JUTUT Loimaa

Ystävykset viettävät aikaa laiturilla Loimaan Teatterissa – Sitten kaiken sotkee Aleksi

Nuorten naisten keskinäinen ystävyys joutuu koetukselle Loimaan Teatterin laiturilla.
Aada Vihlman (vas.) ja Aida Mäkelä esiintyvät Laiturilla-näytelmässä.
Aada Vihlman (vas.) ja Aida Mäkelä esiintyvät Laiturilla-näytelmässä.

Loimaan Teatterin nuorten, 15–20-vuotiaiden ryhmään kuuluva Aida Mäkelä etsi netistä nuorten näytelmää, jossa olisi tarpeeksi vähän henkilöitä. Sitä myöten löytyi Carita Forsgrenin kirjoittama Laiturilla.

– Laiturilla-näytelmässä on vain neljä roolia, mikä on enimmäismäärä tähän tilanteeseen. Viime vuonna nuoria oli niin paljon, että heidät piti jakaa kahteen ryhmään. Tänä vuonna näyttelijöitä on vain neljä, ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli kertoo.

Syynä nuorten katoon on se, että moni lukiolainen katsoo parhaaksi pitää välivuotta.

– Teatteri vie kuitenkin todella paljon aikaa, ja lukiossa opiskeleville tulee paineita.

Tila luo haasteita

Aida Mäkelän bongaaman näytelmän henkilöitä ovat 16-vuotiaat ystävykset Elli (Aada Vihlman), Marika (Jenny Saarikko) ja Tiiu (Sofia Tiainen), joilla on tapana viettää aikaa lähijärven laiturilla. Nuorilla on kullakin omat vaikeutensa, jotka liittyvät syömiseen, päihteisiin ja masennukseen.

– Sitten laiturille ilmaantuu myös vuotta vanhempi Aleksi sekoittamaan kuvioita, ja tyttöjen keskinäinen ystävyys joutuu koetukselle, Aleksin roolin tekevä Aida kertoo.

Aada toteaa näytelmän maailmassa olevan tuttuja elementtejä.

– Roolitkin olivat heti selkeitä, ja tiedän vastaavanlaisia asioita tapahtuneen oikeassakin elämässä, Aada sanoo.

Haastetta näytelmän tekemiseen tuo se, että nyt ei olla teatterin tutulla näyttämöllä, vaan Vesikoski-talon saluunassa. Intiimin tilan katsomoon mahtuu noin 40 henkilöä.

– Halusimme tehdä katsomon sellaiseksi, että yleisöä on eri puolilla laituria. Siinä pitää koko ajan huomioida, ettei peitä jotakin toista näyttelijää yleisöltä liian kauan.

Lavastuksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Jani Hägg ja Markku Ahokas. Esityksen musiikin on säveltänyt nuori Onni Eskola.

– Lipunmyynti on tavalliseen tapaan teatterin tiloissa, joista yleisö siirtyy yhdessä esityspaikkaan, Sari Äikää-Torkkeli kertoo.

Laiturilla Loimaan Teatterissa su 1.3., ti 3.3., pe 6.3. ja la 7.3. Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.

Luetuimmat