JUTUT

Ypäjä ja Humppila eivät paukuttele uudenvuoden aattona, Loimaa järjestää ilotulituksen

Ypäjän kunta haluaa taata hevosille rauhallisen uudenvuodenyön. Humppilakaan ei ammu raketteja taivaalle, mutta Loimaalla ilotulitetaan kaupunkioikeuksien 50-vuotisjuhlan kunniaksi.
Uudenvuoden ilotulitus on pitkälti vakiintunut perinne Suomen kunnissa. Kuva: Juhani Salo

Esimerkiksi Ypäjän kunta ei järjestä ilotulitusta uudenvuoden aattona.

– Kunta on linjannut vastauksessaan viime helmikuun valtuustoaloitteeseen, että jatkossa kunta panostaa eri toimenpitein tiedottamiseen ja valistukseen ilotulitteiden aiheuttamasta oireilusta ja haitasta hevosille ja muille eläimille vuodenvaihteiden läheisyydessä, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jari Hepomaa toteaa.

Samalla kunta on vedonnut juhlijoihin, jotta nämä pidättäytyisivät täysin ilotulitteiden ampumisesta hevostallien ja -alueiden läheisyydessä.

– Näin ollen ei varmaan kunnan omakaan ilotulitus ole oikein sopivaa, jos aikoo toimia esimerkkinä asiassa. Taloudellisetkaan seikat eivät juuri puolla ilotulitusta.

Humppilassa hiljaista

Myöskään Humppilan kunta ei järjestä ilotulitusta uudenvuoden aattona.

– Kunnalla ei ole ollut tapana järjestää ilotulituksia kuin aivan poikkeuksellisissa tilanteissa. Asia ei ole aiheuttanut keskustelua päättäjien keskuudessa, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marita Ketola toteaa.

Loimaan kaupunki täyttää tammikuun ensimmäisenä päivänä viisikymmentä vuotta.

– Kaupunki järjestää uudenvuoden aattona ilotulituksen torilla klo 20.30 yhteistyössä Lasten Uusivuosi -tapahtumaa järjestävien paikallisten yrittäjien kanssa. Uudenvuoden ilotulitus on vakiintunut perinne ja yksi kaupungin suosituimmista tapahtumista, joka myös kerää paljon väkeä keskustaan, markkinointisihteeri Anna Mustikkamäki kertoo.

Alkavan juhlavuoden kunniaksi ilotulitus on Loimaalla tavallista näyttävämpi. Kaupungin osuus kustannuksista on noin kaksituhatta euroa.

Rajat räiskeelle

Kansalaisaloitteessa vaaditaan rajoja räiskeelle. Lakialoite F2- ja F3-luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi on kerännyt tähän mennessä runsaat 18000 allekirjoitusta.

Aloitteen tekijät toteavat, että lakiehdotuksen tarkoituksena on vähentää ilotulitteista ihmisille, eläimille ja ympäristölle aiheutuvia haittoja. Kansalaisaloitteella halutaan kieltää pyroteknisten tuotteiden kuluttajakäyttö.

Kampanjassa on mukana kaksitoista valtakunnallista järjestöä, joihin lukeutuvat mm. Lääkäriliitto, Kuuloliitto, Näkövammaisten Liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinsuojeluliitto ja Hippos.