JUTUT

Voimistelu on monipuolinen taitolaji

Forssan Naisvoimistelijat liikuttaa viikoittain väkeä vauvoista vaareihin.

– Moni mieltää meidät kilpaseuraksi, mutta suurin osa ryhmistämme on puhtaasti harrasteryhmiä. Seurassa on tällä hetkellä 334 jäsentä, joista alle 100 kilpailee. Nuorimmat ovat vauvoja ja iäkkäin jäsenemme on tällä hetkellä 91-vuotias, Forssan Naisvoimistelijat ry:n hallituksen puheenjohtaja Katja Lehtoranta kertoo.

Vuoden alusta FNV aloitti uudet rytmisen voimistelun harrasteryhmät 6-8- ja 9-12-vuotiaille lapsille.

– Ryhmät ovat yleensä aina täynnä. Tällä hetkellä joihinkin ryhmiin saattaa olla paikkoja, mutta tilanne elää jatkuvasti. Suoraan seurasta tiedustelemalla saa viime hetken tiedon ja pääsee tarvittaessa myös jonoon.

Lehtoranta mainitsee voimistelun olevan yhä tyttöjen suosituin urheiluharrastus. Suomi on myös maailman menestynein maa joukkuevoimistelussa

– Voimistelu on tuonut meille paljon MM-mitaleja, mutta se on asia, joka ei mielestäni ole silti tarpeeksi esillä.

Lehtorannalla ei ole voimistelutaustaa, vaan hän hurahti lajiin tyttäriensä Hillan ja Helmin harrastuksen kautta. Molemmat tytöt harrastavat joukkuevoimistelua, telinevoimistelua sekä aloittavat rytmisen voimistelun harrasteryhmässä.

– Hillalla on harjoitukset kuudesti viikossa ja Helmillä kerran vähemmän. Kuskaamista tietysti tulee, ja toimin myös toisen tytön joukkueenjohtajana, mutta toisaalta joukkuevoimistelun kisoja on vähemmän kuin vaikka palloilulajeissa.

Tavoitteellista ja hauskaa

12-vuotias Hilla Lehtoranta aloitti voimisteluharrastuksen ekaluokkalaisena.

– Se lähti siitä, kun en tykännyt pienenä harrastaa oikein mitään, mutta äiti pakotti kokeilemaan erilaisia harrastuksia. Voimistelusta löysin sitten oman juttuni, Hilla Lehtoranta kertoo.

Eniten Hilla nauttii joukkuevoimistelusta.

– Treenaaminen on siinä tavoitteellista. Tällä hetkellä henkilökohtainen tavoitteeni on päästä aina mukaan kilpailukokoonpanoon. Voimistelu on harrastus, jota haluan jatkaa läpi elämän ja ehkä jopa ohjata joskus.

Isosiskonsa vanavedessä FNV:n toimintaan lähti mukaan nyt 9-vuotias Helmi Lehtoranta.

– Joukkuevoimistelu on kivointa, koska siinä treenataan tosissaan. Lisäksi siinä oppii aina uutta.

Kotona sisarukset treenaavat yhdessä.

– Meillä on tietysti kotitreenejä eli sellaisia samoja juttuja, joita treenataan harkoissa, mutta Helmin kanssa opetellaan enemmänkin akrobaattisia temppuja ja liikkeitä ihan muuten vaan. Kesällä temppuillaan trampoliinilla, Hilla kertoo.

– Olohuoneesta on siirretty pöytä syrjään ihan suosiolla, kun tytöt aina kuitenkin siirsivät sen itse sivuun, Katja-äiti nauraa.

Esiintymisvietti liikuttaa

12-vuotias Iina Ketonen on osallistunut 1,5 vuotta FNV:n dance and beat -tanssiryhmän harjoituksiin. Ryhmässä tanssitaan hyvällä meiningillä, ja ryhmän toiveiden mukaan kokeillaan myös eri tyylilajeja. Tunti koostuu itsenäisistä tehtävistä, kuten koreografioiden luomisesta, improvisaatioharjoituksista sekä tekniikkaharjoituksista.

– Eniten tykkään keksiä uusia koreografioita. Katson tosi paljon musiikkivideoita ja miten niissä tanssitaan, Iina Ketonen kertoo.

Tunnilla tanssitaan uusimpien listahittien tahtiin.

– Kuuntelen tosi monipuolisesti englanninkielistä nykymusiikkia, Iina kertoo.

Dance and beat -ryhmiä löytyy 8–13-vuotiaille ja 13–17-vuotiaille.

– Tosi kivaa on ollut. Tällä hetkellä minulla ei ole muita harrastuksia, mutta pienempänä olen kokeillut esimerkiksi teatteria, muuta tanssia ja taitoluisteluakin. Esiintyminen on ihan hauskaa, Iina kertoo.