Julkaistu: 11.05.2017 14:31

Eläinten asialla sosiaalisessa mediassa

  • Forssalaisen Anne Paldaniuksen toiminta on esimerkillistä yksityishenkilön vastuullisuutta. Kuvassa Paldaniuksen loukuttama ja kesyttämä Mauri-kissa.

Facebookissa toimiva Eläinten pelastusrinki -ryhmä ylläpitää valtakunnallista auttajalistaa, jolle eläinrakkaat vapaaehtoiset voivat lisätä tietonsa ja erityisosa-alueensa. Yksi mukaan ilmoittautuneista on forssalainen Anne Paldanius, joka on jo vuosia loukuttanut omatoimisesti villiintyneitä kulkukissoja.

– Ensimmäiset kissat loukutin jo 1990-luvun loppupuolella. Aktiivisemmin toiminta lähti siitä, kun isälläni oli varastotilat Tammelassa, ja niiden nurkissa pyöri paljon kodittomia kissoja. Osa oli syntynyt luontoon, osa jäänyt oman onnensa nojaan. Läheisten tilallisten kissoja ne eivät olleet, Anne Paldanius kertoo.

Paldanius otti asiasta yhteyttä sen aikaiseen löytöeläinkotiin, jonka pitäjä kieltäytyi ottamasta vastaan villiintyneitä kissoja. Paldaniukselle ehdotettiin jopa metsästäjän kutsumista paikalle. Vastuulliselle ja eläinrakkaalle ihmiselle ehdotus tuntui järkyttävältä.

– Loukutin kissat omatoimisesti. Sinisilmäisesti uskoin, että saisin ne kaikki sijoitettua uusiin koteihin, mutta ei se tietysti aivan niin mennyt. Pennuille oli kyllä kysyntää, mutta täysikasvuinen kissa on valitettavasti aina haaste sijoittaa.

Kesytys vaatii aikaa

Paldanius on leikkauttanut ja madottanut loukuttamansa kissat omakustanteisesti, lisäksi hän on teettänyt kissoille esimerkiksi FIV-testit. FIV on verrattavissa ihmisen HI-virukseen.

– Enimmillään meillä on ollut kotona yhtäaikaisesti kymmenen täysikasvuista kissaa ja pentueet. Tällä hetkellä kotonamme asuu viisi loukuttamaani kissaa.

Villiintyneen kissan kesyttäminen vaatii aina kärsivällisyyttä.

– Kissalle on annettava omaa tilaa ja aikaa, eikä sitä voi pakottaa mihinkään. Luottamus syntyy hiljalleen.

Paldaniusta harmittaa kissanomistajien vastuuttomuus. Erityisesti vapaana ulkoilevan kissan leikkauttaminen jää liian usein hoitamatta.

– Se on kuitenkin vastuuntuntoisen lemmikinomistajan velvollisuus. Kissan arvo on käytännössä olematon, koska niitä on aina ilmaiseksi saatavilla.

Paldanius tarjoaa auttajalistan kautta loukkuaan lainaan, lisäksi hän seurailee sosiaalisessa mediassa havaintoja kulkukissoista ja ilmoittautuu mahdollisuuksien mukaan loukutustalkoisiin.

– Joudun tyytymään siihen, että kaikkia eläimiä en voi pelastaa, mutta teen edes jotain.

Toimintaa myötätunnosta

Eläinten pelastusringissä ei keskitytä ainoastaan lemmikkieläimiin, vaan sen kautta kulkee myös luonnonvaraisten eläinten pelastustehtäviä. Lain mukaan loukkaantunutta luonnonvaraista eläintä on aina pyrittävä auttamaan.

– Olen joskus tehnyt U-käännöksen, kun en ole olut varma, oliko tien varressa maannut orava kuitenkaan kuollut. Monesti auton töytäisemäksi joutuneet eläimet eivät kuitenkaan kuole heti, vaan jäävät kitumaan. Kerran toimitin helteisenä päivänä pihapiirissä pyörineen siilin poliisilaitokselle, josta se luvattiin toimittaa eläinlääkärin tarkastettavaksi, Paldanius kertoo.

Paldaniuksen auttamisvietti eläimiä kohtaan on käytännössä synnynnäinen.

– Pidän eläimistä ja olen aina kokenut myötätuntoa niitä kohtaan. Ystävät muistelevat, että joskus teki tiukkaa ehtiä kouluun, kun pelastin sateisena päivänä jopa kastemadot tieltä.

– Itse asiassa teen sitä yhä. Minulle on aivan se ja sama, jos joku pitää sitä asiaa outona – yritän vain auttaa, Paldanius hymyilee.

Eläinten pelastusrinki

Facebookissa toimiva ryhmä, jonka ideana on saada nopeasti apua ja tietoutta sekä lemmikkien että luonnonvaraisten eläinten auttamiseksi.

Ryhmään kuuluu jo lähes 8 000 jäsentä.

Ryhmäläiset ovat pelastaneet koirien ja kissojen lisäksi esimerkiksi joutsenia, siilejä, lintuja ja kettuja.

Rinkiin kuuluu eläinrakkaiden vapaaehtoisten lisäksi esimerkiksi eläinlääkäreitä, järjestöaktiiveja, loukkujen lainaajia, eläinten hätämajoittajia sekä henkilöitä, joilla on jotain erityistietämystä luonnoneläimistä, kuten vaikkapa linnuista.

Ryhmään voi ilmoittautua kuka tahansa, eikä se velvoita mihinkään.