Julkaistu: 12.05.2017 01:01

Polkupyörän kevyt keväthuolto

  • Jos jarrukahvat painuvat liian syvälle on vaijeria säädettävä. Useimmissa on pikasäätö kahvassa, muuten joutuu vaijeria siirtämään lyhemmäksi jarrujen puoleisesta päästä.
  • Mikäli ilma ei pysy renkaassa, on sisärengas uusittava tai paikattava. Päällisrenkaan saa ilman työkaluja pois. Ruuvimeisselien ja rengasrautojen kanssa saa helposti aikaan lisää reikiä.
  • Pyörä kannattaa pestä autonpesushampoolla ja vedellä, ei tiskiaineilla, joissa on liikaa rasvaa irrottavia aineita. Pesun jälkeen pyörä vahataan autovahalla. Painepesuri ja polkupyörä eivät kuulu yhteen!
  • Pyörän ketjut kannattaa kevyesti rasvata sopivalla öljyllä.

Polkupyörä otetaan varastosta talven jäljiltä ja sen pitäisi toimia niin kuin viime kesänäkin. Jos siinä silloin oli jotain vikaa, se on varmaan vielä tallella. Pikku huolto olisi siis paikallaan.

Ensimmäiseksi pyörä kannattaa pestä. Pesuun ei saa käyttää tiskiaineita, sillä niissä on rasvaa irrottavia ainesosia. Ainakin pyörä pitää niiden jäljiltä vahata kunnolla kunnon autovahalla. Parasta pesuun ovat tavallinen autonpesuaine.

Jos ketjut ja ketjuvaihteisto ovat kovin likaiset, ne voi puhdistaa karkealla harjalla ja liuotinpesuaineella. Painepesurin saa pyörän puhdistuksessa unohtaa kokonaan.

Ketjut kannattaa kevyesti rasvata polkupyöräketjun voiteluaineella.

Renkaat

Renkaista kannattaa tarkastaa, onko niiden kylkiin tullut halkeamia tai hapertumia. Elleivät ilmanpaineet pysy renkaissa, on syytä tarkastaa sisärenkaan kunto. Ulkorenkaan poistoon ei kannata käyttää meisseleitä, renkaan saa pois päältä ilman työkalujakin.

Ensin otetaan kaikki ilmat pois ja poistetaan venttiili. Sitten käännetään rengas niin, että venttiilitappi on ylhäällä, puristetaan renkaan reunat vanteen syvennykseen alhaalta ja kannatellaan rengasta ylhäältä, jolloin se löystyy sieltä ja renkaan saa käsin vääntämällä pois päältä.

Otetaan sisärengas pois ja pumpataan siihen ilmaa. Kuunnellaan vuodon sihinää tai upotetaan rengas veteen ämpäriin tai vatiin.

Kun vuotokohta on löydetty, kuivataan rengas ja paikataan. ja sama toistetaan käänteisessä järjestyksessä. 

Jarrut, vaijerit, satula

Polkupyörän jarrut pitää tarkistaa myös. Jos polkupyörässä on vannejarrut, tarkastetaan jarrupalojen kunto ja vaijereiden toimivuus ja tarvittaessa säädetään ja voidellaan vaijerit. Vaijerin voiteluun on erikoistyökalu, jolla öljyä puristetaan vaijerin kuoreen tehdystä viillosta. Toinen vaihtoehto on vaijeria edes taas liikuttamalla uittaa ohutta polkupyöräöljyä vaijerin ja kuoren väliin.

Mikäli jarrukahvat painuvat aivan pohjaan, eikä jarrutus tehoa, on syytä säätää vaijeria lyhemmäksi. Sen voi pikasäätää kahvasta tai sitten joutuu siirtämään vaijeria jarrun puolisesta päästä.

Satulan säätö pitää tarkistaa varsinkin jos kyseessä on kasvavan lapsen pyörä. Muutenkin satulan kunto ja säätö kannattaa tarkistaa, mutta yleensähän se on kuitenkin päin...

Vaihteet

Pyörän vaihteet voi säätää toimiviksi. Tähän tarvitset pyörän mukana tullutta käyttäjän ohjekirjaa. Sieltä löytyvät ohjeet vaihteen säätämisestä. Jos ohje on hukkunut, voi säätöä opetella tekemään kaatamalla pyörä perinteiseen huoltoasentoon ylösalaisin ja tutkimalla, mihin suuntaa säätöruuvit vaihdetta vievät.

Varmin tapa vaihteen säätämiseksi on toki viedä se asiantuntijalle tehtäväksi – tähän saattaa omatoimisäätäjäkin joutuakin turvautumaan lopuksi.

Kypärä

Polkupyöräilijän paras henkivakuutus on kypärä ja se tulee tarkastaa myös ajokauden alussa. Onko päälliosissa murtumia, toimivat kiinnityshihnat oikein ja onko kypärä edelleen sopivan kokoinen.