Julkaistu: 14.06.2017 11:21

Veskarilla pitää olla intohimo lajiin

  • Veskarit Altti Heinonen (vas.) ja Mikko Kallio lähtevät maalivahtileirille Atte Valin (keskellä) ja muiden valmentajien ohjattaviksi.

Rocketsin maalivahtivalmentaja Atte Vali kertoo maalivahtileirin edustavan uudenlaista toimintaa Loimaalla.

– Viime kesänä leiri pidettiin ensimmäistä kertaa. Leiristä saadun kokemuksen perusteella pystyttiin panostamaan enemmän tämän kesän leiriin. Osaltaan tämän mahdollistaa sekin, että olemme saaneet viimevuotista enemmän sponsoreita, Vali kiittelee.

Leirillä 10–17-vuotiaita maalivahteja kouluttaa neljä maalivahtivalmentajaa.

– Leirillä vedetään 110 lasissa. Maalivahtityöskentely on keskiössä, mutta olennaisessa roolissa on myös kehonhallinnan ja fyysisen kunnon parantaminen oheistreeneillä. Veskareidenkin toiveita ohjelmasta on kuultu, ja ehkä se futiksen peluukin mahtuu mukaan. Käymme myös yhtenä iltana rentoutumassa Mellilänjärvellä.

Syyttävän sormen kohteena

Atte Vali pelasi itse maalivahtina Forssan Palloseuran junioreissa aina 2000-luvun alkupuolelle asti.

– Kiinnostus vain lakkasi, eikä minulla enää ollut paloa pelaamiseen. Sen sijaan lähdin mielelläni ja rakkaudesta lajiin maalivahtivalmentajaksi ensin Forssaan ja sitten Loimaalle, kun silloinen veskarivalmentaja houkutteli. Tässä hommassa näkyy myös oma kädenjälki, kun jätkät kehittyvät, Vali toteaa.

Vali kertoo, että hyväksi maalivahdiksi tullakseen tarvitaan tiukkaa treeniä, mutta myös puhdasta intohimoa.

– Halu ja tahto ratkaisevat ja se, että on selkeä tavoite. Fyysisen kunnon pitää olla erinomainen, sillä maalivahti on jäällä koko sen 60 minuutin ajan. Toisaalta veskarin rooli on välillä epäkiitollinenkin. Jos peli hävitään, joukkuekavereiden syyttävä sormi voi joskus osoittaa maalivahtia.

Mahdollisimman korkealle

Leirille lähtevät mm. nuoret maalivahdit Mikko Kallio ja Altti Heinonen. Kallio pelasi viime kauden Rocketsin B99-junnuissa ja Heinonen Tuton B-junnuissa. Kummallakin on 10–11 vuoden jääkiekkokokemus.

– Aluksi olin kenttäpelaajana, mutta siirryin sittemmin maalivahdiksi. Veskarin hommissa on parasta se, kun saa ottaa kiekkoja kiinni. Ja jos se ei aina onnistu, katse siirretään saman tien seuraavaan kiekkoon, Kallio toteaa.

– Tavoitteenani on kehittyä ja päästä pelaamaan mahdollisimman korkealla sarjatasolla. Työtä se vaatii tietenkin todella paljon, Heinonen pohtii.

Loimaan Rocketsissa on noin kaksisataa jääkiekon harrastajaa ja lisäksi 120 leijonakiekkokoululaista.

– Ensi kaudeksi joukkueilla on selvät tavoitteet, mm. B-junnut lähtevät mestiskarsintaan ja A-junnut pelaavat aluesarjaa pitkästä aikaa, Vali kertoo.

Vali vinkkaa, että maalivahtileirille mahtuu vielä muutama nuori veskari. Lisätietoja löytyy Rocketsin verkkosivuilta.