PAIKALLISET Hämeenlinna

Golfin ykköskentällinen Linna Golfiin – Mikko Ilonen: ”Kyllä kaikki pelaajat odottavat ihan kunnon haasteita ja lyövät palloa taas tosissaan”

Mikko Ilosen isännöimässä ProAm-kisassa ovat mukana Euroopan-kiertueelle valmistautuvat Mikko Korhonen, Sami Välimäki, Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen.
Mikko Ilonen on jo hyvästellyt ammattilaiskentät, mutta kovia pelaajia hän saa edelleen liikkeelle. Kuva: DAN HIMBRECHTS
Mikko Ilonen on jo hyvästellyt ammattilaiskentät, mutta kovia pelaajia hän saa edelleen liikkeelle. Kuva: DAN HIMBRECHTS

Huippugolfin ystäville on luvassa todellinen herkkukattaus ensi viikon tiistaina Linna Golfin kentällä. Oman pelaajauransa päättäneen Mikko Ilosen isännöimässä ProAm-kisassa pallolle kyytiä antavat Euroopan ykköskiertueelle koronatauon jälkeen valmistautuvat Mikko Korhonen, Sami Välimäki, Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen. Kello 10 käynnistyvässä kisassa mukana ovat myös lähes kaikki Euroopan-haastajakiertueella ja Aasian-kiertueella pelaavat suomalaisammattilaiset.

Suomen golfammattilaisten yhdistyksen (PGA) tapahtuman tuotto menee ammattilaispelaajien hyväksi. Ilonen muistuttaa kisan olevan myös hyvä kenraaliharjoitus heinäkuussa jatkuville kiertueille.

– Meillä oli vastaavanlainen tapahtuma jo toukokuussa Lakiston ja Hirsalan kentillä, mutta nyt kyseessä on jo hieman tärkeämpi koitos, sillä kovat pelit jatkuvat Euroopan-kiertueen ja haastajakiertueen yhteiskisoilla Itävallassa jo heinäkuun alussa. Todenteolla Euroopan Tour pääsee taas vauhtiin Itävallan kisojen jälkeen Englannissa pelattavilla kahdella kisalla. Toivottavasti kovin kvartettimme pääsee valmistautumaan niihin kisoihin kunnolla, eikä kahden viikon karanteenilla, Ilonen pohtii.

Linna Golfin ProAm-kisassa ammattilaiset pelaavat kahden amatöörin kanssa. Ammattilaisia varten kenttä viritetään kuitenkin riittävän haastavaksi.

– Kyllä kaikki pelaajat odottavat ihan kunnon haasteita ja lyövät palloa taas tosissaan. Tarve tällaiselle kisalle lähti nimenomaan heiltä itseltään. Kavereilla on tauon jälkeen kova halu päästä taas pelaamaan, eli saamme nähdä taatusti hienoa peliä. Kisa osuu muutenkin hyvään saumaan, sillä golf on nyt todella suosittua. Parhaat pelaajamme ovat myös kovassa nosteessa maailmalla, Ilonen muistuttaa.

Linna Golfin kisassa on mukana kolme Euroopan-kiertueella voittoon yltänyttä pelaajaa. Korhosen ja Välimäen lisäksi mukana on Roope Kakko, joka pelaa nykyisin haastajakiertueella.

Kisan mielenkiintoisin pelaaja on 21-vuotias Välimäki, joka järjesti helmi-maaliskuun vaihteessa jymypaukun voittamalla Omanin osakilpailun kautta aikojen nuorimpana suomalaispelaajana. Suorituksen arvoa nostaa se, että Omanin kisa oli debyyttikauttaan Euroopan-kiertueella pelaavalle Välimäelle vasta kuudes kisa Euroopan ykköskiertueella.

Ilonen itse jätti jäähyväiset huippugolfille joulukuussa vuonna 2018. Vuodesta 2001 ammattilaiskisoja kiertäneen lahtelaisen viimeinen kovempi kisa oli Etelä-Afrikassa pelattu Alfred Dunhill Championship. Viisi kertaa Euroopan Tourilla voittanut ja seitsemän miljoonaa euroa tienannut Ilonen on sen jälkeen tarttunut mailaan harvakseltaan.

– Edellisestä kerrasta ei ole kuitenkaan pitkä aika. Torstaina pelasin nimittäin Roope Kakon kanssa Lahden Golfin Mid Night -kisan jälkitunnelmissa, Ilonen nauraa.

Golfin parissa Ilonen on kuitenkin jatkanut uransa jälkeenkin. Töitä mies tekee muun muassa Linnan Golfin kisaakin tukevalle entiselle manageritoimistolleen Sportyardille.

Ilosella on myös golfkenttien suunnittelutoimisto Ilonen Design.

– Fyysisesti en ole enää niin paljon golfkentillä kuin aiemmin, mutta laji on mukana kuitenkin koko ajan. Linna Golfissakin piipahdan aina silloin tällöin, Ilonen sanoo.

Linna Golf ei esittäydy ensimmäistä kertaa huippupelaajien näyttämönä. Vanajanlinnan maisemissa on pelattu muun muassa Euroopan-haastajakiertueen, senioreiden Euroopan-kiertueen ja amatöörien EM-kisoja. Kentän toimitusjohtaja Esa Honkalehto pitää ensi viikon ProAm-kisaakin merkittävänä koitoksena.

– Eihän näin kovaa pelaajajoukkoa saada kasaan kuin tällaisissa poikkeusoloissa. Toivottavasti yleisökin innostuu saapumaan seuraamaan huippupelaajiemme esityksiä.

– Kisa pelataan osittain yhteislähtönä, eli koko ajan on luvassa nähtävää. Yhdeksän reiän jälkeen ammattilaiset myös vaihtavat ryhmiään, mutta pelaavat kuitenkin koko ajan omaa henkilökohtaista peliään, Honkalehto kertoo. HäSa

Luetuimmat