JUTUT Somero

Vuosikymmenet kohtelivat säveltäjä Toivo Kärkeä monin tavoin – Kalervo Kärki kertoo isästään

Suomen tunnetuimpiin säveltäjiin kuuluvan Toivo Kärjen arvostus lainehti laidasta laitaan vuosikymmenien mittaan. Pohjamutiin säveltäjän vei välillä eliitin iskelmämusiikkia kohtaan tuntema halveksunta.
Somerolaislaulaja Pentti Koskimaa levytti Toivo Kärjen ennen julkaisemattomia lauluja.

Toivo Kärjen poika Kalervo Kärki on toiminut aktiivisesti isänsä jäämistön hoitajana jo muutaman vuosikymmenien ajan.

– Isä sävelsi ammatikseen 59 vuoden ajan ja hän oli sekä ahkera että nopea. Monien muidenkin säveltäjien osalta on esitetty suuria lukuja, mutta yleensä ne ovat liioiteltuja. Toivo Kärjen sävellysten määrä pitää paikkansa, sillä olen analysoinut kaiken tarkasti, Kalervo Kärki kertoo.

Kun Toivo Kärki kuoli vuonna 1992, Kalervo-poika alkoi hankkia isänsä levytettyä tuotantoa ja paneutui asiaan monelta kantilta.

– Vähitellen salapoliisityöni kehkeytyi suureksi. Vuonna 2011 havahduin siihen, että neljän vuoden kuluttua tulee kuluneeksi sata vuotta isäni syntymästä. Aloin kirjoittaa kirjaa.

Kirja nimeltä Sydämeni sävel ilmestyi juuri sen neljän vuoden kuluttua. Tuhatsivuisessa teoksessaan Kalervo Kärki käy tarkasti läpi niin isänsä vaiheita ja tuotantoa kuin 1900-luvun musiikkia, muusikoita ja musiikkimaailmaa muutenkin.

– Toivo Kärjen arvostus on vaihdellut vuosikymmenien aikana. Isän ja Reino Helismaan pitkäaikaisen yhteistyön myötä syntyi paljon iskelmämusiikkia, joka elitistisissä piireissä leimattiin suomalaisen musiikkimaun pilaajaksi. Se oli pahaa aikaa, mutta elämänsä illassa Toivo Kärki oli taas varsin arvostettu säveltäjä.

Materiaalia riittää

Toivo Kärjen sävellyksistä on levytetty 1400 kappaletta.

– Olen tehnyt isäni musiikista juttua Radio Robin Hoodin Liisa-Hellevi ja Erkki Rantasen kanssa. Rantaset puolestaan ovat Pentti Koskimaan tuttuja, joten siten tiemme kohtasivat. Koska Pentillä oli kiinnostusta laulaa ja levyttää ennen julkaisemattomia Toivo Kärjen sävellyksiä, otin asian ilomielin vastaan, Kalervo Kärki kertoo.

Wanhan hywän ajan laulu -levylle valikoitui sellaisia Toivo Kärjen sävellyksiä, jotka sopivat Koskimaan laulutyyliin ja kiinnostukseen.

– Penttihän on aiemmin tehnyt onnistuneesti Henry Theel -tribuuttilevyn. Pentti onkin perinteisen vanhan tyylin iskelmälaulaja, joita valitettavasti ei paljon enää ole olemassa.

Kalervo Kärki on valmis tekemään yhteistyötä Koskimaan kanssa jatkossakin.

– Materiaalia riittää, ja yhteistyömme on toiminut hienosti.

Kalervo Kärki ei itse ole muusikko.

– Olen tehnyt työurani aivan toisella alalla, mutta musiikin parissa olen tietenkin kasvanut seuraamalla isäni ja muiden sen ajan muusikkojen uraa. Suurin osa julkaistusta musiikista on tänäkin päivänä tarpeetonta, ja koska tiedän, etten ole isäni kaltainen lahjakkuus, en ole halunnut rasittaa maailmaa tekemällä keskinkertaista musiikkia. Sitä on muutenkin liikaa.