Julkaistu: 25.01.2017 09:09

Euroopan parasta taidelasia Nuutajärveltä

  • Lotta Skaffari näkee Nuutajärven lasikylän pirkanmaalaisena menestystarinana, jolle pitää nyt avata uusia sivuja.

Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtajana työskennellyt Lotta Skaffari ajoi pitkään ja vähän väliä kotoaan Tampereelta asemapaikalleen Turkuun.

– Pikkutyttönä vietin paljon aikaani Nuutajärvellä. Kun lasitehdas ajettiin alas, mietin aina ohiajaessani, tilannetta ja pohdin suhteellisen paljon sitä, mitä asialle voisi tehdä. Kun Nuutajärven Lasitehtaan kulttuurisäätiö laittoi haettavaksi asiamiehen pestin, puolisoni totesi, että siinähän on sopiva paikka minulle, Skaffari kertoo.

Mesenaatti ei olisi pahitteeksi

Nuutajärven lasitehtaan toiminta lakkautettiin vuonna 2014. Vielä samana vuonna perustettiin Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö turvaamaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kiinteistöjen toimintaa taidelasin tekijöiden työtiloina ja miljöön matkailullista vetovoimaa.

Lotta Skaffari aloitti asiamiehenä kesällä ja toimii säätiön ainoana palkattuna työntekijänä.

– Ensimmäiset kuusi kautta on kulunut lähinnä tilanteen haltuunottoon. Olen tutustunut ihmisiin ja siihen, miten asiat toimivat, mitä pitäisi ja voisi tehdä, kulttuurialan kehittämisestä laajaa kokemusta hankkinut Skaffari kertoo.

Skaffarin vastuualuetta ovat säätiön varainhankinta sekä sidosryhmäyhteyksien ja viestinnän kehittäminen.

– Kaikessa on kyse pysähtyneisyyden tilan pysäyttämisestä. Strategiajumppausta on harrastettu viime syksystä alkaen ja mietitty marssijärjestystä. Isona visiona on rakentaa jollakin aikavälillä Nuutajärven lasikylään Euroopan parhaat edellytykset taidelasin tekemiselle.

Työsarkaa riittää, mutta Skaffari suhtautuu urakkaan positiivisesti.

– Olemme lähteneet liikkeelle laajalla rintamalla, ja verkkoja on heitetty lukuisiin vesiin niin toiminnallisen puolen kuin rahoituksenkin osalta.

Iloisena yllätyksenä säätiölle tuli joulukuinen 13 500 euron muotoilun valtionpalkinto.

– Yllätys se oli sikäli, että säätiö oli toiminut vasta kahden vuoden ajan. Palkinto osui erinomaiseen paikkaan, ja nyt varainhankinnassa keskitytään iin yksityiseen kuin julkiseenkin rahoitukseen. Monikanavainen rahoitusmalli on ainoa järjellinen vaihtoehto, mutta tietenkin olisi onnellista, jos joku mesenaatti tai pääomasijoittaja kiinnostuisi Nuutajärvestä. Raha ei kuitenkaan ikinä sada ilmaiseksi taivaalta, vaan edellytyksenä on perusteltu vastikkeellisuus.

Rakennuksissa päivittämistä

Kulttuurisäätiö omistaa lasikylän rakennuskannan, jossa riittää päivittämistä.

– Museovirasto on tiiviisti mukana restauroinnin suunnittelussa. Kun tiloja käytiin läpi, ei onneksi tullut mitään ikäviä yllätyksiä vastaan. Silti pitää pohtia sitäkin, voiko joistakin tiloista luopua, Lotta Skaffari toteaa.

Kiinteistöissä on tilaa kymmenentuhannen neliömetrin verran, tyhjillään on satoja neliöitä. Toimijoita lasikylässä on parikymmentä, jotka ovat lähinnä pieniä taidelasialan yrittäjiä.

– Tällä hetkellä on lähinnä sisäistä muuttoa, mutta esimerkiksi yksi uusi keraamikko on hankkinut työtilan lasikylästä.

Nuutajärvellä asuu edelleen myös lasitehtaan aikaisia taiteilijoita.

– Monella taiteilijalla on runsaasti kansainvälisiä kontakteja, joita toivottavasti pääsemme hyödyntämään. Kansallisella tasolla minua ilahduttaa tässä vaiheessa esimerkiksi se, että Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoita oli täällä opiskelemassa joulukuussa ja seuraavat ryhmät tulevat helmi-maaliskuun vaihteessa ja syksyllä. Aalto-yliopiston kanssa pyrimmekin pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Ohikulkijan pysäyttäjänä

Nuutajärven lasikylään on neljän kilometrin matka valtatie 9:ltä.

– Mietin paljon myös sitä, mitä meillä pitäisi olla, jotta tästä ei ajettaisi ohi. Itse en usko siihen, että ratkaisu olisi niin yksinkertainen kuin hieno kyltti valtatien varressa. Asiakkuuden osalta toivonkin, etten itse työssäni hukkaa sitä ulkopuolisen näkemystä, Lotta Skaffari toteaa.

Nuutajärven lasikylän taiteilijoista suurin osa edustaa nuorta sukupolvea, mutta asiakaskunta on varttuneempaa.

– Olennaista on pohtia sitäkin, miten saamme tänne myös nuorempia asiakkaita. Yksi ajatus muiden joukossa on tapahtumatarjonnan kehittäminen.

Säätiön tehtäviin ei lukeudu tapahtumien tuottaminen, mutta se toimii järjestäjien tukena.

– Yhtenä pointtina on se, miten Nuutajärven lasikylä, Pentinkulman päivät ja Urjala soikoon -tapahtuma voisivat jatkossa tehdä entistä paremmin yhteistyötä.