JUTUT

Ypäjä Talent etsii nuoria kykyjä

Ypäjä Talent -tapahtuma hakee lapsia ja nuoria esittämään omia erikoistaitojaan.

– Osallistua voi kuka tahansa eikä sitä talenttia ole rajattu mihinkään kategorioihin. Esimerkiksi edelliskerralla mukana oli niin laulajia ja tanssijoita kuin taikureitakin. Kaikenlaista ja mitä tahansa kannattaa tehdä, kun siihen on innostusta ja intohimoa, tapahtuman mentorina toimiva ypäjäläislaulaja Katja Karisukki kannustaa.

Talentteja haettiin Ypäjällä viimeksi kaksi vuotta sitten. Tuolloin Karisukki oli tuomaristossa yhdessä Mona Timosen ja Marko Simin kanssa.

– Tällä kerralla roolini on olla work shopin vetäjänä.

Kokenutkin jännittää

Katja Karisukin work shopissa käsitellään esimerkiksi julkisen esiintymisen aiheuttamaa jännitystä.

– Jännitän esiintymisiä itsekin edelleen, ja minusta pieni jännitys kuuluukin kuvaan. Olen mokannut monet kerrat ja joskus unohtanut laulunsanat kilpailussa. Mutta kun totaalinen black out tulee, siitä pitää vain jatkaa eteenpäin. Se on tie, jonka kautta esityksestä tulee jopa parempi kuin jos olisi liian rentona siinä hetkessä, kokenut Tangomarkkinoiden kilpailija pohtii.

Jännitys on peikko kaikenikäisille.

– Yleensä se menee niin, että mitä pienempi lapsi on, sitä vähemmän häntä pelottaa esiintyminen. Yläkouluiässä liinat alkavat jo olla aika tiukasti kiinni.

Mahdollinen mokaaminen yleisön edessä voi olla ahdistava ajatuksenakin.

– Siksi on olemassa harjoitteita, joiden myötä mokataan tahallisesti. Monta kertaa asia menee sitenkin, että kun ensin on niin sanotusti mokattu, esityksestä tulee loppua kohti aina parempi.

Esiintymispelon voittamiseksi on monenlaisia konsteja.

– Ainakaan ei kannata istua paikallaan odottamassa vuoroaan. Luppoajan voi käyttää vaikkapa kävelemällä, itsekseen lauleskelemalla tai muuten vain miettimällä muita asioita, jotka auttavat viemään jännitykseltä tilaa esiintymisessä.

Karisukki toteaa perin pohjin suomalaiseksi mentaliteetin, jonka myötä itseä verrataan muihin ihmisiin.

– Muut ihmiset ovat muita ihmisiä, mutta sinä itse olet oma itsesi, ainutlaatuinen tyyppi, jolla on omat talenttinsa.

Ypäjä Talentiin voi ilmoittautua 28. maaliskuuta saakka osoitteessa kulttuuripuomi@gmail.com. Katja Karisukin work shop käynnistyy 2.4. Tapahtuma järjestetään Ypäjällä 14.4. Talenttipäivään voivat osallistua kaikki lapset ja nuoret ympäri maata.