JUTUT Forssa

Vuosikymmen kankaanpainantaa käsin – Rykkeri kehittyi yhteisestä tilasta tuotemerkiksi

Rykkeri palautti kankaanpainannan juurilleen vuonna 2009, kun se vuokrasi vanhat tilat Forssan Kutomolta.
Vaikka Rykkerin tuotevalikoimaan mahtuu paljon erilaisia tuotteita, kaiken keskiössä on yhä kankaanpainanta pitkällä laakapainopöydällä. Outi Saaristo (vas.) on ollut Rykkerissä alusta asti, Tuula Blåfield on ryhmän uusin tulokas.
Vaikka Rykkerin tuotevalikoimaan mahtuu paljon erilaisia tuotteita, kaiken keskiössä on yhä kankaanpainanta pitkällä laakapainopöydällä. Outi Saaristo (vas.) on ollut Rykkerissä alusta asti, Tuula Blåfield on ryhmän uusin tulokas.

Reilu vuosikymmen sitten Outi Saaristo oli hankkinut 20 metriä pitkän, 40-vuotiaan laakapainopöydän, jollaisia ei Suomessa enää ole toista. Tilan löytäminen sille osoittautui odotetusti hankalaksi.

– Näin silloin unta, että seisoin Forssan Kutomolla, suunnilleen Finlaysonin myymälän kohdalla. Katsoin taivaalle ja näin, kuinka taivaalla lensi hirvittävä määrä jousipyssyllä ammuttuja nuolia. Uni jäi hyvin mieleen, Saaristo muistelee.

Kuukausia myöhemmin Saaristo kiersi Finlaysonin vanhoja tehdastiloja niitä vuokraavan Renorin edustajan kanssa etsien yhä valtavalle pöydälle sopivaa tilaa.

– Menimme erääseen pitkään huoneeseen, joka muuten olisi ollut sopiva, mutta se oli vuokralla. Eräs sairaalan kirurgi käytti tilaa harrastukseensa – jousiammuntaan.

– Siitä siirryimme toiseen tilaan, joka oli tarpeeksi suuri pöytää varten. Tajusin, että juuri siltä kohdaltahan unessani nuolet lähtivät liikkeelle.

Siihen tilaan painopöytä myös päätyi, ja sieltä se edelleen löytyy. Tila sai nimekseen Rykkeri.

Nimi historian kautta

”Kankaanpainanta palaa juurilleen, kun viiden idearikkaan naisen porukka avaa Finlaysonin tiloissa käsikangaspainonsa. Rykkeriksi ristityssä työtilassa painanta on etusijalla, mutta sinne on kaavailtu monenlaista muutakin taiteellista toimintaa.”

Näin kerrottiin Seutu-Sanomissa marraskuussa 2009, kun Rykkeri aloitti toimintana.

– Rykkeri on vanhaa Forssan murretta. Kun ”rykätään”, painetaan kangasta, eli rykkäri oli kankaanpainaja. Muokkasimme sanasta paremmin esimerkiksi internetissä toimivan versio, Saaristo sanoo.

Kutomolta löydetty tila oli lopulta mitä parhain, sillä se kunnioittaa Forssan pitkiä kankaanpainannan perinteitä, mikä on ollut Rykkerille aina tärkeää. Lisäksi sijainti on erinomainen.

2010-luvun taitteessa tiloissa toimi viisi itsenäistä, eri käsityöalojen yrittäjää, jotka jakoivat keskenään kustannukset vuokrasta lähtien.

– Silloin meillä ei vielä ollut yhteistä tuotemerkkiä, vaan Rykkeri oli vain tilan nimi, Saaristo sanoo.

Kohti leipätyötä

Vuosien kuluessa tilan nimestä kehittyi tuotemerkki, jolla nyt myydään niin sisustustuotteita kuin vaatteitakin.

Taustalla toimii rykkeriläisten yhteinen yritys, Forssa Fabric oy. Ryhmän kokoonpano on matkan varrella muovautunut, kun osa porukasta on jättäytynyt pois ja uusia on tullut mukaan. Tällä hetkellä Rykkerin toiminnassa ovat mukana Saariston lisäksi Karita Stenfors-Selkälä, Marjut Pylkkänen-Kujamäki sekä Tuula Blåfield.

Kymmenen vuotta sitten julkaistussa jutussa Saaristo ja muut tilan käyttäjät haaveilivat, että Rykkeristä tulisi jonain päivänä leipätyö. Kukaan Forssa Fabricin poppoosta ei ole Rykkerillä täyspäiväisesti vieläkään, mutta täysammattilaisuus lähenee koko ajan.

– Leipätyöksi muuttuminen on vienyt kauan, eikä Rykkeri ihan vieläkään ole sitä minulle ihan täysin. Ei se kaukana silti ole, Saaristo hymyilee.

Miljoonakangas eloon

Uusi askel kohti leipätyötä otettiin tänä vuonna, kun Rykkeri sai puolentoista vuoden ja 26 000 euron arvoisen CreaDemo-apurahan, joka on tarkoitettu konseptointiin ja kokeiluihin.

– Tarkoituksena on elvyttää Finlaysonin takavuosien innovaatio, miljoonakangas, ja tuoda se tähän päivään.

Finlayson jäljitteli miljoonakankaallaan 1900-luvun taitteessa kalliita villakankaita painamalla kahdelle puolelle puuvillaa.

– Nyt käyttämämme kankaan ei välttämättä tarvitse olla puuvillaa, vaan se voi olla esimerkiksi kierrätysmateriaalia, Saaristo kertoo.

Tavoitteena on, että Rykkeri esittelisi ”miljoonakangasmallistonsa” vuoden 2020 lopulla.