Kaupallinen yhteistyö

Vakuudettomat lainat saavat syksyllä uuden korkokaton

Vakuudettomien lainojen kysyntä on kasvanut voimakkaasti viimeisen vuosikymmenen. Kuluttajan näkökulmasta vakuudettomat lainat myönnetään helposti ja nopeasti netin kautta. Vakuudettomat lainatuotteet ovat tullee kilpailemaan tavallisten pankkien myöntämien maksutaparatkaisujen rinnalle. Samaan aikaan talouksien velkataakat ovat kasvaneet asuntolainojen ja kulutusluottojen vetämänä. Luototuksen jatkuvasta kasvavasta kysynnästä ja keskimääräisten velkasummien kasvusta huolestuneena lainsäätäjät tuovat syksyllä vakuudettomille lainoille uuden korkokaton.

Vakuudettomien luottojen aiempi korkokatto koski alle 2000 euron luottoja. Näille oli erikseen säädelty 50% todelliseen vuosikorkoon perustuva korkokatto. Nyt uusi, voimaantuleva laki, ei enää ole lainasummaperusteinen, vaan säätelee lainasta perittäviä kuluja summasta riippumatta. Samalla uusi laki ei enää käsittele luotosta perittäviä kuluja todellisen vuosikoron osalta, vaan perittävillä kuluilla on euromääräinen raja 150€/vuosi. Lainakorko on syksystä eteenpäin sidottu 20%:iin.

Lainaa helposti ja nopeasti myös jatkossa?

Lainaa helposti ja nopeasti netin kautta hakemaan tottuneet kuluttajat ovat uuden tilanteen edessä. Uusi kulujärjestely merkitsee lainanhakijalle entistä parempia lainaehtoja. Toisaalta, osa lainanhakijoista tulee putoamaan vakuudettomien lainojen rahoituksen ulkopuolelle kiristyvien lainakriteereiden vuoksi. Lainojen avulla talouttaan rahoittamaan tottuneet kotitaloudet voivat olla tiukan paikan edessä, mikäli lainaa on otettu vanhojen lainakulujen maksamiseen.

Pikalainat ja pikavipit, tilapäiset pienet lainasummat, eivät enää ole kannattavia luottoyhtiöille. Tarjonta tulee painottumaan isompiin lainasummiin, joissa 20% korko mahdollistaa edelleen kannattavien vakuudettomien lainatuotteiden myöntämisen. Lainasummien kasvu ei ole lainsäätäjille mieleen. Uuden korkokattolain tarkoitus oli karsia vakuudettomien lainojen myöntötahtia ja hillitä kotitalouksien velkaantumista. Nettipankkien tarjoamat kasvavat lainasummat vaikuttavat tilanteeseen juuri päinvastoin.

Yhdistelylaina on vakuudettomien lainojen trendituote

Yhdistelylaina vastaa osaltaan uuden korkokaton aiheuttamaan kohtaanto-ongelmaan. Yhdistä vanhat lainat ja pikavipit, ja voit vapauttaa oman talouden varoja kalliskorkoisten luottojen hoitamisesta yhden, edullisemman, vakuudettoman lainan takaisinmaksuun. Yhdistelylainaa myönnetään suoraan netin kautta, useimmiten kilpailutuksen avulla. Lainaneuvos on suosittu kotimainen palvelu, joka on erikoistunut auttamaan asiakkaiden vanhojen lainojen yhdistämisessä. Yhdistelylainahakemusten määrä on kasvanut tasaisesti ja kuluvan vuoden alusta alkaen yhdistelmälainaa hakevien asiakkaiden määrä on noussut jo noin puoleen kaikista haetuista lainatyypeistä.

Lainojen yhdistäminen tulee kasvattamaan suosiotaan uuden lain voimaantultua pienten luottojen karsiutuessa markkinoilta. Haettu yhdistelylaina on useimmiten noin 20000 euron luotto, jopa 15 vuoden takaisinmaksuajalla. Lainanhakijan luottotietojen on oltava kunnossa, iän on oltava yli 20-vuotta ja aiemman maksukäyttäytymisen on oltava moitteeton. Tämän lisäksi hakijalta vaaditaan säännöllisiä tuloja ja vakiintunutta taloudenhoitoa.