Julkaistu: 17.05.2017 13:19

Maalaisidylli keskellä kaupunkia – uutta ja vanhaa sekoittaen

  • Katjan perheen talo oli vuonna 2014 ehdokkaana MTV3:n Suomen kaunein koti -kilpailussa.
  • atja Poutiaisen kodin suuri sali yhdistyy tilavaan keittiöön.

Tietokirjailija Leeni Tiirakari mainitsee somerolaisia maataloja esittelevässä Kyläkierros-kirjassaan nykyisin Pikkupappilana tunnetun talon ensimmäiseksi omistajaksi Michel Personin, joka isännöi tilaa vuosina 1539–1549.

Tilalla on ollut monta nimeä kuten Saukko ja Grankulla eli Rankkula. 1660-luvulla sadan hehtaarin tila luovutettiin Someron seurakunnalle kappalaisen viljelytilaksi.

– Kappalaisten virka-asuntona tila toimi vuoteen 1970 saakka. Sittemmin tästä tuli seurakuntatalo, jonka tiloissa oli suntion asunto sekä seurakunnan kerhotoimintaa, nykyinen omistaja Katja Poutiainen kertoo.

Lapsuudesta tuttu talo

Katja Poutiainen muistelee itsekin lapsena käyneensä seurakunnan kerhossa ja partiossa Pikkupappilassa. Kun kiinteistö tuli myyntiin, Katja lähti miehensä Aki Ahlforsin kanssa tutustumaan tiluksiin.

– Oikeastaan se oli päähänpisto, mutta näin suuria mahdollisuuksia rantatontilla sijaitsevassa talossa, joka on kuitenkin aivan kaupungin keskustassa. Lapsillakin on kasvettuaan tästä helppo kulkea omatoimisesti kouluun ja harrastuksiin toisin kuin Someron maaseudulla, missä aiemmin asuimme, Katja toteaa.

Katja teki Pikkupappilasta kaupat seurakunnan kanssa vuonna 2007.

– Seuraavana vuonna aloitimme remontoinnin ulkokuoresta, mikä onkin ollut suurin urakka. Verhoilun lisäksi siinä piti vaihtaa joitakin päätyhirsiä. Talo oli maalattu valkoiseksi ja sen ikkunanpielet olivat keltaiset. Ajeltuani ja katseltuani taloja siellä täällä päädyin vaaleansiniharmaaseen. Kiinteistö on suojeltu kaavalla, joten ulkokuori oli pidettävä alkuperäisen mallisena.

Kun perheen esikoinen Hugo syntyi niin ikään vuonna 2008 ja Hertta kaksi vuotta myöhemmin, remontointiin tuli taukoa.

– Vuonna 2012 saimme työt valmiiksi sisätilojen osalta. Avasimme tiloja ja esimerkiksi yhdistimme sisäänkäynnit. Oma projektinsa oli ottaa komeat hirret esiin. Ne olivat vaihtaneet väriä, joten ne soodapuhallettiin ammattilaisen toimesta. Töitä oli todella paljon, mutta rakennus oli kuitenkin yllättävän hyvässä kunnossa. Asiaa auttoi tuntuvasti se, että omista joukoista löytyy mm. lvi- ja sähköalan ammattilaiset.

Uutta ja vanhaa

Nykyisin puolen hehtaarin tontilla sijaitsee myös punainen piharakennus, jossa on autotalli ja sauna joelle avautuvine isoine terasseineen.

– Moni on ihmetellyt, miksi piharakennus on erivärinen kuin päärakennus, mutta niinhän se on aina ollut vanhoissa taloissa, Katja Poutiainen toteaa.

Pikkupappilan sisustuksessa uusi ja vanha sulautuvat kauniisti toisiinsa.

– Seurakunta piti täällä irtaimiston huutokauppaa, mutta se meni minulta vähän ohi, joten ehdin paikalle liian myöhään. Sain hankituksi ainoastaan vanhan keinutuolin, joka on nyt Hugon huoneessa. Muilta osin vanhat kalusteet on muualta hankittuja.

Rakennus lämpiää puulla, sähköllä ja poistoilmalämpöpumpulla. Salin suuri varaava takka on Katjan suunnittelema.

– Olen tehnyt monenlaista työtä ja opiskellut sen jälkeen, kun työt loppuivat kymmenen vuoden jälkeen Nokialla. Olen esimerkiksi suorittanut sisustajan ammattitutkinnon ja kiinteistövälittäjän tutkinnon.