JUTUT Loimaa

Yksi klikkaus vie outoon maailmaan Loimaan Teatterissa – ”Tavallaan tästä tuli vahingossa ajankohtainen”

Loimaan Teatterin kevätkauden avausnäytelmä johtaa taikametsään. Vain yhden klikkauksen vuoksi perheenisä ja hänen kaksostyttärensä joutuvat outoon maailmaan, mistä pitää vain päästä pois.
Loimaan työväenopiston ja Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry:n järjestämän teatteritaiteen perusopetuksen oppilaat ovat rakentaneet Tapaus Taikametsässä -näytelmän käsikirjoituksesta alkaen itse.

Tapaus Taikametsä on tarina, jonka Loimaan Teatterin ammattilaiset ovat rakentaneet teatteritaiteen perusopetuksen nuorten opiskelijoiden kanssa.

– Monella näistä nuorista on menossa jo kuudes vuosi teatteritaiteen opinnoissa. Näytelmän rakentamisessa heitä on ollut kymmenkunta, ja olemme antaneet näille 12–14-vuotiaille paljolti vapaat kädet, näytelmän nuorten kanssa suunnitellut ja toteuttanut ohjaaja Merikerttu Mutala toteaa.

Näytelmän aihetta haettiin aivoriihessä.

– Makustelimme nuorten ehdotuksesta Harry Potterin ja Narnian maailmoja ja päädyimme satufantasiaan. Pohdimme myös yleisöä, ja tulimme siihen tulokseen, että esitys rakennetaan nelivuotiaita ja sitä vanhempia lapsia ajatellen. Ajankäyttö tuli myös siinä vaiheessa puheeksi, joten lähdimme tekemään tarinaa, jonka kesto on noin puoli tuntia. Sen jaksavat pienimmätkin katsojat vielä seurata.

Vahingossa ajankohtainen

Merikerttu Mutala kertoo, että nuoret teatterilaiset ovat rakentaneet näytelmää kokonaisvaltaisesti.

– Kuusi nuorta teki käsikirjoituksen siten, että heitä oli aina kaksi kerrallaan työstämässä tekstiä. Yksi parivaljakko kirjoitti alun, toinen keskikohdan ja kolmas loppuhuipennuksen. Lisäksi koko porukka on ollut suunnittelemassa lavastusta, maskeerausta, puvustusta ja ihan kaikkea, mitä teatteriesitykseen sisältyy. Uskon, että valmis produktio kasvattaa itse kunkin nuoren tekijän itsetuntoa, Mutala toteaa.

Tarinan lähtökohta, huono klikkaus kehiteltiin ennen Oulua.

– Tavallaan tästä tuli vahingossa ajankohtainen. Taikametsä ei kuitenkaan ole vaarallinen paikka, vaikka perhe haluaakin sieltä takaisin tavalliseen elämäänsä.

Tapio Schwarzt esittää näytelmässä isää, joka hyväuskoisuudessaan menee klikkaamaan iPad-linkkiä, joka lupaa rahaa kolmenkymmenen miljoonan euron edestä.

– Roolihahmoni on pieniaivoinen yksinhuoltajamies, joka ei piittaa pätkääkään lapsistaan tai mistään muustakaan, Schwartz kertoo.

Yh-isän klikkauksen myötä joutuvat Taikametsään tämän kaksostytöt Elli (Alina Kaarto) ja Maija (Ada Jaakkola).

– Metsässä on kaikenlaisia mielenkiintoisia olentoja, mutta kaikki me haluamme pois sieltä. Kotiin pääseminen onnistuu vain suorittamalla erilaisia tehtäviä, nuoret naiset kertovat.

Schwartz, Kaarto ja Jaakkola toteavat näytelmän tulleen yhtäkkiä opettavaiseksi tarinaksi.

– Ei pidä klikata mitään tuntematonta linkkiä koskaan. Kotona on viime aikoina puhuttu näistä asioista, nuoret vakavoituvat.

Tapaus Taikametsässä Loimaan Teatterissa 26.1., 29.1., 2.2. ja 3.2.