JUTUT Forssa

“Viljo” tuli taloon – Vuosi 2018 toteutti Reetan ja Mikon vauvaunelman

Reetta Vahoksen ja Mikko Kallion esikoinen syntyi hieman ennen joulua
Tuoreet vanhemmat Reetta Vahos ja Mikko Kallio haluavat kasvattaa pojastaan reilun ja yritteliään persoonan, jolla on myös käytöstavat hallussa.

Hieman reilu yhdeksän kuukautta sitten forssalainen Mikko Kallio, 24, tuli töistä kotiin viettämään ruokatuntia. Lounaan lisäksi kotona häntä odotti suuri, koko elämän mullistava uutinen. Hänen avovaimonsa Reetta Vahos, 22, kertoi odottavansa pariskunnan esikoislasta. Keittiön pöydän ääressä kerrotusta vauvauutisesta alkoi parin yhteinen odotus ja valmistautuminen lapsen syntymään.

– Ennen raskautta olin jo hetken aikaa ehtinyt haaveillut omasta lapsesta. Puhuimme vauvahaaveesta paljon Mikon kanssa ja loppuen lopuksi siitä tuli yhteinen unelmamme, Vahos muistelee kaksiviikkoinen poikavauva sylissään.

Ennen vauvahaaveen toteuttamista pariskunta halusi varmistaa, että kaikki elämän osa-alueet parisuhteen kemioista taloudelliseen tilanteeseen ovat kunnossa tulevaa jälkikasvua ajatellen. Pariskunnan mielestä tärkeintä vauvaprojektissa on kuitenkin se, että molemmilla on vahva tahto yhteisen lapsen hankintaan.

– Murehdimme paljon etukäteen vauvan tuloon liittyviä käytännön asioita. On vain luotettava siihen, että arki kantaa. Vasta jälkeenpäin on ymmärtänyt, kuinka onnekkaita olimme, kun Viljo ilmoitti tulostaan todella pian. Kaikissa perheissä haave ei toteudu yhtä helposti, tuore isä pohtii.

Raskausaika yhdistää

Pariskunnan yhteinen taival alkoi nelisen vuotta sitten kevättalvella deittisovellus Tinderissä. Haparoivasta alusta huolimatta kesä yhdisti pariskunnan toisiinsa. Kallio opiskeli vielä tuolloin Helsingissä, mutta kotiseudulta löydetty rakkaus sai miehen pakkaamaan muuttolaatikot ja palaamaan takaisin.

Neuvolasta saatu satukirja on ahkerassa käytössä Vahoksen ja Kallion perheen vauva-arjessa.

Jo jouluna 2015 pariskunta sisusti ensimmäistä yhteistä kotiaan Forssassa. Vauva ja Reetan raskausaika on hitsannut paria entistä tiiviimmin yhteen.

– Valmistauduimme vauvan syntymään puhumalla siitä paljon. Hankimme myös kaiken tarvittavan valmiiksi. Raskausaikana lähennyimme toisiamme entistä enemmän ja meistä on tullut vielä vahvempi pariskunta kuin olimme ennen vauvan ilmoittaessa tulostaan, tuoreet vanhemmat pohtivat.

Yhdeksän kuukauden odotus kului nopeasti. Reetan raskaus oli helppo ja hän pystyi tekemään töitä pitkälle odotuksen loppumetreille saakka. 20. joulukuuta Hämeenlinnan Keskussairaalassa vanhemmat näkivät pienen poikansa ensimmäistä kertaa.

– Viljo syntyi suunnitelmien mukaan sektiolla. Kun sain pojan leikkaussalissa syliini, minut valtasi onnellisuus ja kyynel vierähti poskelle. Sitä hetkeä on vaikea kuvailla, Kallio sanoo.

Vauva-arkeen totuttelua

Jouluaatto oli Vahoksen ja Kallion perheessä ainutlaatuinen, sillä Reetta ja poikavauva pääsivät aattona pois sairaalasta. Se kului kolmisin kotona nauttien uuden elämänvaiheen alusta. Joulunajan päättyessä perheessä alkaa vauva-arki. Kallion on tarkoitus palata töihin isyyslomalta tammikuun toisella viikolla. Ristiäiset ovat vielä ajatuksen tasolla. Siihen asti poikavauvaa kutsutaan työnimellä Viljo.

– Ensimmäiset puolitoista viikkoa on ollut rutiinien ja toimintatapojen hakemista sekä totuttelua vauva-arkeen. Kun Mikko menee töihin, näemme, miten kaikki alkaa sujumaan, Vahos kertoo.

Vaikka vanhemmuus on nuorelle pariskunnalle vielä uusi rooli, heillä on vahva visio siitä, millaisia vanhempia he haluavat olla Viljolle.

– Vanhemman on tärkeää asettaa lapselle selkeät rajat, mutta tarjota samalla myös paljon rakkautta, tukea ja läheisyyttä. Aika näyttää, millainen nuori mies Viljosta meidän hoivissamme kasvaa, onnelliset vanhemmat tuumivat.

 

Seutu-Sanomien vuoden 2018 vauvat -sivun löydät näköislehtemme sivulta 10.