JUTUT Forssa

Wahren-Opiston piiri hakee itsetuntemusta unien kautta – Jokainen on oman unensa taiteilija

Uni on taiteista vanhin, syvin ja aidoin ja jokainen on oman unensa taiteilija. Wahren-Opiston uniryhmässä haetaan unien käsittelemisen myötä itsetuntemusta ja kokonaisvaltaisen olemisen ymmärtämistä.
Jokainen on oman unensa ainoa, oikea tulkitsija

Psykiatrian erikoislääkäri, kirjailija ja uniryhmätyönohjaaja Markku Siivola luennoi viime vuoden lopulla Wahren-Opistossa unista.

– Aihe kiinnosti, ja siksi aloitamme opistossa nyt Unet osana elämää -ryhmän, uniryhmäohjaajana toimiva Eliisa Lintukorpi kertoo.

Ryhmässä pohditaan Siivolan Unien opissa -kirjan pohjalta unien maailmaa ja niiden merkityksiä.

– Tämä ei ole mikään terapiaryhmä, vaan tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat oppia ymmärtämään uniaan. Piiri on ennen muuta keskusteleva, ehkä jonkin verran kirjoittavakin. Ryhmä tuottaa itse materiaalia eli tuo omia uniaan keskusteluun. Kun joku ryhmässä kertoo unestaan, muut osallistujat kertovat, mitä mielleyhtymiä siitä itselle tulee, ja sitten ryhmä palauttaa unen näkijälleen.

Lintukorpi toteaa, että jokainen on oman unensa omistaja ja oivalluksensa kautta sen ainoa oikea tulkitsija.

– Siivolakin korostaa sitä, että jos toiselle pakkosyöttää tämän unesta omaa tulkintaansa, se on rikos ihmisyyttä kohtaan. Ryhmä toimii vain peilinä tai unenvinkkaajana, ja porukassa tehdään yhteistä salapoliisityötä. Ryhmästä tulee vahva, kun kaikki tuntevat kunnioitusta, arvostusta ja luottamusta toisiaan kohtaan.

Tietoa alitajunnasta

Uniryhmään osallistumisesta Eliisa Lintukorpi uskoo olevan monenlaista hyötyä.

– Näennäisjärkevänä aikana ihmisiä kiinnostaa muukin kuin virallinen totuus. Uniryhmän yhtenä tavoitteena on osallistujien itsetuntemuksen lisääntyminen sekä elämän ja kokonaisvaltaisen olemisen ymmärryksen kasvattaminen, Lintukorpi pohtii.

Paljon puhutaan siitä, kuinka paljon käyttämätöntä aivoresurssia ihmisellä on.

– On olemassa iso alue, jota emme näe, koska emme halua nähdä. Ryhmässä haemme tietoa alitajunnasta, ja tiedon piirissä tämäkin piiri toimii, mutta kyse on myös taiteesta.

Uni on yksi taidemuoto, ja se saa olla monitulkintainen.

– Markku Siivola toteaa unen olevan taiteista vanhin, syvin ja aidoin. Ja kuten taiteessa yleensä, ei yksikään auktoriteetti voi mennä taiteilijan, tässä tapauksessa unennäkijän oman tulkinnan yli.

Uniryhmä kokoontuu 17.1. alkaen joka toisen viikon torstaina klo 16.30–18.15. Tapaamisia on kaikkiaan kuusi. Ilmoittautumiset Wahren-Opistolle 14.1. mennessä.

Luetuimmat