Julkaistu: 12.05.2017 01:01

Kun Erkki sähköpyörän osti

  • Sami Koivulan mukaan sähköpyörässä kannattaa satsata laatuun, esitelty pyörä on Suomessa valmistettu ja hyvin varusteltu.
  • Parasta sähköpyörässä on se, että se houkuttelee ajamaan ja lähtökynnys madaltuu. Liike on lääkettä ja pyöräily sopii parhaiten polvilleni ja lonkille, kehuu Erkki.
  • Etuhaarukan jousitusta voi säätää tästä, näyttää Erkki Koivisto.Tätä ei kyllä parane tehdä liian mukavaksi vaimolle, muuten Marjatta omii koko pyörän, myhäilee Erkki.

Tämän jutun historia on kyllä vasta alussa, sillä tammelalainen Erkki Koivisto osti sähköavusteisen polkupyöränsä vasta pari viikkoa sitten. Koeajot antavat kuitenkin intoa pidempiinkin pyörälenkkeihin.

– Meikäläiselle, jolla on polvissa ja lonkissa häikkää, sopii pyöräily vallan mainiosti. Se rasittaa isoja lihaksia eikä kuitenkaan ärsytä niveliä. Liike on lääkettä, sanoivat kuntoutuslääkäritkin, ja tämän olen itse saanut todeta. Olimme hyvien ystävien kanssa Lapin lomalla ja tehtiin aika pitkiäkin päivävaelluksia. Olin saanut polviin piikkejä etukäteen, mutta vaellusten jälkeen polvet olivat paremmassa kunnossa kuin aikoihin, perustelee Erkki.

Sähköavusteisen pyörän Erkki uskoo helpottavan lenkille lähdön kynnystä. Pyörässä on sähkömoottori, mikä avustaa polkemista aina 25 kilometrin tuntinopeuteen asti. Akun kesto riippuu avustuksen määrästä, täydellä avustuksella luvataan 125 kilometriä. Tietenkin polkupyörällä voi polkea myös kokonaan ilman avustusta.

– Oltiin lähdetty ostamaan edullisempaa mallia, mutta samaan liikkeeseen osunut jokioislainen tuttava haukkui ne halvemmat. Niissä on veto etupyörässä ja ne kuulemma muuttuvat sähkön loppuessa kuntopyöräksi vastuksen kasvaessa. Niin sitten tuli hankittua tämä kehittyneempi malli, kuvailee Erkki ostotapahtumaa värikkääseen tapaansa.

Apua vastatuulellakin

Erkin mukaan parasta on se, ettei sähköpyörän kanssa vastatuulikaan tunnu missään, aina on kuin joku tuuppaisi takaa lisää vauhtia. Ajotietokoneesta näkee kaiken ajamisen ja lataamisen kannalta tärkeän.

– Netistä kyllä piti tulostaa mapillinen opaskirjaa, eikä sitä vielä kaikkea ole ehtinyt sisäistämään, kertoo Erkki.  

Ajotietokoneesta näkee käytössä olevan avustusasteen, käytettävissä olevan käyttömatkan, akun latauksen tilan ja tietysti nopeuden ja matkan, suurimman saavutetun nopeuden ja käytetyn ajan. Navigaattoria ei vielä ainakaan tässä mallissa ole tähän liitetty.

Pyörässä on jousitettu etuhaarukka ja istuinputki, näin saadaan lisämukavuutta.

– Etujousitus on säädettävissä, mutta istuinputken jousi taitaa mennä painollani pohjaan. Vaihteita on seitsemän, mutta en kyllä ole kaikkia vielä käyttänyt. Vaimolle ei parane paljoa pyörää kehua, muuten Marjatta omii koko pyörän, myhäilee Erkki.

Pari vuotta myynnin lisäystä

Polkupyöräliikkeissä sähköavusteisten polkupyörien myynti on ollut pari vuotta kasvusuunnassa. Forssalaisen Veikon Koneen myymälässä sähköpyörää esitellyt Sami Koivula kertoi kysynnän olevan aika hyvää ja jatkuvasti kasvamaan päin.

– Jopa niin hyvin, että valmistajien pienten varastojen vuoksi saattaa tulla pitkiä toimitusaikoja, onneksi olemme varautuneet tilanteeseen omalla varastolla, kertoo Koivula.

Koivulan mukaan kehittyneissä pyörissä käytetään 11,6 amppeeritunnin Li-ion -akkua, sen latausaika on noin neljä tuntia, moottorin teho on 250 wattia, avustustasoja on kolme ja varusteina on laturi, ledvalot, joustoetuhaarukka, joustoistuinkannatin ja kävelyavustus. Jälkimmäinen tarkoittaa, että taluttaessakin pyörä avustaa kulkuaan. Takajarru on jalkajarru tai levyjarru, miten asiakas haluaa.