JUTUT Ypäjä

Ennakkoluuloja ja syrjintää Ypäjän musiikkiteatterissa: West Side Story on aina ajankohtainen

Välivuoden jälkeen Ypäjän musiikkiteatteri esittää kolme erilaista teosta, joita yhdistävät samat teemat, ennakkoluulot ja syrjintä. Kesän aloittaa aina ajankohtainen West Side Story.
Valtteri Kangas, Virpi Seppänen, Ilona Rauhala, Milla Malin ja Pekka Virtanen esiintyvät West Side Storyssa.
Valtteri Kangas, Virpi Seppänen, Ilona Rauhala, Milla Malin ja Pekka Virtanen esiintyvät West Side Storyssa.

Ypäjän musiikkiteatterin väki on talkoillut paikkoja kuntoon viimevuotisen suuren katsomoremontin jäljiltä. Remontin vuoksi teatteri ei tehnyt viime kesänä näytelmiä, mutta nyt niitä on tulossa peräti kolme.

– Vähän on ollut vieroitusoireita, kun ei ole päässyt laulamaan, musiikkiteatteriyhdistyksen varapuheenjohtaja Virpi Seppänen tunnustaa.

Kun kaikki kolme näytelmää – West Side Story, Katto-Kassinen ja Paavo 1,5 – ajoittuvat hieman runsaan kuukauden sisään, teatterintekijöiltä on vaadittu melkoista organisointikykyä.

– Ohjaajilta tilanne on edellyttänyt hyvää suunnittelua, mutta myös tiedottaminen on ollut tärkeässä roolissa. Jokaisella näytelmällä on projektivastaavansa, mikä on ollut onnistunut uudistus, Milla Malin toteaa.

Tarkan aikatauluttamisen ja jouston lisäksi suurena apuna on ollut seudullinen teatteriyhteistyö.

– Kahta teosta on harjoiteltu Ypäjän koululla, kolmatta Forssan Teatterilla, Seppänen kertoo.

Yhteistyö Forssan suuntaan toimii sitenkin, että Pienestä Teatterikoulusta tulee Ypäjälle uusia näyttelijöitä.

Meillä on paljon 10–16 -vuotiaita tyttöjä, mutta poikia ja miehiä pitäisi saada aktivoitua paremmin. Kesän ensimmäisessä näytelmässä West Side Storyssa tappelukohtauksissa on useita nuoria naisia, jotka esittävät nuoria miehiä.

Rakkautta ja aggressioita

Virpi Seppänen toteaa West Side Storyn olevan aina ajankohtainen.

– Sen teemoina ovat ennakkoluulot, kohtalo ja rajat ylittävä rakkaus, ja musikaalin ohjaaja Tuomo Salmela halusi tuoda tarinan tähän päivään. Jotenkin muutkin tämän kesän näytelmät sattuvat kukin tavallaan kertomaan erilaisuudesta ja syrjinnästä, Seppänen pohtii.

Seppänen esittää West Side Storyssa veemäistä poliisia Shrankia, joka Ypäjän versiossa on 50-luvun poliisiautolla ajeleva naiskonstaapeli.

– Hän on paha tyyppi, jonka nenille tappelevat nuoret hyppivät. Ehkä hän jotenkin vain haluaa suojella itseään – tai tavallaan niitä nuoriakin.

Milla Malin on Rosalia, yksi puertoricolaisista tytöistä.

– Rosalia on ollut jonkin aikaa Amerikassa ja omaksunut meiningin, mutta kaipaa ehkä kotiin enemmän kuin haluaa näyttää. Rosalia ei istu Amerikkaan eikä omiensakaan joukkoon, Malin kertoo.

Pekka Virtaselle baarinpitäjä Docin rooli on tuttu.

– Vuonna 1995 Tammelan koululla esitettiin sama näytelmä, ohjaaja oli sama ja roolini sama. Doc on muuttunut herkemmäksi niistä ajoista. Hän on empaattinen henkilö, joka yrittää saada kaiken hoidettua rauhallisesti, mutta hermostuu yhdessä vaiheessa, kun kukaan ei ymmärrä mistään mitään, Virtanen kertoo.

Virtanen toteaa tarinan loppukohtauksen raskaaksi.

– Ihan kyynelittä meikäläinen ei pysty tätä teosta viemään läpi.

Ilona Rauhala esittää Rosalian bestistä Consuelaa.

– Consuela on melkoinen kana, aika tyhjä nuori nainen, joka on hirveän ihastunut erääseen poikaan, Rauhala kertoo.

Rauhala esittää myös yhtä niistä miehistä, jotka osallistuvat tappeluun.

– Consuelankin roolissa joutuu osallistumaan vihanpitoon, mutta miesporukassa aggressiivisuus on erilaista.

Chinon epätoivoisen rakkauden kohde on Maria.

– Chino ei juuri osaa näyttää tunteitaan. Kerran tunteellisuuttaan raotettuaan hän palautuu omaan hiljaisuuteensa. Maria on vähän luvattu hänelle, mutta Chino joutuu tajuamaan, ettei asia tulekaan menemään niin. Tarina on hyvä, tykkään myös roolistani ja teoksen musiikista, Valtteri Kangas kertoo.

West Side Story Ypäjän musiikkiteatterissa 12.6.–6.7.

Luetuimmat