Julkaistu: 11.05.2017 14:32

Äiti on hyvä sellaisena kuin on

  • Michelle Maidi, Carlo Kupila, Iida Vanhanen ja Elinä Mäkilä asettuvat vanhempien ja isovanhempien rooleihin.

Loimaan Teatterin näytelmä Äideistä paskin pureutuu erilaisiin tapoihin olla äiti. Elina Kilkun käsikirjoituksen pohjalta näytelmän ohjaavat Pauliina Arvonen ja Lauri Mikkilä.

̶– Teksti on upea ja sopii juhlavuotemme näytelmien jatkoksi. Aiemmin ääneen on päästetty jo isät ja anopit, Pauliina kertoo.

Pauliina toteaa monen nuoren äidin peilaavan itseään täydellisiin nettimaailman äiteihin.

– Mutta ei kukaan ole huono äiti, jos toimii vähän eri tavalla kuin kirjoissa neuvotaan. Tässä projektissa on ollut hauska mietiskellä sitä, miten monella tavalla nainen voi olla äiti.

Aivan kuin oma äiti

Yksi näytelmän kolmesta äidistä on Stella, jota esittää Elina Mäkilä.

– Stella on uranainen, jolle äitiys on eräänlainen kompromissi. Hän ehkä vähän kipuilee uudessa roolissaan vauvan kanssa, koska työ on hänelle todella tärkeä asia. En hirveän paljon löydä hänestä yhtymäkohtia itseeni, vaikka vahvatahtoinen minäkin olen. Elän kuitenkin enemmän hetkellä, Elina pohtii.

Jokin aika sitten sosionomiksi valmistunut Elina on opiskeluaikanaan toiminut esimerkiksi lastensuojelussa.

– Sitä kautta olen myös miettinyt äitiyttä, ja kosketuspintaa teemaan löytyy siitäkin, että moni ystäväni on jo saanut tai on saamassa lapsia. Jos minusta joskus tulee äiti, toivon olevani vanhempana rakentava ihminen ja ajattelen, että riitän sellaisena kuin olen.

Iida Vanhasen esittämä Laura on nuori, tunteikas ja vähän epävarma äitiydessään.

– Laura miettii, tekeekö kaiken oikein ja hakee apua muilta äideiltä. Hänen tunteensa vaihtelevat väsymys- ja virkeystilan myötä vahvasti.

Iida kokee hankalaksi kuvitella, minkälainen itse olisi äitinä.

– Mikäli joskus olen äiti, toivon olevani hyvä sellainen. Äiti, joka osaisi oikeasti opettaa lapselle tärkeitä asioita.

Michelle Maidi on näytelmän äideistä nuorin, Christina, joka tykkää somettaa, juoda viiniä ja viipyillä hyvässä seurassa.

– Ei hän paljon somessa tuo mielipiteitään esiin, mutta silloin harvoin, kun hän sen tekee, ajatukset ovat järkeviä. Minä en osaa nähdä itseäni äitinä, enkä ehkä koskaan haluakaan tulla äidiksi. Mutta jos toisin tapahtuu, luulisin olevani ihan ok tyyppi, Michelle miettii.

Pauliina Arvonen kertoo, että välillä tulee sanottua poikaystävälle jotakin, joka herättää ajattelemaan.

– Sellaisilla hetkillä huomaan, että olen aivan samanlainen kuin oma äitini. Eikä se ole ollenkaan paha asia, mutta hätkähdyttävä kokemus.

Elina Mäkilä tunnistaa tilanteen.

– Jostakin me roolimallimme otamme vaikkemme sitä tiedostaisikaan. Nuorempana muistan miettineeni joitakin äitini juttuja ja ajatelleeni, että ainakaan tuolla tavalla en ikinä tee. Muistan myös miten nuorempana tyttönä olin kiukustunut kotiintuloajoista, mutta enhän minä mitään ole menettänyt niiden vuoksi.

Näyttelijät toteavat, että äitiys on aina erilaista myös sen myötä, minkä ikäisenä äidiksi tulee. Elämänkokemus antaa omat suuntaviivansa.

Carlo Kupila esittää yhtä näytelmän isää.

– Tämän näytelmäprojektin aikana olen paljon miettinyt sitä, että äitinä oleminen ei ehkä ole kovinkaan helppoa. Minulla on kolme sisarusta ja olen monta kertaa ihmetellyt, miten äiti on jaksanut tämän kaiken.

Carlo arvioi, että hyvä äiti on sellainen nainen, joka ei laiminlyö lapsiaan, vaan tekee parhaansa heidän vuokseen.

Äideistä paskin Loimaan Teatterissa 11.–21. toukokuuta.