JUTUT Forssa

YrttiVillitys pohtii toimintansa edellytyksiä – Kasvien kerääjistä iso pula

Vaikka forssalainen YrttiVillitys Osuuskunta on trendin huipulla, se on joutunut vakavasti pohtimaan toimintansa jatkumisen edellytyksiä. Luonnonkasveista tehtävät tuotteet ovat kuosissaan, mutta yrttien kerääjistä on huutava pula.
YrttiVillitys Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Marja Kuusisto (vas.) ja hallituksen jäsen Eeva Suojanen toteavat luonnonkasvien keräämisen kaikin puolin terveelliseksi harrastukseksi.

Luonnonyrttien keruuta, jatkokäsittelyä ja tuotemyyntiä harjoittava forssalainen YrttiVillitys Osuuskunta toimii fyysisesti sekä oikeassa että väärässä paikassa.

– Yrttien keräämisen suhteen Forssan seutu on erinomaista aluetta, mutta myynnin kannalta parempi olisi toimia Helsingissä tai jossakin muussa suuressa kaupungissa, missä luonnontuotteet kiinnostavat enemmän, osuuskunnan hallituksen jäsen Eeva Suojanen pohtii.

YrttiVillitys ratsastaa trendin harjalla, mutta markkinoinnin suuntaaminen esimerkiksi pääkaupunkiseudulle olisi ainakin isommassa volyymissa ongelmallista. Menekkiä varmastikin riittäisi, mutta rahkeita ei.

– Ihmisresurssit ovat meillä kovin pienet, kun aktiivinen väki on entisestään vähentynyt. Siksi olemme nyt kahden vaiheilla ja mietimme, laitammeko pillit pussiin.

Poimijakursseja tulossa

YrttiVillityksen aktiiviosakkaat haluaisivat jatkaa, mutta osuuskunta kaipaa kipeästi uusia ihmisiä käytännön työhön.

– Ennen muuta tarvitsemme uusia yrttien kerääjiä. Viime vuonna maksoimme jo vähän keruupalkkiota ja tulevana kesänä ehkä vähän korotamme sitä, Eeva Suojanen sanoo.

Osuuskunta keräsi yrttinsä talkoovoimin ensimmäisenä toimintavuotenaan.

– Mutta ei kukaan halua pitkään tehdä ilmaista työtä. Yritämme edelleen järjestää poimijakursseja ja saada niiden kautta lisää innostunutta väkeä toimintaan mukaan. Osuuskuntaan ei kuitenkaan ole pakko liittyä, vaan yrtit voi myydä meille, puheenjohtaja Marja Kuusisto kertoo.

Villiyrttejä ei voi kerätä myyntitarkoitukseen ilman suoritettua poimijakorttia.

– Kortti pitää suorittaa tuoteturvallisuussyistä, sillä Suomen luonnossa on hyvää tekevien ja terveyttä edistävien yrttien lisäksi myös paljon myrkyllisiä kasveja, Suojanen muistuttaa.

YrttiVillitys tarvitsee noin 400 kiloa tuoreita yrttejä vuosittain.

– Se on valtava määrä, ja poiminta vaatii paljon työtä. Kymmenestä kilosta tulee vain kilon verran kuivattua yrttiä, Kuusisto toteaa.

Osuuskunnan tiloissa on yrttejä varten kuivurit.

– Kun villiyrtit on kuivattu, ne laitetaan paperisäkeissä pimeään varastoon. Sitten niitä jauhetaan pieniä eriä kerralla erilaisiksi tuotteiksi, jotka purkitetaan tai pussitetaan.

Tuotevalikoimaan lukeutuu mm. yrttitee ja viherjauhe sekä erilaisia yrttipohjaisia suoloja ja sokereita.

Jälleenmyyjiä on ainakin tällä hetkellä vähän, joten pääosin YrttiVillitys myy tuotteitaan markkinoilla ja myyjäisissä sekä omissa toimitiloissaan Kartanonkatu 10:ssä.