JUTUT

Vihervaaran Anna valloittaa sydämiä Rauhaniemessä

Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turussa opiskeleva Tiia Saarinen debytoi Rauhaniemen kesäteatterin ohjaajana.

– Äitini kaveri kertoi, että Rauhaniemi hakee ohjaajaa, joten laitoin hakemuksen ja tulin valituksi. Olen hirveän innoissani tästä pestistä ja motivaatiota riittää siinä määrin, että välillä voisin kai vähän rauhoittuakin. Myös sijainti on ihanteellinen, sillä asun nyt kesämökillämme, josta on viidentoista minuutin ajomatka teatterille, Saarinen kertoo.

Saarinen sai myös valita näytelmän ja päätyi Vihervaaran Annaan, joka perustuu L.M. Montgomeryn vuonna 1908 kirjoittamaan klassikkokirjaan Annan nuoruusvuodet.

– Valinta oli sikäli helppo, että olen lähes joka kesä lukenut Annasta kertovan kirjasarjan. Siinä on kaunis maailma, paljon vilpittömyyttä ja lämminhenkisyyttä.

Tunnetilasta toiseen

Tarina kertoo orpotyttö Annasta, jonka iäkäs sisaruspari adoptoi. Oikeastaan heille piti tulla poika auttamaan peltotöissä, mutta välittäjän sähläyksen myötä juna-asemalla sisaruksia odottikin tyttö. Rauhaniemessä Annaa esittää tamperelainen Clarissa Rosi.

– Olimme Tiian kanssa samaan aikaan Suomen Teatteriopistossa ja ystävystyimme. Kun Tiia pyysi minua päärooliin, ei minun tarvinnut kauan miettiä. Asun myös hänen mökillään, mikä on roolin rakentamisen kannalta loistava miljöö, sillä Anna rakastaa luontoa, Rosi kertoo.

Anna kasvaa näytelmässä 13-vuotiaasta 16-vuotiaaksi.

– Niin nuoren tytön esittämisessä on ollut pohdittavaa, mutta toisaalta olen aika lapsenomainen, ja olen myös näytellyt Peter Panin roolin Tampereen Komediateatterissa. Temperamenttisen Annan esittäminen on kuitenkin todella haastavaa, kun pitää tavoittaa tunnetiloja laidasta laitaan.

Annan adoptoivia sisaruksia esittävät Leena Koivunen ja Eino ”Lätsä” Kujala.

– Marilla on aluksi hyvin järkyttynyt, kun odotti poikaa, mutta tulikin tyttö. Ja vielä punatukkainen. Sehän tiedetään, etteivät sellaiset pääse taivaaseen, Koivunen toteaa.

Roolihahmoaan Marillaa Koivunen kuvailee siveäksi kuusikymppiseksi vanhaksipiiaksi, sarkastiseksi ja hyvin määrätietoiseksi naiseksi, josta silti lämpöäkin löytyy. Alkuvaiheen pettymys haihtuu, ja Anna valloittaa sisarusten sydämet.

– Matthew on sydänvikainen vanhapoika, joka pelkää kaikkia muita naisia paitsi Marillaa. Annan räiskyvyyteen hän ihastuu vähitellen, Kujala kertoo.

Roolinsa Kujala toteaa haasteelliseksi, sillä Matthew on hiljainen mies, joka ei ole kovin paljon äänessä.

– Silti on oltava läsnä, ja tunteiden pitää välittyä näyttämöltä peräpenkkiin saakka.

Kujala on näytellyt Rauhaniemessä useana vuosikymmenenä, mutta pitänyt välillä taukoakin.

– On hienoa, että Rauhaniemessä on vaalittu autenttisuutta ja perinteisen kesäteatterin tunnelmaa. Me teemmekin täällä teatteria emmekä bisnestä.

Näyttelijä kiittelee Tiia Saarisen ohjaajantaitoja.

– Tiia on tuonut mukanaan uusia metodeja ja harjoitteita. Arvostan sitä, että meillä on tänä kesänä jämäkkä ohjaaja. Lepsujakin on nähty.

Vihervaaran Anna Rauhaniemen kesäteatterissa 24.6.–8.7. ja 4.-5.8.