JUTUT Ypäjä

Ypäjällä suunnistetaan saunasta saunaan – Saunaralli uusitaan yleisön pyynnöstä

Pertun päivien päätöspäivänä nautiskellaan löylyn lämmöstä.
Kulttuuri Puomi ry:n Katriina Reijonen (oikealla) ja Katja Mäkinen ovat valmiina saunaralliin.
Kulttuuri Puomi ry:n Katriina Reijonen (oikealla) ja Katja Mäkinen ovat valmiina saunaralliin.

Kulttuuri Puomi ry on vuodesta 2015 alkaen järjestänyt Pertun päivien päätöspäivänä autosuunnistuksen, joka on tutustuttanut retkikuntia erilaisiin kulttuuri- ja matkailukohteisiin. Tänä vuonna saunotaan yleisön pyynnöstä.

– Ensimmäinen Saunaralli vuonna 2016 kiinnitti saunaharrastajien huomion Pirkanmaata myöten. Siksi autosuunnistuksen saunateema päätettiin uusia tänä vuonna, yhdistyksen sihteeri Katriina Reijonen kertoo.

Sunnuntaina 25. elokuuta klo 13–18 järjestettävässä Saunarallissa on mukana seitsemän kohdetta ympäri Ypäjää.

– Kotiseutumuseon savusaunaa lukuun ottamatta jokaisessa kohteessa pääsee heittämään löylyä ja nauttimaan erilaisten saunojen tunnelmasta.

Kohdelistalta löytyy viisi tuttua saunaa kolmen vuoden takaa sekä kaksi uutta kohdetta.

– Uusia kohteita ovat takapihan piilosauna Ypäjän keskustassa sekä teekkarisauna, joka parkkeerataan Saunarallin ajaksi Hyrsynkulman lavalle.

Hauskin seurue palkitaan

Osallistujien keskuudesta palkitaan hauskin seurue tai menopeli ja lisäksi järjestäjät arpovat palkintoja kaikkien kiertäjien kesken.

– Esimerkiksi kolme vuotta sitten eräs mies kiersi kohteita pappatunturilla saunatakki päällään, Reijonen muistelee.

Kohteet voi kiertää missä järjestyksessä tahansa, eikä kaikkia kohteita tarvitse ehtiä käydä läpi, myös saunominen on vapaaehtoista. Saunominen kohteissa on tapahtumapäivänä maksutonta.

– Kiersin viime kerralla kohteita kahdeksan hengen kaveriporukassa. Tarkoituksemme oli saunoa joka kohteessa, mutta aika loppui kesken, Reijonen kertoo.

Saunarallin rastikortteja jaetaan Pertun päivillä ja Ypäjän yössä sekä eri toimipisteissä ympäri Ypäjän jo ennen tapahtumaa. Lisäksi rastikortteja jaetaan rastipisteillä tapahtumapäivänä. Saunarallikohteet merkitään tienvarsikyltein.

– Kierroksen päätteeksi rastikortit jätetään viimeiselle vieraillulle rastipisteelle, josta yhdistys kerää kortit arvontaa varten pois.

Ypäjänkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Tapio Kangasluoma ja kiinteistövastaava Pertti Niemelä toivottavat suunnistajat tervetulleiksi Seuraintalon pihasaunaan.
Ypäjänkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Tapio Kangasluoma ja kiinteistövastaava Pertti Niemelä toivottavat suunnistajat tervetulleiksi Seuraintalon pihasaunaan.

Karaokea ja grilliherkkuja

Ypäjänkylän kyläyhdistyksessä on ideoitu oheisohjelmaa saunarallivieraille.

– Grilli kuumenee ja lisäksi järjestämme pihakaraoken. Tiedä vaikka sieltä löytyisi joku saunalaulukin, yhdistyksen puheenjohtaja Veli-Tapio Kangasluoma suunnittelee.

Ypäjänkylän seuraintalon takapihalla sijaitseva ulkosauna ja takkahuone valmistuivat vuonna 2015.

– Saunamajuri lämmittää saunan joka keskiviikko – naiset ja miehet saunovat omilla vuoroillaan. Saunaa vuokrataan myös yksityiskäyttöön.

Kangasluoma ei itse uskalla luvata Saunaralliin osallistumista.

– Hoidan grilliä ja vedän karaokea, mutta jos sitten vieraiden jälkeen viimeiset löylyt heittäisin, Kangasluoma miettii.

Lue myös: Hevospitäjän monipuolinen kulttuuriviikonloppu – Tässä Pertun päivien ohjelmaa

 

Saunarallin kohteet

  • Kivisen Sauna Levomäellä (Katinhännäntie 62). Levomäen maatilamökkien tilava vanhan ajan sauna uudistettiin vuonna 2011 savusaunan tyyliin.
  • Seuraintalon takapihan pihasaunan (Ypäjänkyläntie 842) lämmittää Ypäjänkylän kyläyhdistyksen saunamajuri.
  • Loimijoki Golfilla (Jaakkolantie 190) on kaksikin saunaa, joista ainakin toiseen Saunaralli tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan.
  • Kotiseutumuseolla (Jaakkolantie 2) ei saunota, mutta vieraat pääsevät omatoimisesti tutustumaan savusaunaan ja muihin museon rakennuksiin. Myös muuta ohjelmaa.
  • Takapihan piilo (Kurjenmäentie 5) on taloyhtiön pihasauna omassa rauhassa aivan keskustassa.
  • Tuottajain Tuvan (Koskentie 678) Piilikankaan saunaa lämmittää Kuusjoenkulman kyläyhdistys ympäri vuoden.
  • Aito tamperelainen teekkarisauna parkkeeraa Saunarallin ajaksi Hyrsynkulman lavalle (Kaahintie 66).

Luetuimmat