JUTUT

Ystäviä ja toimintaa ikäihmisille – Tammelassa käynnistyi vanhustyön projekti

Forssalainen Tiina Toivola aloitti maaliskuussa projektityöntekijänä hankkeessa, joka ainakin toistaiseksi kulkee nimellä Toimintaa Tammelan yksinäisille vanhuksille.

– Hankkeen takana on Kaino ja Timo Lämsän Tammelan kunnalle antama testamenttilahjoitus. Lämsät edellyttivät testamentissaan, että varat käytetään yksinäisten tammelalaisten ikäihmisten hyväksi, Toivola kertoo.

Yksinäisyys sairastuttaa

Tiina Toivola on toiminut kahden vuosikymmenen ajan kotihoidon työntekijänä ensin Forssan kaupungin ja sittemmin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän palveluksessa. Hän on suorittanut vanhustyön erikoisammattitutkinnon vuonna 2012.

– Lähdin mielelläni vetämään tätä projektia, sillä vanhustyö on lähellä sydäntäni. Oma haasteensa näin aluksi on ollut se, etten juurikaan tunne tammelalaisia toimijoita, mutta esimerkiksi Tammelan kotihoidon palveluohjaajalta ja seurakunnan diakonissalta tulen saamaan apua. Heillähän on laaja näkemys Tammelassa asuvista ikäihmisistä ja heidän tarpeistaan, Toivola kiittelee.

Toivola tekee projektityötään osa-aikaisesti pääasiassa keskiviikosta perjantaihin.

– Koska toimin tässä työssäni ainakin toistaiseksi yksin, ehdoton edellytys työn onnistumiselle onkin verkostoituminen ja yhteistyökumppanien löytäminen sekä vapaaehtoisten rekrytointi. Aikamoinen työ on edessä, kun aloitan tyhjästä, mutta intoa minulla riittää.

Alkuvaiheessa Toivola pyrkii löytämään yksinäisyyttä kokevia ikäihmisiä.

– Haluan kuulla niin näiden vanhusten kuin heidän omaistensakin toiveita ja tarpeita. Keskustelujen pohjalta lähdemme sitten suunnittelemaan erilaisia toimintamalleja yksinäisyyden poistamiseksi.

Tavoitteena on järjestää laadukasta toimintaa Tammelan yksinäisille vanhuksille.

– Hoidollista apua on hyvin tarjolla, mutta yksinäisyys koskettaa varsinkin syrjäkylillä asuvia ikäihmisiä. Keskustaajamissa on melko hyvin kerho- ja muuta toimintaa, mutta haja-asutusalueilla ei. Yksinäisyys on kuitenkin vakava ongelma, joka ahdistaa ja sairastuttaa.

Toivola katsoo, että retkien ja mahdollisten ryhmätoimintojen lisäksi yksinäisille ikäihmisille pitäisi löytää vapaaehtoisia ystäviksi.

– Toivon löytäväni ystävätoiminnasta kiinnostuneita ihmisiä, joiden kanssa sitten voisimme yhdessä miettiä toimintaa ja sitä, kuka kenenkin kaveriksi sopii. Myös kaipaan tammelalaisilta vanhuksilta toiveita ryhmätoiminnan osalta. Se voi olla ihan vaikkapa jumppaa, muistelupiiriä tai yhdessä kahvittelua. Sellaista, mikä milloinkin tuntuu mukavalta.