Julkaistu: 17.05.2017 13:17

Lapset koristelivat kaupunkipuiston

  • Axelin Eskarin Violetti-ryhmän lapset koristelivat patosillan kaiteen räsymatoillaan.

Forssan kansallisen kaupunkipuiston status on innoittanut päivähoitolapsia ja peruskoululaisia ympäristötaiteen tekemiseen eri puolille puistoa. Myös kaikki Forssan kuvataidekoulun ryhmät ovat tehneet teoksensa kaupunkipuiston alueelle.

– Me teimme pieniä räsymattoja, ja siinä meni tosi kauan aikaa, Axelin Eskarin Violetti-ryhmän lapset huokaavat.

Lastenhoitaja Johanna Kannisto kertoo idean lähteneen Forssan tekstiiliperinteen kunnioittamisesta. Eskarilaisten tekemät matot on ripustettu Kehräämön patosillan kaiteeseen.

Kannustavaa palautetta

Idea lasten tekemästä ympäristötaiteesta kaupunkipuiston alueelle syntyi Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa.

– Kolme vuotta sitten veimme lasten taidetta torin ympäristöön, ja palaute oli todella kannustavaa. Kaupunkipuistostatuksen tiimoilta mietin tällaista teemaa ja kokosin viime syksynä yhdyshenkilöitä Forssan jokaisesta peruskoulusta ja päiväkodista suunnittelemaan asiaa, kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen kertoo.

Nyt Forssan kaupunkialuetta Viksbergistä Vieremään koristaa neljäkymmentä teosta.

– Forssan kaupungin työllisyyspalvelujen Wirta-paja kuvaa työt ja vie ne Google Mapsiin. Itse linkitän kokonaisuuden Facebookiin ja muualle nettiin, jotta mahdollisimman moni löytäisi nämä lasten teokset. Jokainen tekijäryhmä on lähettänyt meille koordinaatit ja valokuvan, joiden perusteella työt löytyvät. Toivon myös, että jokaisen taideteokseen viereen saataisiin lappu, jossa kerrotaan, mistä on kyse.

Jo tässä vaiheessa moni forssalainen on bongannut lasten ja nuorten taidetta lähiympäristössään.

– Facebookissa on positiivista pöhinää, kun ihmiset jakavat kuvia teoksista. Toivoisin sitäkin, että se kiittävä palaute menisi suoraan taiteileville päiväkotilapsille ja koululaisille. Suora palaute lämmittää paljon enemmän kuin se, että itse välitän niitä kiitoksia tekijöille.

Teokset ovat kaupunkipuistossa syksyyn saakka – tai vaihtoehtoisesti niin kauan kuin kestävät säitä.

– Kaikessa on otettu huomioon se, että työt voivat kärsiä sääolosuhteista ja myös ilkivallasta. Fakta on kuitenkin se, että ulkotiloissa, missä ihmiset liikkuvat, lasten taide tulee paljon useamman silmiin kuin normaalissa näyttelytilassa.

Aasinsiltojen kautta oppia

Lapset ja nuoret ovat rakentaneet taidettaan kierrätysmateriaalista.

– Tällä tavalla tuetaan ajattelua järkivihreästä Forssasta. Aasinsiltojen kautta on myös pyritty hakemaan tuntumaa Forssan tekstiiliteollisuuteen, Teija Lauronen kertoo.

Kaupunkipuiston ympäristötaide ei lähdekään kepeältä pohjalta tyyliin jokin tai mikä tahansa teos jonnekin.

– Kyllä näissä on haettu opettavaisia juttuja ja samalla yhdessä tekemistä. Tarkoituksena on tuottaa iloa ja piristystä kaupungissa kulkeville sekä löytämisen riemua. Nyt teokset ovat vielä aika hyvin näkyvillä, mutta kun puut ovat lehdessä, homma vaikeutuu. Kaiken kaikkiaan projektin pohjana on se, että yhdessä saadaan aikaan isompaa ja näyttävämpää kuin omassa pienessä piirissä.