JUTUT Lounais-Häme

Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan haetaan kuntia

Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on jo mukana 68 kuntaa, mukaan lukien Forssa ja Loimaa.

Voimaa vanhuuteen -ohjelma hakee uusia kuntia mukaan terveysliikuntatalkoisiin.

Suomessa asuu omissa kodeissaan 250 000 toimintakyvyltään heikkokuntoista iäkästä. Kolmannes heidän kaatumisista on ehkäistävissä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa mukana olevat 68 kuntaa taklaavat hoito- ja palvelukustannusten nousua tarjoamalla liikuntatoimintaa kotona kiikun kaakun pärjääville iäkkäille.

Kunnat saavat maksutonta apua

Kolmivuotiseen Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelmaan voi hakea 30.11. asti kunnanhallituksen tai lautakunnan päätöksellä.

Kunnat saavat kehittämistyön tueksi maksutonta mentorointia, koulutusta ja oppimisverkostoja. Iäkkäiden liikuntapalveluita suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä kunnan eri hallintokuntien, järjestöjen ja iäkkäiden kanssa.

– Yksi lonkkamurtuma maksaa ensimmäisenä hoitovuonna kunnalle noin 50 000 euroa. Lisäksi heikentynyt liikkumiskyky kasvattaa merkittävästi iäkkään omia kotihoidon, lääkkeiden, ateria- ja kuljetuspalveluiden kustannuksia. Puhumattakaan inhimillisestä tuskasta, ohjelmajohtaja Elina Karvinen Ikäinstituutista laskee.

Luetuimmat