Julkaistu: 14.06.2017 11:00

Eemelille sattuu ja tapahtuu

Laura Orttenvuoren edellinen teatteriohjaus oli Sirkku Peltolan kirjoittama Suomen hevonen, joka esitettiin Rauhaniemen kesäteatterissa kolme vuotta sitten.

– Kun minua pyydettiin tämän kesän ohjaajaksi, houkutin oli riittävän suuri. Myös juuri Vaahteramäen Eemelin ohjaaminen kiinnosti, ohjaaja kertoo.

Orttenvuori toteaa Astrid Lindgrenin tarinankerronnan ja hahmot kautta tuotannon upeiksi.

– Eemeli on itselleni jo lapsuudesta tuttu klassikko, yhden miehen lapsuustarina. Eemelin esikuvan sanotaan olleen Lindgrenin isä, josta aikuisena tuli paikallispoliittinen vaikuttaja.

Vitsikkyys innostaa

Rauhaniemen näyttelijäkaartissa on poikkeuksellisen paljon lapsia.

– Pidimme avoimen rekrytilaisuuden, jotta kaikilla oli tasapuolinen mahdollisuus pyrkiä teatteriin. Vähän kävin myös vakoilemassa Pienen Teatterikoulun väkeä, Laura Orttenvuori kertoo.

Kaikilla nuorilla näyttelijöillä on ainakin jonkinasteista kokemusta teatterin tekemisestä.

– Jokaisella on käsitys siitä, mitä teatterin tekeminen tarkoittaa ja vaatii. Tämän näytelmän tekeminen on hyvä koulu monelle, jonka teatteriharrastus on vasta alussa.

Eemelin roolin vetää Nicolas Tikka.

– Viime vuonna minulla oli pieni rooli Hakkapeliitta-tapahtumassa, mutta teatterissa olen ensimmäistä kertaa. Pääosan näytteleminen ei jännitä ainakaan vielä, Nicolas pohtii.

Nicolas luonnehtii Eemiliä hauskaksi ja iloiseksi pojaksi, jolle sattuu ja tapahtuu.

– Tarina on hyvä ja vitsikkyys on se juttu, miksi tykkään tästä näytelmästä.

Eemelin pikkusiskoa Iidaa esittää Klaara Lepola.

– Olen ollut Pienessä Teatterikoulussa neljä vuotta, mutta tämä on ensimmäinen esiintymiseni varsinaisessa teatterissa. Tämä on tosi jännää sitenkin, että iskä on joskus näytellyt Rauhaniemessä, Klaara kertoo.

Iidaa Klaara kuvailee kiltiksi ja ahkeraksi pikkutytöksi, joka auttaa paljon kotitöissä.

– Näytelmä on hauska ja on kivaa, kun mukana on muitakin lapsia. Toisaalta en ole ikinä ennen näytellyt aikuisten kanssa, joten kokeneemmilta näyttelijöiltä varmaankin oppii paljon uusia asioita.

Näytelmän muita keskeisiä hahmoja ovat Eemelin ja Iidan isä Anttoni (Eino ”Lätsä” Kujala), äiti Alma (Leena Koivunen), renki Aatu (Tarmo Leppänen), piika Liina (Elisa Nieminen) ja Pöperö-Maija (Liisa Lepola).

Vaahteramäen Eemelin ensi-ilta Rauhaniemessä juhannussunnuntaina 25.6. Esitykset jatkuvat kahden viikon ajan ja niitä on lisäksi Hakkapeliitta-viikonloppuna.