Julkaistu: 14.06.2017 11:00

Kampaaja haistaa palaneen käryä

  • Krekilän näytelmässä selvitellään, mitä kylässä on tapahtunut, ja saadaan aikaan lisää sotkua.
  • Turkulainen Sirpa Kauppinen ohjaa Krekilässä ensimmäistä kertaa.

Krekilän Myllyn Kesäteatterin näytelmän ohjaa turkulainen teatteri-ilmaisun opettaja Sirpa Kauppinen.

– Olen näytellyt melko paljon ammattilaisryhmissäkin ja ohjannut mm. Naantalin Teatterissa ja Kiuruvedellä. Tapasin Krekilän näytelmän käsikirjoittajan Susanna Huolmanin kirjoittajakoulutuksessa, ja hän kertoi teatterin etsivän ohjaajaa. Pidän kesäteatterin tekemisestä, joten nappasin tarjouksesta kiinni, Kauppinen kertoo.

Laajennettua perhe-elämää

Sirpa Kauppinen toteaa kaikki teatteriporukat erilaisiksi.

– Krekilässä on oma meininkinsä ja sympaattisia ihmisiä. Täällä lapset ja koirat ovat mukana ja porukka viettää ikään kuin laajennettua perhe-elämää, Kauppinen pohtii.

Kauppinen luonnehtii Susanna Huolmanin kirjoittamaa näytelmää dekkaritarinaksi, jonka hahmot ovat kiinnostavia ja tunnistettavia.

– Yhteisössä on tapahtunut jotakin, joka on pilannut ihmissuhteita, ja elämä on mennyt epätasapainoon. Utelias kampaaja Maija Sepponen (Marja-Leena Mäkelä) alkaa selvittää, mistä on kyse. Matkan varrella lisää sotkua syntyy, mutta lopulta asiat selkenevät.

Tarinan henkilöitä ovat Sepposen lisäksi mm. majatalon emäntä, kioskia pitävät maahanmuuttajat, suojelupoliisin komisario, kyläpoliisi ja pappi. Hahmogalleriaan kuuluu myös nuori äiti (Mikaela Vikström), joka pyrkii selvittämään, kuka on hänen lapsensa isä.

– Tämä on seitsemäs tai kahdeksas kesäni Krekilässä. Tykkään roolihahmostani, joka on minun ikäiseni, mutta vähän kova ihminen. Hän on mielenkiintoinen siksi, että on erilainen kuin minä, Vikström kertoo.

Vikström toimii myös ohjaajan apuna harjoitusten aikatauluttajana.

– Tehtävä on haasteellinen, sillä ihmisillä on omat menonsa. Sen mukaan, kuka kulloinkin pääsee paikalle, pohdimme, mitä kohtauksia voi harjoitella.

Kun kukaan ei puhu

Käsikirjoittaja Susanna Huolman kertoo näytelmän aiheen lähteneen puhumattomuuden kulttuurista.

– Ajalle on tyypillistä, että kukaan ei kerro mitään eikä kukaan myöskään kysele. Takanapäin sen sijaan voidaan puhua, Huolman toteaa.

Huolmanin ensimmäinen Maija Sepponen -tarina esitettiin Krekilässä kaksi vuotta sitten.

– Uudessa näytelmässä vähensin näyttelijöitä ja farssimaisuutta. Yritin enemmän nostaa dekkarijuonta.

Avoimessa yliopistossa luovaa kirjoittamista opiskeleva Huolman esittää näytelmässä suojelupoliisin komisario Mari Aarnivaaraa.

– Aarnivaara esiintyy hyvin itsevarmana, mutta hänellä on pieni epäilys, ettei ehkä olekaan supon terävin lenkki. Vuorottelen roolissa Ari Vikströmin kanssa, ja se on osoittanut todella mielenkiintoiseksi. Ari tekee roolin ihan eri lailla kuin minä, ja se muuttaa näyttelijöiden dynamiikkaa.

Palaneen käryä, Rouva Sepponen Krekilän Myllyn Kesäteatterissa 20.6.–2.7.