Kaupallinen yhteistyö

Miten valitsen parhaan yrityslainan?

Oletko liiketoiminnan kasvua tavoitteleva yrittäjä ja tarvitset rahaa yrityksen nostamiseksi seu-raavalle tasolle? Vai haluatko kenties palkata yritykseesi uusia työntekijöitä oman jaksamisen parantamiseksi? Jos et satu omistamaan suuria säästöjä etkä halua myydä taloasi, yrityslainan ottaminen on sinulle todennäköisesti paras vaihtoehto.

Monet kasvua hakevat yritykset eivät välttämättä pääse laajentumaan täyteen potentiaaliinsa juuri rahan niukkuuden vuoksi. Valitettavasti noin puolet suomalaisista yrityksistä joutuukin laittamaan lapun luukulle ensimmäisen kolmen vuoden aikana. Tämän takia yrityksen rahoituksen kuntoon laittaminen on ensiarvoisen tärkeää jokaiselle yrittäjälle.

Mistä hakea yrityslainaa?

Lainaa myöntävät pankit ja yksityiset lainantarjoajat. Ennen vanhaan lähes ainoa paikka hakea lainaa oli oma pankki.  Nykyisin pankit ovat kuitenkin finanssikriisien seurauksena kiristäneet lainaehtojaan huomattavasti. Kilpailun kiristyessä lainantarjoajien joukko on kasvanut ja mukaan on tullut joukko yksityisiä yrityslainojen tarjoajia.

Lainaa kannattaa lähteä hakemaan tarpeittesi mukaan. Kuinka paljon tarvitset lainaa? Onko sinulla vakuuksia? Entä ovatko luottotietosi kunnossa? Hakiessasi rahoitusta yrityksellesi kaikki tämä vaikuttaa siihen, mistä saat lainaa ja kuinka paljon.

Kokosimme hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla valitset juuri sinulle sopivan yrityslainan. Valitsemalla parhaan vaihtoehdon itsellesi ja yrityksellesi säästät selvää rahaa ja voit keskittyä yrityksesi tuoton kasvattamiseen.

Kuinka nopeasti tarvitset lainan?

Jos vastaus on hyvin nopeasti, kannattaa lainaa hakea yksityiseltä puolelta. Moni yksityinen tarjoaja tekee lainapäätöksen alle tunnissa ja rahat ovat tilillä jo saman päivän aikana. Pankeissa lainahakemuksien käsittelyaika on yleensä huomattavasti pidempi.

Vakuuksia vai ei?

Onko sinulla omaisuutta, eläkesäästöjä tai kenties osakkeita? Nämä kaikki käyvät yrityslainasi vakuudeksi. Jos sinulla ei kuitenkaan ole näyttää kuin motivaatiosi tehdä paljon töitä lainan vakuudeksi, ei hätää.

Monet yksityiset lainantarjoajat eivät vaadi lainkaan vakuuksia yrityslainaa vastaan. Ota kuitenkin huomioon, että tämän takia myös lainan korkoprosentti on yleensä pankkilainaa korkeampi.

Luottotiedot

Pankit tarkastavat kaikkien lainanhakijoiden luottokelpoisuuden. Jos maksuhäiriömerkintöjä löytyy, lainaa ei tipu. Tilanne on täysin samankaltainen myös yksityisten lainanantajien puolella. Yrityslainan saaminen ei siis ole mahdollista yksityiselläkään puolella ilman moitteettomia luottotietoja.

Millä aikavälillä haluat maksaa lainasi takaisin?

Jos tarvitset hyvin pitkän takaisinmaksuajan, kannattaa pyrkiä saamaan laina pankista. Yksityisellä puolellakin usean vuoden mittainen takaisinmaksuaika voi olla mahdollinen, mutta se saattaa tulla kalliiksi.

Mikäli suunnitelmasi on maksaa lainasi suhteellisen nopeasti takaisin, yksityiset lainantarjoajat ovat hyvä vaihtoehto. Voit käyttää lainantarjoajien sivuilta löytyviä laskureita tarkastellaksesi eri takaisinmaksuaikojen välisiä kuluja.

Yrityslainan korot

Yleistäen voidaan sanoa, että mitä pienempi laina, sitä suuremmat korot. Pankkilainoista puhuttaessa pienten yrityslainojen keskimääräinen korkoprosentti on noin 3 %.  Yksityisten lainantarjoajien korot ovat tätä merkittävästi korkeammalla tasolla.

 Kun vertailet lainoja, kiinnitä huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon. Näin pystyt arvioimaan lainan takaisinmaksun todellisen loppusumman. Todellinen vuosikorko koostuu lainan kaikista eri osatekijöistä. Näitä ovat muun muassa yrityslainan avausmaksu, tilinhoitopalkkiot sekä laskutuskulut.

Muista siis, että lainan nimelliskorko ei tarkoita samaa kuin todellinen vuosikorko!

Korkojen laskemiseen ja vertailuun voit käyttää apuna vaikka Laskurini.fi palvelua.

Mitä jos lainan takaisinmaksu takkuaa?

Tällaisten tilanteiden välttämiseksi on tietenkin tärkeä sopia itsellesi realistinen maksusuunnitelma lainan takaisin maksamiseksi.

Jos eteesi kuitenkin tulee taloudellisesti hankala jakso, voi lainan takaisinmaksusuunnitelmaa muuttaa. Tämä on yleensä pankin kanssa huomattavasti edullisempaa (ja helpompaa) kuin yksityisten lainantarjoajien kanssa.

Ennen yrityslainan ottamista sinun kannattaa siis punnita tilannettasi ja vaihtoehtojasi. Laske tarkkaan kuinka paljon haluat lainaa ja millaisella takaisinmaksuajalla. Mieti mitä vakuuksia sinulla mahdollisesti on. Vertaa ja kilpailuta. Luultavasti saatuasi kymmenen lainatarjousta se ensimmäinen ei ehkä ollutkaan kaikkein paras vaihtoehto. Onnea matkaan!