Julkaistu: 15.02.2017 11:12

Uinti on kovassa nosteessa Loimaalla

  • Marko Isomaa toimii Loimaan Uimaseuran päävalmentajana.
  • Nuoret SM-mitalistit pulahtivat Vesihovin kylmäaltaaseen.

Loimaan Uimaseuran joukkue räjäytti pankin edellisviikonloppuna kylmäuinnin SM– kisoissa Savonlinnassa. Virallinen tavoite oli yksi mitali, mutta mitaleja kertyi lopulta peräti yksitoista. Jo ensimmäisenä kisapäivänä loimaalaiset uivat 25 metrin vapaauinnissa kuusi mitalia, joista puolet oli kultaisia.

– Olen harrastanut kilpauintia kahden vuoden ajan. Kylmäuinti tuntui ensin hirveältä, mutta ajan mittaan siitäkin on tullut ihan mukavaa, tyttöjen A– sarjan kultamitalisti Anni Haavisto kertoo.

Poikien A– sarjassa loimaalaiset ottivat kolmoisvoiton. Kultamitalisti oli Aapo Huhti.

– Ei sitä kylmyyttäkään tunne, kun kilpailusuoritus jännittää. Kylmäuinnista tulee hyvä fiilis varsinkin jälkeenpäin, Huhti toteaa.

Uimataito on pääasia

Kylmäuinnissa veden lämpötila on 1– 2 astetta. Kilpailuissa kylmäaltaaseen tai avantoon mennään ilman edeltävää saunomista.

– Treeneissä olennaista on mentaaliharjoittelu eli uimari tsemppaa itseään olemaan ajattelematta veden kylmyyttä. Normaaliin allasuintiin kuuluvat pitkät alkuvedot ja lämmittelyt, mutta avantouinnissa se ei ole mahdollista, vaan pitää tyytyä kuivan maan lämmittelyyn, Loimaan Uimaseuran päävalmentaja Marko Isomaa kertoo.

Valmentaja toteaa olevansa ylpeä joukkueestaan.

– Olimme nyt ensimmäistä kertaa uimaseurana näissä kilpailuissa. Seuran kannalta menestys on siinäkin mielessä hieno asia, että pienemmät uimarit saavat esikuvia ja hyvän ponnahduslaudan mahdolliselle omalle kilpauralleen.

Uintiharrastus on Loimaalla kovassa nosteessa, vaikka Vesihovi on viime vuosien remontin vuoksi ollut pitkiäkin aikoja suljettuna.

– Niinä aikoina kävimme lähiseudun uimahalleissa, esimerkiksi Säkylän Huovinrinteellä, ja vanhemmat ovat kiitettävästi kuljettaneet lapsiaan. Nyt Vesihovin puitteet ovat todella hyvät.

Loimaan Uimaseuralla on vain kaksi valmentajaa, jotka pyörittävät kahdensadan lapsen ja nuoren treenejä. Kilpauimareita on tällä hetkellä kolmisenkymmentä.

– Päällimmäisenä tarkoituksena tässä touhussa ei ole mitalien kerääminen, vaan se, että mahdollisimman monella lapsella olisi mahdollisimman hyvä uimataito.

Leipätyönsä ohella Isomaa valmentaa nuoria uimareita parhaimmillaan jopa 35 tuntia viikossa.

– Teen tätä hommaa rakkaudesta lajiin. Omista lapsistani kolme harrastaa kilpauintia ja myös vaimoni on mukana toiminnassa. Nimenomaan ymmärtävä vaimo mahdollistaakin sen, että voin olla harrastukseni parissa suurin piirtein kaiken vapaa-aikani.

Julkaistu: 28.07.2017 08:43
Multiple images

Jos äskeisten rivien sanoma ei auennut, siinä vain kerrottiin, että viime aikoina varsin viivoittimella vedettyihin Volkswagenin linjoihin on tullut muotoja lisää. Cokis taas viittaa 1960–1970-luvuilla suosittuun autojen kylkilinjaan, joka muistutti alkuperäistä Cokis-lasipulloa.

Julkaistu: 28.07.2017 08:43
Multiple images

Matkailun kesäinfossa on tänä kesänä vieraillut keskimääräistä enemmän ulkomaalaisia turisteja.

– Yhtenä päivänä palvelin jopa kuutta ulkomaalaista turistia, mutta useimmiten ulkomaalaisia käy keskimäärin kaksi päivässä, matkailuneuvoja Lotta Saarenmaa kertoo.