Julkaistu: 07.06.2017 08:30

Siisti maine luo harhaluuloja

  • American curl Kake vieraili trimmattavana.
  • Terhi Kaivolalla käy toisinaan myös kissa-asiakkaita trimmattavana.

Kissa on siisti eläin, joka käyttää paljon aikaa turkkinsa hoitamiseen, mutta lemmikin säännöllinen harjaaminen on silti tärkeää.

– Yleinen harhaluulo on ehkä se, että kissan turkkia ei tarvitse hoitaa. On totta, että kissat hoitavat itse hyvin turkkiaan ja ne ovat usein helppohoitoisia, mutta pohjavillan irtoamisaikana kissa tarvitsee ihmisen apua, Terhi Kaivola kertoo.

Kissa pitäisi harjata niin usein, että takkuja tai huopaantumia ei pääse syntymään.

– Vaikka turkki olisi lyhyt, se on usein silti niin paksu, että irtokarvaa lähtee jatkuvasti, ja sitä on syytä harjata. Perussääntönä voisi pitää, että turkki käydään lävitse viikoittain, pitkäkarvaisen kissan tapauksessa päivittäin.

Kissoja ei yleisesti ottaen tarvitse pestä, ellei kissa ole esimerkiksi ulkoillessaan kuraantunut kauttaaltaan.

– Tavallinen koirashampoo käy kissoillekin, mutta myös kissoille tarkoitettua shampoota on olemassa.

Trimmaustarve vaihtelee

Kuonokas Koirapalvelun yrittäjänä toimiva Kaivola tekee forssalaisessa DogFeelGood-liikkeessä trimmauksia kerran viikossa. Asiakkaina käy toisinaan myös kissoja.

– Rotukissoja, varsinkin näyttelyeläimiä, on trimmattu niin kauan kun on ollut kissanäyttelyitä. Kotikissojen kohdalla se on maailmalla hieman yleistymään päin, sillä kiinnostus kissojen hyvinvointiin ja niiden arvostus lemmikkinä on kasvanut viime vuosina, Kaivola sanoo.

Kotikissoille yleisempi trimmaustoimenpide on takkujen poisto, jos turkinhoito on jostain syystä jäänyt väliin.

– Kotikissojen turkin laatu vaihtelee aika paljon ja vaikka se olisi lyhytkin, voi karva olla helposti takkuuntuvaa ja huopaantuvaa.

Kissan trimmaustarve vaihtelee suuresti turkin laadun mukaan, mutta yleensä tavallinen kotikissa pärjää normaalilla kotihoidolla.

– Jos omistaja havaitsee takkuja tai huopaantuneita kohtia turkissa, joita ei saa itse avattua, kannattaa kääntyä trimmaajan puoleen. Ammattilaislaitteilla takut saadaan ajeltua nopeasti ja mahdollisimman vähällä stressillä.

Totuttelulla alkuun

Kaivolan mukaan käsittelyä hyvin sietävä kissa on aivan yhtä mukava asiakas kuin koirakin.

– Jos kissa jännittää käsittelyä, se pitää totuttaa siihen vähitellen. Kissan voi opettaa sietämään käsittelyä ihan samoin kuin koirankin. Kissan trimmauksen voi tehdä myös kotikäyntinä, jolloin se on kissallekin helpompaa.

Kaivola suositteleekin, että omistajan kannattaa ennen vastaanottoaikaa selvittää, miten kissa suhtautuu siihen, kun vieras ihminen käsittelee sitä vieraassa ympäristössä.

– Vaikka harjaaminen ja kampaaminen kotona omistajan toimesta onnistuisi, se voi olla kodin ulkopuolella kissalle vieraan ihmisen tekemänä todella stressavaa. Kannattaa käydä kissan kanssa tutustumassa tulevaan trimmauspaikkaan, trimmaajaan ja välineisiin, Kaivola ehdottaa.

Julkaistu: 17.04.2018 12:31
Multiple images

Sportvanin keula näyttää nyt enemmän samalta kuin muissakin uusimmissa Volkswageneissa. Erityisesti led-valopaketin myötä keula on uudistunut. Noin tonnin hintaisella paketilla Comfortlineen saa siis näköä kahdessakin mielessä.