Kaupallinen yhteistyö

Ovatko luottokortti ja joustoluotto sama asia?

Erilaisia rahoitusratkaisuja on Suomessa monia. Taloustaitoinen kuluttaja kilpailuttaa kaikki eri rahoitusvaihtoehdot, kuten joustoluotot ja luottokortit ennen kuin hakee lainaa oman lompakon ulkopuolelta.

Luottokortin käyttäminen nähdään yleisesti hyväksyttävämpänä kuin muunlaisen lainan hakeminen. Suurin osa suomalaisista käyttää luottokorttia. VertaaEnsin.fi:n toteuttamaan kyselytutkimukseen vastanneista peräti 77 prosentilla on käytössään luottokortti. Kyselytutkimuksessa käytettiin YouGov-kuluttajapaneelia.

Netistä ostaminen on muuttanut kuluttajien suhtautumista luottokortteihin ja tehnyt niiden olemassaolosta lähes välttämätöntä. Yhä tänä päivänä monet eri kansainväliset verkkokaupat hyväksyvät ainoana maksuvaihtoehtonaan luottokortin.

Mikä on joustoluotto

Joustoluotto on tyypillisesti pienehkö, korkeintaan muutaman tuhannen euron suuruinen laina. Se on vakuudeton luotto, jota voi nostaa käyttöön tarpeen mukaan. Täten se siis eroaa perinteisestä kulutusluotosta, jossa koko lainasumma nostetaan kerralla tilille.

Joustoluotossa korkoa maksetaan vain ja ainoastaan käyttöön nostetusta rahasummasta, eikä käyttöön myönnetyn lainan määrästä. Huomioitavaa on, että jokaisesta lainaerän nostosta peritään yleensä nostopalkkio. Myös luottokortilla tehdyistä nostoista veloitetaan nostomaksu, joko käteisenä tai tilisiirtona.

Joustoluotto ja luottokortti rahoitustuotteina muistuttavat paljon toisiaan. Molemmilla on tietty luottoraja, jonka verran voi saada luottoa. Kun luottoa maksaa pois, vapautuu sitä lyhennyksen verran taas asiakkaan käyttöön.

Yritykset, jotka aikaisemmin myönsivät ainoastaan pikavippejä, myöntävät nyt myös joustoluottoja. Tähän on osasyynä 2013 asetettu pikavippilaki, joka asetti alle 2000 euron suuruisille lainoille 50 prosentin korkokaton.

Jos lainaa myönnetään 2000 euroa, mutta sitä nostetaan vain 500 euroa, lainan korot voivat nousta yli 50 prosentin. Tämä on siis mahdollista, kun kyseessä on joustoluotto. Tätä eivät suinkaan tee kaikki joustoluottoja myöntävät yritykset, joita on kymmenittäin Suomessa.

Todellinen korkoprosentti ilmoitetaan kuitenkin koko lainasummalle. Lainan määrä tulkitaan laissa sen mukaan, paljonko lainaa on myönnetty eikä kuinka paljon lainaa on nostettu.

Luottokortin ilmaisuus –  illuusio suurimmalle osalle

Luottokortin hinta koostuu viitekoron ja marginaalin sisältävästä korosta luotolle, laskutuspalkkiosta, sekä vuosimaksusta. Jos luottokorttia käyttää vain korottoman maksuajan puitteissa, ei luottokustannuksia synny.

Kuitenkin peräti 45 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista ei maksa luottokortilta käytettyä luottosummaa eräpäivään mennessä. Luottokortin omistajista suuri osa maksaa jonkinlaisia luottokustannuksia.

On olemassa erilaisia joustoluottoja ja jokaisen tuotteen hyvyys ja tarpeellisuus riippuvat sen käyttäjästä.

Luottokortti löytyy siis suurelta osalta suomalaisia, mutta muihin lainatuotteisiin suhtaudutaan mediassa ja julkisessa keskustelussa yhä melko kriittisesti. Jos käytät luottokortissa vain tililuotto ominaisuutta, eivät luottokortti ja joustoluotto hirveästi eroa toisistaan.

Käytä VertaaEnsin.fi:n rahoitustuotteiden vertailupalvelua, jotta löydät sinulle sopivimman rahoitustuotteen ja palveluntarjoajan.