JUTUT Ypäjä

Ypäjällä ratsastetaan Pohjoismaiden mestaruuksista – Haaveissa EM-tason kilpailut

Ypäjällä pidettävät ratsastuskilpailut kansainvälistyvät ja haaveissa on saada paikkakunnalle jollakin aikavälillä myös EM-tason kisa.
Ypäjän Hevosopiston valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd kertoo nelivuotiaan Ypäjä Novellen lukeutuvan tulevaisuuden lupauksiin.
Ypäjän Hevosopiston valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd kertoo nelivuotiaan Ypäjä Novellen lukeutuvan tulevaisuuden lupauksiin.

Ypäjällä järjestetään tänä vuonna useita kansainvälisiä kilpailuja, esimerkiksi vuorovuosina eri maissa käytävä Nordic Baltic Championships -kisa.

– Pohjoismaiden mestaruudesta este-, koulu- ja pararatsastuksessa kilpaillaan kesäkuussa. Elokuulle sijoittuu kenttäratsastuksen PM-kisa, joka meille tuli nyt nopeammalla rotaatiolla, Ypäjän Hevosopiston valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd kertoo.

NBCH-kenttäkilpailun ratamestarina toimii legendaarinen Eric Winter, joka on suunnitellut maailman arvostetuimpiin lukeutuvan viiden tähden kenttäratsastuskilpailun Badmintonin maastoradan viime vuonna ja laatii sen myös kuluvana vuonna.

Kisat tehtävä hyvin

Pirkko Herd toivoo NBCH-kilpailujen vetävän runsaasti yleisöä.

– Riippuu tietenkin siitä, minkälainen joukkue mistäkin maasta tulee. Ruotsista ja Tanskasta ei ole tulossa aivan kovinta kärkeä, mutta nousevia tähtiä kuitenkin, Herd kertoo.

Pohjoismaiset arvokilpailut Herd näkee mahdollisena steppinä kohti Ypäjällä pidettäviä EM-kisoja.

– Vaatimukset EM-tasolla ovat suuremmat kuin pohjoismaisissa kilpailuissa, mutta uskoisin, että Ypäjällä on joskus mahdollista ratsastaa jonkin ikäluokan EM-kisa. Aktiivisesti emme ainakaan vielä tee töitä sen eteen, ja toteutushan vaatii rahoitusmallinkin.

EM-tason kilpailun saaminen Ypäjälle edellyttäisi myös kunnon lobbausta.

– Euroopassa voidaan ajatella, että Suomi ja siellä Ypäjä ovat kauhean kaukana. PM-kisoihin tulee kuitenkin osallistuvista maista myös toimihenkilöitä, joilla on linkkejä suurempiin kansainvälisiin yhteisöihin. Toivottavasti he vievät viestiä, että täällä pystytään järjestämään isoja kilpailuja. Kisat vain pitää aina tehdä niin hyvin, että ihmiset ovat tyytyväisiä kokemaansa.

 

Lue myös: Hevosopisto hakee tuloja elämyksellisyydestä ja kaupallisesta toiminnasta

 

Majoituspaineita

NBCH-tapahtumassa kilpailevat kaikki ikäryhmät eli seitsemän eri kategoriaa lapsista senioreihin.

– NBCH-luokkiin odotetaan osallistuvan kesäkuussa noin neljäsataa ratsastajaa. Lisäksi viikonloppuna ratsastetaan avoimia luokkia. Kenttäratsastus on osallistujamäärältään pienempi, ja siihen odotetaan osallistuvan 70–80 kilpailijaa, Pirkko Herd toteaa.

Herd vinkkaa, että seudun majoitusyritysten kannattaa nyt lyödä rumpua itsestään.

– Esimerkiksi NBCH-luokissa kilpailevien lasten ja nuorten mukana paikan päälle tulee väkisinkin vähintään kaksi aikuista jokaisen nuoren mukana. Kun siihen päälle lasketaan muut kilpailijat tiimeineen ja yleisö, Ypäjälle on tulossa valtavasti väkeä. Kaiken kaikkiaan tapahtumat alkavat olla isoja.

Fyysisten puitteiden kunnostamiseen ei tänä vuonna ole hirveästi paineita.

– Ulkokentät ovat kunnossa ja hevosille on hyvät majoitustilat.

NBCH:n lisäksi Ypäjällä ratsastetaan alkavalla kaudella mm. perinteinen Finn-Derby. Uutuutena on ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskisat, jotka järjestetään Ypäjällä kolmen seuran toimesta yhteistyössä Hevosopiston kanssa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kilpailukausi jatkuu vilkkaana helmikuusta marraskuulle.