Julkaistu: 14.06.2017 11:56

Kesälomalaisen muistilista

  • Kesälomalla pitää osata rentoutua
  • Kesäherkkujen nauttiminen kuuluu kesään.

Katso mitä ympärilläsi tapahtuu

Kesäteattereita, näyttelyitä, liikuntatapahtumia ja konsertteja. Kesä on täynnä tapahtumia, jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Seuraa netistä, lehdistä ja ilmoitustauluilta, mitä lähiseudulla tapahtuu, ja poimi omat suosikkisi.

Pidä itsesi aktiivisena – nyt

Kesä on mitä parhainta aikaa toimia ja käydä eri kohteissa. Tällä alueella esimerkiksi Elonkierto, Mustiala, kansallispuistot ja Sarka ovat kohteita, jotka ovat parhaimmillaan nimenomaan kesällä. Helposti sitä lykkää lähiseudunkin kohteeseen lähtöä, vaikka aivan hyvin sinne voisi mennä jo tänään. Kesä on lyhyt – jos et tee asioita nyt, siirtyvät suunnitelmat helposti ensi kesään ja sitten taas ensi kesään.

Älä täytä kalenteriasi

Kesä on hyvä aika tehdä, nähdä ja kokea, mutta myös rentoutuminen on tärkeää. Joka päivä ei pidä säntäillä tapahtumasta ja kohteesta toiseen. Kalenteriin kannattaa jättää tilaa myös hengittämiselle.

Herkuttele – mutta älä liikaa

Kesää ja omaa mieltä on turha pilata laskemalla, voiko yhden uuden perunan kylkeen ottaa puolikkaan vai kokonaisen makkaran. Kesäherkkuja ei saa talvella – tai ainakaan ne eivät silloin maistu yhtä hyviltä – joten jäätelön tai pekoniin käärityn täytetyn herkkusienen voi herkutella hyvällä omalla tunnolla. Toisaalta on hyvä osata sen verran hillitä itseään, ettei ahmi kaikkea eteen tulevaa, koska myös silloin alkaa ahdistaa. Etsi itsellesi hyvä määrä hyvää!

Keksi säänmukaista tekemistä

Sää jos mikä vaikuttaa lomafiilikseen. Säästä valittaminen on kuitenkin siinä mielessä turhaa, että jos sataa, se sataa. Valittamisen sijaan on parempi olla luova ja mennä toimissaan sään mukaan. Vaikka ulkona olisi viileää, ei se estä sinne menemistä, kunhan pukeutuu vallitsevan sään mukaisesti. Jos ulkona olo ei esimerkiksi sateella nappaa, keksi jotain tekemistä sisällä. Katsele vanhoja valokuvia, lue hyvä kirja, käy läpi vanhoja vaatteitasi, katso jokin elokuva ja nauti olostasi. Sisälläkin voi yhtä lailla nautiskella kesäajasta.

Älä tee töitä

Jotkin työt voi jättää työpaikalle, mutta jotkin tuntuvat seuraavan iltaisin kotiin asti. Älä kuitenkaan raijaa niitä lomalle. Pikkuhommien tekeminen lomalla voi tuntua helpolta ja nopealta, mutta loma on lomailua varten. Pienikin työntekoon käytetty aika on pois itseltäsi.

Tee sitä mistä itse pidät

Erilaisia ohjeita ja vinkkejä kesän viettoon voisi laatia loputtomasti, mutta tärkeintä on se, että teet kesästäsi itsesi näköisen. Mieti, mitä itse haluat kesällä puuhastella. Jos haluat lähteä mökille touhuamaan ja rentoutumaan, tee niin. Kaikkien ei tarvitse olla mökki-ihmisiä tai auringonpalvojia, joten jos haluat mieluummin lueskella terassilla kirjaa kuin lähteä liikkeelle, tee niin.