JUTUT Ypäjä

Ystävyyden ja yksinäisyyden tarina – Katto-Kassinen lentää Ypäjällä

Iso, propellin avulla lentävä mies ja pieni poika tutustuvat toisiinsa Ypäjällä. Astrid Lindgrenin kirjoittama Katto-Kassinen on monitahoinen näytelmä ystävyydestä ja yksinäisyydestä.
Katto-Kassisen tapahtumat sijoittuvat Pikkuveljen ja tämän perheen kotiin.
Katto-Kassisen tapahtumat sijoittuvat Pikkuveljen ja tämän perheen kotiin.

Jokioislaislähtöinen teatterimies Jaakko Loukkola ohjaa pitkän tauon jälkeen Forssan seudulla.

– Kun Ypäjän musiikkiteatteri pyysi ohjaamaan Katto-Kassista, tulin mielelläni, mm. Mustionlinnassa ja Linnateatterissa ohjaava Loukkola kertoo.

Astrid Lingrenin Katto-Kassisen Loukkola arvioi olevan monille uusi näytelmätuttavuus, sillä tarinaa on melko vähän tehty ja esitetty Suomessa.

– Vauhdikkaan tarinan päähenkilöitä ovat propellin avulla lentävä Katto-Kassinen ja Pikkuveli. Lisäksi näytelmässä esiintyvät Pikkuveljen perhe, pari rosvoa ja omalaatuinen lastenhoitaja.

Katto-Kassisen ohjaaja kategorioi sekä lastennäytelmäksi että koko perheen näytelmäksi.

– Siinä on sisältöä myös aikuisille, ja olemme tietoisesti rakentaneet tarinan mahdollisimman monitahoiseksi.

Punainen lanka

Näytelmän lähtötilanne on se, että Pikkuveli haluaa koiran.

– Koiraa ei tule, mutta sen sijaan jostakin ilmaantuu ystäväksi Katto-Kassinen, joka Pikkuveljen lailla on yksinäinen, Jaakko Loukkola kertoo.

Tarinan vahvoja teemoja ovat ystävyys ja yksinäisyys.

– Hämmästyttävän monessa tulkinnassa on kuitenkin hukattu se, mistä näytelmässä oikeasti on kyse. Katto-Kassinen ja Pikkuveli tulevat juttuun, koska kokevat samaa yksinäisyyttä, mutta tämä on monissa esityksissä sivuutettu.

Katto-Kassisen roolin tekee Nestori Kyyrä.

– Yksinäisyydestä puhutaan paljon, mutta sitä ei aina nähdä. Aidosti ja oikeasti tunnen ihmisiä, jotka omalla tavallaan peittelevät yksinäisyyttään myös itseltään. On kavereita, jotka ovat porukassa ulospäinsuuntautuneita, mutta kuitenkin heillä on pelko siitä, tulevatko hyväksytyiksi, Kyyrä pohtii.

– Lastenteatterin isoin taika onkin se, että sitä ei voi tehdä ilman punaista lankaa, Loukkola toteaa.

Outo ajatus

Katto-Kassinen on mies, mutta käyttäytyy kuin lapsi. Pikkuveli on nimensä mukaisesti pieni poika, jota esittää Ypäjällä Klaara Lepola.

– Olen nähnyt elokuvan Katto-Kassisesta, ja se on yksi lemppareistani, Lepola kertoo.

Roolihahmoaan Lepola luonnehtii aika kiltiksi ja melko yksinäiseksi pojaksi.

– Pikkuveli on silti yleensä iloinen, vaikkei hänellä ole kunnon ystävää. Itselläni on aika paljon kavereita, joten tuntuu oudolta ajatella, että jollakin ei ole ketään. Minun käy välillä Pikkuveljeä sääliksi.

Viisi vuotta näytellyt 12-vuotias Lepola aloitti Pienestä teatterikoulusta ja oli viime kaudella mukana mm. Forssan Teatterin Me Rosvolat -näytelmässä.

– Pojan näytteleminen on ulkonäöllisesti vaikeaa, mutta ei muuten. En mieti sitä, miten poika ajattelisi tilanteita, kun ei sillä kuitenkaan ole merkitystä.

Katto-Kassisen musiikista huolehtii Kari Mäkirannan teatteriorkesteri.

– Se on reipasta musaa, hyvin ruotsalaista lastenteatterimusiikkia, positiivista musaa, mutta ei väkisin sellaiseksi väännettyä, Mäkiranta kertoo.

Katto-Kassinen Ypäjän musiikkiteatterissa 17.6.-16.7.

Luetuimmat