessä ystäviensä Alman ja AC:n kanssa vuonna 1998. Naiset halusivat pysäyttää McDonald’sin saapumisen Forssan torin laidalle.

– Keräsimme hyvin nimiä vetoomukseen, eikä McDonald’s ole vieläkään tullut Forssaan.

Ompelukerho perustettiin parsimaan arjen epäkohtia. Eläimet ja ympäristö olivat erityisesti toimijoiden sydäntä lähellä. Ryhmän ideologiaan kuului vaikuttaa asioihin paikallisella tasolla. “Haluamme saada ihmiset uskomaan omien jokapäiväisten tekojensa ja valintojensa merkityksen”, toimintaryhmä julisti.

Kasvissyöjäksi Merja Hakamäki ryhtyi 1990-luvulla.

– Tuolloin puhuttiin paljon EU:n eläinkuljetuksista ja tuotantoeläinten julmasta kohtelusta. Vegaani olen ollut viisi vuotta. Se on tänä päivänä paljon helpompaa kuin ennen.

Merjan perheeseen kuuluu tällä hetkellä viisi kissaa. Malakias ja Milla elävät yhä muistoissa.
Merjan perheeseen kuuluu tällä hetkellä viisi kissaa. Malakias ja Milla elävät yhä muistoissa.

Hulluna kirjoihin

Merja Hakamäellä on tänä vuonna tuplasti aihetta juhlaan. Hän täyttää joulukuussa 60 vuotta ja on toiminut kirjastovirkailijana 40 vuoden ajan.

– Unelma-ammatti kirjahullulle. Tosin ajauduin alalle vähän vahingossa, sillä sain työllistämispaikan Kosken kirjastosta. Kouluttauduin kirjastovirkailijaksi työni ohessa, ja myöhemmin opiskelin vielä merkonomiksi.

Tänä päivänä hän on osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja työskentelee kolmena päivänä viikosta.

– Sairastan harvinaista neurologista liikehäiriösairautta dystoniaa, joka omalla kohdallani ilmenee aivosumuna, väsymyksenä ja voimattomuutena.

Tarinoita Hakamäki ei jätä eläkepäivinäkään.

– Silloin luen tai kuuntelen äänikirjoja kotona kissojen kanssa. Meiltä löytyy puolisoni Jykän Linkola-kissa sekä omat kissani: Mitja, Morfiina, Matilda ja 18-vuotias Kerttu-kissa.

Mieluummin vanha kuin aikuinen

Parhaillaan Merja Hakamäki valmistelee syntymäpäiväjuhlia, joita juhlitaan muun muassa vegaaniruoan ja livemusiikin kera.

– Juhlien teema on Kauko Röyhkän biisiä mukaillen: mieluummin vanha kuin aikuinen.

Ompelukerho jättäytyi telakalle 20-vuotisjuhliensa yhteydessä viime vuonna.

– Aktiiveja ei vaan ole riittävästi, mutta meillä on mahdollisuus toimia, jos tarve vaatii. Perinteisessä löytöeläinten ruokakeräyksessä olemme ainakin mukana.

Ompelukerhon 20-vuotisen historian aikana monet asiat ovat muuttuneet positiivisempaan suuntaan, mutta osa asioista odottaa yhä muutosta.

– Esimerkiksi reilu kauppa ja luomu ovat jo valtavirtaa ja kasvissyönti yleistyy jatkuvasti, mutta valitettavasti eläinten oikeudet eivät ole paljoakaan parantuneet.

Merja Hakamäki jatkaa aktivismia sosiaalisessa mediassa, joka on tämän päivän aktivistin tärkein vaikuttamisväylä. Viime aikoina hän on jakanut paljon artikkeleita ilmastoaktivismista. Nuoret aktivistit, kuten Greta Thunberg ja jokioislainen Atte Ahokas kumppaneineen, antavat Hakamäelle toivoa tulevasta.

– Uskon, että Greta saa vielä paljon aikaan, Merja Hakamäki toteaa.

Luetuimmat