JUTUT

Yliskylän perinnettä kunnioitetaan

Halutessaan siis uudet vuokralaiset voivat elää yksityisyyttään vaalien tai yhteisöllisesti yhteisiä tiloja jakaen. Tämä näyttää täyttävän mainiosti nykyisten muuttotrendien mukaisen halutun asumismuodon.

Halutaan elää lähellä palveluja perinteiseen tapaan ja mahdollisesti yhteisöllisesti.

1920-luvulla rakennettu hirsirakennus on alun perin tehty täyttämään Forssan puuvillatehtaan työläisten asuntotarvetta. Rakennuksessa oli alhaalla kolme suurempaa asuntoa ja yläkerrassa kuusi hellahuonetta. Yläkerrassa oli vain yksi vessa.

Vastaavia taloja on Yliskylässä ollut kolme, mutta tämä on ainoa ehjänä säilynyt. Suojelumerkinnän saanut talo on ollut asumattomana ilmeisesti jo 1980-luvun alusta.

– Näin rakennuksen lehdessä myynti-ilmoituksessa ja kävin tarkastamassa kohteen. Perustus ja runko vaikuttivat suorilta ja kunnossa olevilta ja katto pitävältä, näin uskalsin tehdä talosta tarjouksen, kertoo Jussi Aaltonen talon hankinnasta. 

Ei isompia yllätyksiä

Aaltosen mukaan mitään isompia yllätyksiä talon kunnostuksessa ei ole tullut, ainakaan huonoon suuntaan. Rossipohjaiseksi perustetun talon kivijalka osoittautui yli 40 senttiä vahvaksi ja hyvin tehdyksi.

Ainoa kosteusvaurio löytyi seinästä kohdasta, jossa sadevesi oli viallisesta syöksytorvesta päässyt kastelemaan seinää.

Remontissa on kunnioitettu vanhaa rakentamistapaa, ainoastaan asuntojen pesutiloissa on käytetty muovia. Kosteuseristeiden käytön takia on myös kattorakenne saanut muovikerroksen. Alapohjan puru- ja hiekkaeristeet on poistettu ja tilalle on tehty uusi rossipermanto vanhaan tapaan, mutta nyt 50 senttisellä selluvillaeristekerroksella. Täällä ei pitäisi sukkien pyöriä jaloissa.

Alakertaan tulee kolme 49-85 neliön ja yläkertaan kaksi 65 neliön asuntoa.

Jokaisessa asunnossa on suihkut ja vessat ja näissä on keittiön lisäksi koneelliset ilmanpoistot. Alakerran asunnoissa on säilytetty vanhat kaakeliuunit, varsinaisesti asunnot lämpiävät sähköllä. Asunnot on kunnostettu nykyisiä rakennus- ja palomääräyksiä noudattaen, näin on jouduttu pinnoissa käyttämään kipsilevyrakennetta.

– Talon pintojen suoristamisen jälkeenkin saimme säilytettyä huonekorkeuden 280 sentissä, joten asunnoissa riittää tilantunnetta ja avaruutta, kertoo Aaltonen.

Materiaalit ja väritykset korostavat tilantunnetta. Seinät ovat valkoiset, ja lattioita peittävät helppohoitoiset uudenaikaiset vinyylilattiat. Pinta muistuttaa vanhaa lautalattiaa, joten tässäkin perinne kohtaa nykyajan.

Piharakennuksessa yhteistiloja

Nykyaikaista tekniikkaa ja rakennustapaa noudattaen on pihalle rakennettu uudet saunatilat ja pesutuvan käsittävä uudisrakennus. Nykyaikaiset tekniset toiminnot on koottu samoihin tiloihin. Rakennuksessa on kiinteistön sähkö- ja vesiliittymät ja -keskukset.

Sauna ja pyykkitupa ovat vanhaan tapaan tarkoitettu yhteiskäyttöön ja tarjoavat näin yhteisöllistä asumistapaa keskellä kaupunkiympäristöä.

Jussi Aaltosen kaavailujen mukaan rakennuksen pitäisi valmistua syys-lokakuussa.