JUTUT Forssa

Wiksbergin Krouvissa vaalitaan vanhaa henkeä – Legendaarinen lähiökapakka täyttää 50 vuotta

Keväällä 50 vuotta täyttävä Wiksbergin Krouvi on kanta-asiakkaiden yhteinen olohuone.
Maija Niemi ja Martti Juutilainen ovat luotsanneet 50-vuotiasta Wiksbergin Krouvia huhtikuusta 2012.
Maija Niemi ja Martti Juutilainen ovat luotsanneet 50-vuotiasta Wiksbergin Krouvia huhtikuusta 2012.

Wiksbergin Krouvi täyttää tänä keväänä 50 vuotta. Legendaarista Forssan lähiöravintolaa vetää tällä hetkellä Martti Juutilainen ja Maija Niemi.

– Meillä ei ole tiedossa tarkkaa perustamispäivää, mutta keväällä 1969 se tapahtui. Yritimme aluehallintovirastosta selvittää, milloin alkoholiluvat on saatu, mutta heillä ei ollut niin vanhoja tietoja, Maija Niemi kertoo.

Nurmijärveltä lähtöisin oleva pariskunta on luotsannut Wiksbergin Krouvia seitsemän vuoden ajan.

– Krouvin perusti vuonna 1969 Paasikallio-niminen rouva, mutta tarkempaa tietoa meillä ei ole. Krouvin pitkäaikainen omistaja Signe Vesala osti ravintolan joskus 1972 tai 1973, jonka jälkeen hän pysyi yrittäjänä aina kuolemaansa asti. Vuonna 2001 ravintolaa alkoi vetää perikunta, Signen tyttärentytär ja hänen miehensä jatkoivat vuonna 2008 ja me saavuimme huhtikuussa 2012, Maija Niemi kertoo.

Haaveesta tuli totta

Ennen Forssaan saapumistaan Martti Juutilainen ja Maija Niemi vetivät Nurmijärvellä grillikioskia, mutta ajatus omasta ravintolasta houkutti.

– Oma ravintola on ollut aina haaveenani. Olen 14-vuotiaasta alkaen työskennellyt ravintola-alalla eri hommissa. Ei se ainoa työni ole ollut, mutta pysynyt aina mukana kuvioissa, Martti Juutilainen kertoo.

Perinteikkään lähiökrouvin myynti-ilmoitus löytyi netistä.

– Emme tunteneet täältä ketään, emme olleet koskaan edes käyneet täällä. Tiesin entuudestaan vain Forssan salaatin ja Jokioisten munkit, Martti Juutilainen naurahtaa.

Juutilainen ja Niemi olivat ensimmäiset perheen ulkopuoliset yrittäjät sitten Signe Vesalan. Asiakkaita jännitti, mitä tutulle kulmakuppilalle mahtaa tapahtua.

– Asiakkaiden toive oli, että vanha henki ei saa kadota tai ravintola muuttua liikaa. Tämä on kuitenkin heille eräänlainen olohuone, mistä ei haluttu hienoa pizzapaikkaa, Maija Niemi sanoo.

Viikonloppuisin lauletaan karaokea. Kehystetyt korvatulpat ovat lahja huumorintajuiselta portsarilta.
Viikonloppuisin lauletaan karaokea. Kehystetyt korvatulpat ovat lahja huumorintajuiselta portsarilta.

Ruuasta ei tingitä

Ulkopaikkakuntalaisina uudella vetokaksikolla ei ole omia muistoja Wiksbergin Krouvin takavuosilta.

– Asiakkaat tietysti muistelevat vanhoja. Jotkut ovat kertoneet käyneensä täällä ensi kertaa jo alaikäisinä, Juutilainen sanoo.

Aivan alkuvuosinaan ravintola oli pariskunnan kuuleman mukaan kooltaan puolet nykyisestä.

– 1970- ja 80-lukujen taitteessa sitä laajennettiin päädyssä olleen pankin kiinteistöön, Niemi kertoo.

1980-luku oli Viksbergin ostoskeskuksen kulta-aikaa, jolloin sieltä löytyi pankin, postin, parturi-kampaamon, kukkakaupan, ruokakaupan ja kioskin lisäksi vielä hammashoitola.

– Alkuaikoina uutena vuotena tänne myytiin illallislippuja, jotka sisälsivät sen ajan ykkösherkkua eli metsästäjänleipää. Ruoka on muutenkin ollut tärkeä osa Krouvin toimintaa jo Signen vuosilta, jolloin lounasaikana taisi olla ovelle asti jonoa, Niemi kertoo.

Ruuasta ei ole nykyisetkään yrittäjät lähteneet tinkimään. Krouvissa tarjoillaan arkisin edullista kotiruokalounasta ja viikonloppuisin listaruokaa.

– Sitä myydään, mitä asiakkaat haluavat syödä. Erilaiset leikkeet ovat suosittuja. Krouvin leike, metsästäjänleike ja aurajuustoleike ovat asiakkaiden suosikkeja, yrittäjäpari luettelee.

Karaoke on elinehto

Maija Niemen tietojen mukaan Krouvin alkuvuosina tanssikansaa viihdytti muun muassa Erkki Junkkarinen ja Lassen Trio. Tänä päivänä orkestereja käy harvemmin, mutta kanta-asiakkaat pitävät elävästä musiikista huolen karaokeiltoina.

– Karaoke on elinehto. Meillä mahtuu myös tanssimaan, mikä on monille tärkeää. Singa-karaokessa on valittavana yli 60 000 erilaista biisiä, Juutilainen kertoo.

Yrittäjäpariskunta muutti ravintolakauppojen jälkeen Jokioisille.

– Martti käytännössä asuu työpaikalla, mutta itse yritän välillä päästä hoitamaan koiriamme. Ostimme rivitaloasunnon Jokioisilta, ja sittemmin myös Martin äiti muutti naapuriimme, Maija Niemi kertoo.

Krouvin viisikymppisiä juhlitaan 2. kesäkuuta.

– Esiintyjäksi olemme hankkineet Mikko Alatalon, sillä asiakkaat tykkäävät hänestä.