JUTUT Forssa

Wahren-opisto valmistautuu 100-vuotisjuhliinsa – Kerää opistolaisten tarinoita ja muistoja vuosien varrelta

Wahren-opisto kerää opistolaisten tarinoita ja muistoja 100-vuotisjuhliaan varten.
Sadan vuoden ajalta jää aika paljon tällaista, Eliisa Lintukorpi sanoo esitellessään lehtileikettä opiston 60-vuotisjuhlista.
Sadan vuoden ajalta jää aika paljon tällaista, Eliisa Lintukorpi sanoo esitellessään lehtileikettä opiston 60-vuotisjuhlista.

Vuonna 1981 opistossa työt aloittanut Eliisa Lintukorpi harmitteli, että häneltä oli jäänyt vuodella väliin isot 60-vuotisjuhlat. Lähes 40 vuotta myöhemmin Lintukorpi valmistelee Wahren-opiston satavuotisjuhlia.

– Jos elämässä jää jotain kaipaamaan tai jos joku asia ei onnistu, niin kummallisella tavalla se vielä osuu kohdalle, ennemmin tai myöhemmin. Pitää vain uskaltaa sanoa asiat ääneen, Eliisa Lintukorpi hymyilee.

Muistot talteen

Wahren-opisto kutsuu niin nykyiset kuin entiset opistolaiset muistelemaan menneitä ilmaiselle Opisto 100 vuotta -kurssille.

Taikuri Merlin on toiminut monien Eliisa Lintukorven näytelmien suojelijana. 100-vuotisjuhlien kunniaksi esitetään rakastettu Pikku Prinssi.
Taikuri Merlin on toiminut monien Eliisa Lintukorven näytelmien suojelijana. 100-vuotisjuhlien kunniaksi esitetään rakastettu Pikku Prinssi.

– Jyrki Jokinen kirjoittaa meille varsinaista historiikkia, mutta kaikille avoimissa muisteloissa kerätään opistolaisten omia muistoja ja tarinoita vuosien varrelta. Nyt jokaisella on ainutlaatuinen mahdollisuus olla mukana tuottamassa materiaalia 100-vuotisjuhliamme varten.

Juhlanäyttely opiston historiasta pidetään Vinkkelissä 14.3.–7.4.2020. Tarinoiden lisäksi opistolla kerätään myös esimerkiksi valokuvia, todistuksia, käsikirjoituksia ja kurssitöitä.

Eliisa Lintukorven ohjaama Opisto 100 vuotta -ryhmä aloittaa 11. syyskuuta, ja kokoontumiset jatkuvat kevätkaudelle asti.

– Osallistuminen ei vaadi sitoutumista jokaiselle kerralle, vaan halutessaan paikalle voi tulla vaikka kerrankin, mutta on kuitenkin tärkeä ilmoittautua mukaan. Tekstejä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen eliisa.lintukorpi@forssa.fi.

Opistoliikkeen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Kansalaisopistojen Liitto järjestävät muistitietokeruun kansalais- ja työväenopistoista sekä opiskelijoiden että opettajien näkökulmasta. Keräys kestää 15.10. asti.

– Ehdimme kirjoittamaan kurssilla opistomuistoja myös tätä keruuta varten.

Osallistumisohjeet löytyvät osoitteesta www.finlit.fi/kansalaisopistot.

Ajankohtainen tarina

Satavuotisjuhlien kunniaksi Lintukorpi ohjaa myös Pikku Prinssi -näytelmän, jota esitetään juhlatapahtumien yhteydessä maaliskuussa.

– Ohjasin näytelmän opistolle ensi kertaa 1980-luvulla, enkä tuolloin sisäistänyt tekstiä samalla tavalla, vaan mielsin sen vähän lällyksi. Myöhemmällä ymmärryksellä se on koskettanut kovasti. Pikku Prinssin tarina on aina ajankohtainen niin kuin opistotoimintakin – ihmiset tarvitsevat toisiaan, vaikka olemmekin jokainen omalla planeetallamme.

Wahren-opiston kurssilla pohditaan, miltä näyttää ryhmän yhteinen mielenmaisema Pikku Prinssin tarinan kautta.

– Keskustelemme kirjan teemoista ja teemme esityksen, missä voi olla vaikka nukketeatteria, varjoteatteria, tanssia tai lauluja mukana. Kaikki muotoutuu ryhmän mukaan.

Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran maanantaina 9. syyskuuta.

– Esityksiä järjestetään Wahren-opiston 100-vuotisjuhlatapahtumien yhteydessä maaliskuussa. Osallistuminen ei edellytä teatteritaustaa.

Antoine de Saint-Exupéryn rakastettu Pikku Prinssi on yksi maailman myydyimmistä kirjoista, joka on käännetty yli 250 kielelle.

– Pikku Prinssissä on pienessä paketissa koko self help -kirjasto, Lintukorpi kiteyttää.

 

Ilmoittautuminen kursseille on meneillään osoitteessa opistopalvelut.fi/wahren.

Opisto 100 vuotta

Forssan työväenopisto perustettiin vuonna 1920. Toiminta muotoutui kansalaisopiston (1963) ja aikuisopiston (1994) kautta Wahren-opistoksi vuonna 2008.

Suomen ensimmäisen kansalaisopiston, Tampereen työväenopiston, toiminta käynnistyi syksyllä 1899.

Työväenopistoliike oli aluksi kansallisen porvariston ja sivistyneistön hanke, joka pyrki tarjoamaan uudelle yhteiskuntaluokalle, työväestölle, sellaisia tietoja ja taitoja, joita maatalousyhteiskunnan kasvateilta ei löytynyt.

Forssan työväenopisto oli opistojen perustamisen ensimmäisessä aallossa. Forssassa oli paljon työväkeä ja sivistykselle luotu pohja tehtaankoulun ja oppikoulun myötä.

Tanja Manta Härmän blogissa syvennytään opiston historiaan: opistosata.blogspot.com.

Lähde: Wahren-opisto