JUTUT

"Wahren oli käsittämätön äijä" – pieni tiimi piirtää Forssan historiaa

Jo mukulaiässä Pertti Munck kuuli jatkuvasti tarinoita Axel Wilhelm Wahrenista.

– Aluksi hän oli minulle kaukainen hahmo, mutta pitkään Wahren on jo leijunut kaikkien näkemieni pilvien päällä Forssan taivaalla, Munck pohtii.

Munck on miettinyt Wahrenia koko tämän vuosikymmenen ajan, mutta patruunan nahkoihin hän on mennyt aiemminkin.

– Taannoin Forssa-päivillä pidin Wahrenin puheen, jonka perusajatukset lyövät kättä tämän päivän kanssa. Hän näki sen, että teollisuuden ja maatalouden tulee pitää yhtä, työntekijöistä tulee huolehtia ja ihmisiä kouluttaa. Yksi niistä Wahrenin kirkkaista ajatuksista ja toteutuksista oli esimerkiksi se, että kun elettiin viimeistä nälkävuotta, ja maa oli täynnä kuolevia ihmisiä, hän osti Venäjältä viljaa ja maksoi tehtaalaisille palkan elintarvikkeina.

Yhdyskunnan rakentaja

Pertti Munck on sitä mieltä, että Wahrenin jokaisesta päivästä voisi kirjoittaa näytelmän – tai ainakin novellin.

– Hän oli käsittämätön äijä. Ikuisessa velkakierteessä elänyt mies investoi kaiken aikaa ja viisaasti. Ei hän rakentanut pelkkää tehdasta, joka tunnettiin ympäri Eurooppaa, vaan kokonaisen yhdyskunnan, Munck ihmettelee.

Taannoin Munck suunnitteli dokumenttielokuvaa Wahrenista, mutta hanke kaatui moninaisista syistä.

– Sittemmin päätin tehdä näytelmän satavuotiaan Suomen kunniaksi. Materiaalia minulla oli jo vaikka kuinka paljon, mutta päädyin siihen, että kirjoitankin Wahrenin perhe-elämästä. Tarinassa kuitenkin jokainen repliikki kertoo myös jollakin tavalla paikkakunnan ja perheen historiasta.

Näytelmässä esiintyvät Wahrenin lisäksi tämän isosisko Emilie ja vaimo, jonka nimi on niin ikään Emilie. Wahrenia näyttelee Osmo Jaakkola, Emilie-siskoa Anne Kinos ja Emilie-rouvaa Tarja Söyring.

– Muiden ihmisten kanssa en olisi tätä näytelmää tehnytkään.

Munck muistelee Ypäjän Musiikkiteatterin musikaalia Viulunsoittaja katolla.

– Osmo oli siinä Tevjen roolissa. En voi tietää, kuka voisi olla maailman paras Tevje, mutta Osmo on toiseksi paras. Sama pätee Wahrenin rooliin. Anne on karismaattinen lavalla, ja Tarja istuu aivan loistavasti rouva Wahrenin rooliin.

Hirveän iso haaste

Rooliaan varten 1800-luvun parran kasvattanut Osmo Jaakkola huokaa.

– On tämä hirveän suuri haaste esittää olemassa ollutta suurmiestä. Yritän kuitenkin olla oma itseni, joka näyttelee Wahrenia. Kun forssalaiset pyytävät jokioislaista harrastajanäyttelijää esittämään Wahrenia, ei siitä voi kieltäytyä. On tämä suuri kunnia, Jaakkola miettii.

Jaakkola tunnustaa alkuperäisen käsityksensä Wahrenista pintapuoliseksi.

– Tämän projektin myötä heräsi kiinnostus Forssan, Jokioisten ja Ypäjän historiaan. Olen lukenut tähän mennessä tuhansia sivuja kuntien ja yritysten historiaa ja kiinnostunut aiheesta yhä enemmän.

Forssan syntyhistoria on nyt Jaakkolalla aika lailla hallussa. Ja ajatukset Wahrenin persoonasta.

– Koen hänet miehenä, joka ei ajatellut ensisijaisesti omaa, vaan yhteisön etua. Wahren tuntuu myös olleen impulsiivinen tyyppi, jonka mielialat vaihtuivat nopeasti.

Kansainvälisiä naisia

Tarja Söyring kokee Emilie-rouvan empaattiseksi ja viisaaksi naiseksi, joka osaa ajatella asioita kansainvälisesti.

– Emilie on ylpeä miehestään ja antaa tälle kaiken tukensa. Heidän avioliitossaan rakkaus on ollut aina olemassa. He ovat kokeneet ja saaneet paljon aikaan yhdessä, Söyring pohtii.

Söyring toteaa, että näytelmäprojektin aikana oppimansa asiat niin Wahrenista kuin Forssan menneisyydestä muutenkin pitäisi jokaisen saada eteensä.

– Näytelmän historiallinen merkitys tuo rooliini oman merkityksensä. Paineita aiheuttaa myös se, että tämä on ensimmäinen roolihenkilöni, joka on oikeasti ollut olemassa. Sen vuoksi olenkin sisäistänyt asian niin, että minun Emilieni on se nainen, johon olen itse tutustunut.

Emilie-siskona esiintyvä Anne Kinos luonnehtii roolihahmoaan vahvaksi ja temperamenttiseksi naiseksi.

– Emilie on juutalainen, ruotsalainen naimaton nainen, joka katselee Suomea ja Forssaa Venäjän tsaarin suurruhtinaskuntana lähellä Siperiaa, Kinos miettii.

Kinos kertoo näytelmän avanneen itselleen maailman, jonka nimi on Axel Wilhelm Wahren.

– Se, mitä olen aiemmin Wahrenista tiennyt, on hävettävän vähäistä. Ihmisenä ja perheenisänä en ole aiemmin tiennyt hänestä mitään.

Käsikirjoittajaa ja ohjaajaa Pertti Munckia Kinos kiittääkin myös siitä, että tämä on pitänyt näyttelijöille mielenkiintoisia ”luentoja” Wahrenista ja elämästä 1800-luvun loppupuolella.

– Nostan tämän näytelmän hyvin korkealle, sillä on upeaa olla mukana Forssan perustajasta ja suomalaisen teollisuuden suurmiehestä kertovassa näytelmässä. Tiimi on aivan upea, ja tässähän tuntee tekevänsä historiaa itsekin.

Axel ja Emiliet Forssan Teatterissa 14.10.–25.11.